Európai Unió

Európa-nap

Európa-nap

70 ÉV SZOLIDARITÁSA minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű "Schuman-nyilatkozat" évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.

Európa-nap az uniós intézményekben

A májusi Európa-nap alkalmából az uniós intézmények Brüsszelben és Strasbourgban megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt. Az Európában és a világ többi részén működő helyi uniós irodák is gazdag felnőtt- és gyermekprogram-választékkal várják a látogatókat.

Évente több ezer ember vesz részt az Európa-nap alkalmából megrendezett intézménylátogatásokon, vitafórumokon és egyéb eseményeken, amelyek az Uniót hivatottak jobban megismertetni a nagyközönséggel.

A 2020. évi Európa-nap

A 2020. évi Európa-napon az uniós intézmények számos online eseménnyel tisztelegtek azok előtt az európai polgárok előtt, akik a közösségvállalás jegyében tömegével segítenek abban, hogy az Unió legyőzze a koronavírus-válságot. Ön a linkekre kattintva megismerkedhet szívmelengető személyes történeteikkel, 16 példán keresztül áttekintheti, milyen sokféle módon küzdenek az európaiak a koronavírus-járvány ellen, és aktualizált információkat olvashat arról, milyen intézkedéseket hozott az EU a koronavírus-járványra válaszul. Az Európai Bizottság képviseletei, az Európai Parlament kapcsolattartó irodái és az Európai Unió küldöttségei a helyi és tagállami hatóságokkal közösen szerveztek Európa-napi rendezvényeket, melyek a szolidaritást, az uniós értékeket és az európai összetartozást állították reflektorfénybe. Az ünnepségek üzenetének a koronavírus-válság adott különös aktualitást.

2020. május 9-én nemcsak az Európa-napot ünnepeltük, hanem a Schuman-nyilatkozat 70. évfordulóját is. Ezt a nyilatkozatot tekintjük az Európai Unió létrejöttéhez vezető út kezdőpontjának. Robert Schuman egész életét és munkásságát annak szolgálatába állította, hogy véget vessen Európában a háborúskodásnak. Ezért az idei ünnepségeken arról is megemlékeztünk, hogy 75 éve ért véget a II. világháború az európai kontinensen. Ma közös erővel azon dolgozunk, hogy az egész világ biztonságosabb hellyé váljon.

A polgárok Európában és a világ más kontinensein is együtt ünnepelték velünk az Európa-napot, melyet európai zenészek alkotásai tettek még emlékezetesebbé. Az alábbi linkeken további érdekességekkel szolgálunk az idei Európa-nappal kapcsolatban.

 

Európai Parlament

Európai Tanács

Európai Bizottság

Európai Külügyi Szolgálat

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság

Régiók Európai Bizottsága

Letöltések
Back to top