Uniunea Europeană

Ziua Europei

Marcați în calendar!

  • Bruxelles: 5 mai 2018
  • Luxemburg: 5 și 9 mai 2018
  • Strasbourg: 10 iunie 2018

Petru a sărbători Ziua Europei, instituțiile UE își deschid ușile pentru public. Cu mic, cu mare, participați la evenimentele și activitățile organizate cu această ocazie și aflați mai multe despre Uniunea Europeană.

În curând, vor fi disponibile mai multe informații.

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Instituțiile UE sărbătoresc Ziua Europei

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public la începutul lunii mai, la Bruxelles și la Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

Ziua Europei 2017 în imagini

Privire retrospectivă asupra evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Europei 2017. Mai jos, galeriile foto ale instituțiilor UE participante:

Descărcări: 
Back to top