Uniunea Europeană

Ziua Europei

Ziua Europei

70 DE ANI DE SOLIDARITATEÎn fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Instituțiile UE sărbătoresc Ziua Europei

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public la începutul lunii mai, la Bruxelles și la Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

Ziua Europei 2020

De Ziua Europei, în 2020, instituțiile UE au adus un omagiu prin diferite activități online numeroșilor europeni care, din solidaritate, îi ajută pe ceilalți europeni să facă față crizei cauzate de coronavirus. Descoperiți aici mărturii impresionante, care ne redau speranța, 16 moduri prin care europenii luptă împotriva coronavirusului, precum și ultimele informații despre răspunsul UE la criza cauzată de coronavirus. Reprezentanțele Comisiei Europene, birourile de legătură ale Parlamentului European și delegațiile Uniunii Europene au marcat Ziua Europei, din păcate în condițiile impuse de criza COVID-19. În parteneriat cu autoritățile locale și naționale, au sărbătorit solidaritatea, valorile UE și spiritul european.

9 mai 2020 a marcat, de asemenea, cea de-a 70-a aniversare a declarației Schuman, punctul de plecare al călătoriei noastre către Uniunea Europeană. Viața și munca lui Robert Schuman au fost definite de dorința sa puternică de a a pune capăt războiului în Europa. Această ediție a fost, prin urmare, ocazia perfectă pentru comemorarea a 75 de ani de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial în Europa. Astăzi luptăm împreună pentru o lume mai sigură.

Cetățenii din Europa și din întreaga lume au putut sărbători Ziua Europei alături de birourile noastre din teritoriu, pe fundalul muzical asigurat de diverși artiști europeni. Consultați linkurile de mai jos pentru a descoperi câteva „instantanee”.

 

Parlamentul European

Consiliul European

Comisia Europeană

Serviciul European de Acțiune Externă

Comitetul Economic și Social European

Comitetul European al Regiunilor

Descărcări
Back to top