Europese Unie

Europadag 2019

Europadag 2019

Vier Europadag 2019 bij de Europese instellingen! Kom naar de jaarlijkse open dag op 4 mei in Brussel, op 9 mei in Luxemburg en op 19 mei in Straatsburg.

Ook in de andere EU-landen en zelfs daarbuiten vinden er allerlei activiteiten en evenementen voor jong en oud plaats.

De open dag is een unieke gelegenheid om te ontdekken wat de besluiten van de Europese instellingen betekenen in het dagelijks leven. Stap de gebouwen van de instellingen binnen en neem deel aan speciale activiteiten zoals openbare debatten en rondleidingen.

Het thema van dit jaar in Brussel en Straatsburg is kiezen voor je toekomst. De Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei zijn jouw kans om te zeggen wie de grote beslissingen mag nemen die van invloed zijn op ons dagelijks leven. Beloof nu om te gaan stemmen en verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst op ikstemdezekeer.eu.

     #EUopenday

 

Activiteiten bij de EU-instellingen

Brussel, 4 mei 2019 van 10 tot 18 uur

Activiteiten in Brussel >

Luxemburg, 9 mei 2019

 

Activiteiten in Luxemburg:

Straatsburg, 19 mei 2019

 

Activiteiten in Straatsburg:

 

Activiteiten in de EU-landen

Op allerlei plaatsen in de EU organiseren de lokale kantoren van de Europese Commissie en het Europees Parlement activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Ontdek wat er in jouw land allemaal te gebeuren staat!

Oostenrijk

Bulgarije

Kroatië

Tsjechië

Denemarken

Frankrijk

Duitsland

Griekenland

Hongarije

Litouwen

Luxemburg

Nederland

Polen

Portugal

Roemenië

Slowakije

Slovenië

Spanje

Verenigd Koninkrijk

Activiteiten buiten Europa

De EU-delegaties overal ter wereld openen hun deuren en organiseren allerlei activiteiten en evenementen.

Meer informatie

Waarom een Europadag?

Europadag (9 mei) is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Het is de verjaardag van de historische Schuman-verklaring. In een toespraak in Parijs in 1950 presenteerde de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden.

Hij wilde een Europese instelling oprichten die de samengevoegde productie van kolen en staal zou beheren. Nog geen jaar later was het oprichtingsverdrag voor die instelling een feit. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden.

Back to top