Uniunea Europeană

Ziua Europei 2019

Sărbătoriți Ziua Europei la instituțiile UE. Acestea își deschid porțile pentru public în zilele de 4 mai (la Bruxelles), 9 mai (la Luxemburg) și 19 mai (la Strasbourg).

Evenimente și activități pentru toate vârstele vor fi organizate și de birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume.

Ziua porților deschise este ocazia perfectă de a descoperi ce rol joacă instituțiile europene în viața dumneavoastră. Vizitați-le sediile și participați la acțiuni speciale, cum ar fi dezbaterile publice și vizitele ghidate.

La Bruxelles și Strasbourg tema de anul acesta este configurarea viitorului Europei. Alegerile europene din 23-26 mai vă dau șansa de a-i desemna pe cei care vor lua deciziile importante cu repercusiuni în viața noastră de zi cu zi. Angajați-vă să votați și luați-vă viitorul în propriile mâini, accesând site-ul dedataastavotez.eu.

     #EUopenday

 

Activități organizate la instituțiile UE

Bruxelles – 4 mai 2019, între orele 10:00 și 18:00

Activități în Bruxelles >

Strasbourg – 19 mai 2019

 

Activități în Strasbourg:

 

Activități organizate peste tot în UE

Birourile locale ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European din UE organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

Aflați ce se întâmplă în țara dumneavoastră.

Lituania

Luxemburg

Țările de Jos

Polonia

Portugalia

România

Slovacia

Slovenia

Spania

Regatul Unit

Activități organizate în întreaga lume

Delegațiile UE din întreaga lume își vor deschide porțile și vor organiza diverse activități și evenimente.

Informații suplimentare

Ce simbolizează Ziua Europei?

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Back to top