Europese Unie

Europadag

Europadag

70 JAAR SOLIDARITEITEuropadag (9 mei) is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Het is de verjaardag van de historische Schuman-verklaring. In een toespraak in Parijs in 1950 presenteerde de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden.

Hij wilde een Europese instelling oprichten die de samengevoegde productie van kolen en staal zou beheren. Nog geen jaar later was het oprichtingsverdrag voor die instelling een feit. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden.

EU-instellingen vieren Europadag

Ter gelegenheid van Europadag openen de EU-instellingen in Brussel en Straatsburg begin mei hun deuren voor het publiek. In heel Europa en ook elders in de wereld vinden er allerlei activiteiten en evenementen plaats voor mensen van alle leeftijden.

Elk jaar opnieuw nemen duizenden mensen deel aan rondleidingen, debatten, concerten en andere evenementen die nog eens duidelijk maken hoe belangrijk de EU is.

Europadag 2020

Op Europadag 2020 brachten de EU-instellingen via talrijke online-activiteitenhulde aan de vele Europeanen die uit solidariteit onze Unie helpen door de coronacrisis te komen. U vindt hier hartverwarmende getuigenissen, 16 manieren om het coronavirus te bestrijden en actuele informatie over de EU-aanpak van de coronacrisis. De vertegenwoordigingen van de Europese Commissie, de liaisonbureaus van het Europees Parlement en de delegaties van de Europese Unie hebben in de context van de coronacrisis en samen met de lokale en nationale overheden de solidariteit, de waarden van de EU en de Europese gedachte gevierd.

9 mei 2020 was ook de 70e verjaardag van de Schumanverklaring, het vertrekpunt van ons traject naar de Europese Unie  Het leven en werk van Robert Schuman werd bepaald door zijn passie om een einde te maken aan oorlog in Europa. Het lag dan ook voor de hand om op 9 mei eveneens het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa, 75 jaar geleden, te herdenken. Vandaag werken we samen voor een veiligere wereld.

Overal  in Europa en elders in de wereld vierden mensen Europadag samen met ons, begeleid door muziek van Europese artiesten. Meer informatie vindt u via onderstaande links.

Europees Parlement

Europese Raad

Europese Commissie

Europese Dienst voor extern optreden

Europees Economisch en Sociaal Comité

Europees Comité van de Regio’s:

Downloads
Back to top