Europese Unie

Europadag

Europadag

Europadag (9 mei) is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Het is de verjaardag van de historische Schuman-verklaring. In een toespraak in Parijs in 1950 presenteerde de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden.

Hij wilde een Europese instelling oprichten die de samengevoegde productie van kolen en staal zou beheren. Nog geen jaar later was het oprichtingsverdrag voor die instelling een feit. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden.

Hoe kun je Europadag bijwonen?

Ter gelegenheid van Europadag openen de EU-instellingen in Brussel en Straatsburg begin mei hun deuren voor het publiek. In heel Europa en ook elders in de wereld vinden er allerlei activiteiten en evenementen plaats voor mensen van alle leeftijden.

Elk jaar opnieuw nemen duizenden mensen deel aan rondleidingen, debatten, concerten en andere evenementen die nog eens duidelijk maken hoe belangrijk de EU is.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis nodigt de EU burgers uit heel Europa en de rest van de wereld uit om Europadag mee te vieren op veilige, meestal virtuele wijze of soms, als de situatie het toelaat, door deel te nemen aan fysieke of gecombineerde evenementen en bezoeken.

Meer over de activiteiten van Europadag 2021

Meer over Europadag 2020 

      Downloads
      Back to top