Európai Unió

Európa-nap

Önt is várjuk!

  • Brüsszelben: 2019. május 4-án
  • Luxembourgban: 2019. május 11-án
  • Strasbourgban: 2019. május 19-én

Az Európa-nap alkalmából az Európai Unió intézményei májusban megnyitják kapuikat a látogatók előtt. Az ünnepi rendezvények között minden korosztály találhat érdeklődésének megfelelő programot.

Hamarosan további információkat teszünk közzé a témában.

A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű "Schuman-nyilatkozat" évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.

Európa-nap az uniós intézményekben

A májusi Európa-nap alkalmából az uniós intézmények Brüsszelben és Strasbourgban megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt. Az Európában és a világ többi részén működő helyi uniós irodák is gazdag felnőtt- és gyermekprogram-választékkal várják a látogatókat.

Évente több ezer ember vesz részt az Európa-nap alkalmából megrendezett intézménylátogatásokon, vitafórumokon és egyéb eseményeken, amelyek az Uniót hivatottak jobban megismertetni a nagyközönséggel.

A 2018. évi Európa-nap képekben

Tekintse meg az ünnepséget szervező uniós intézmények által készített fényképeket:

Letöltések
Back to top