Europska unija

Dan Europe

Dan Europe

70 GODINA SOLIDARNOSTIDanom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije". Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Institucije EU-a slave Dan Europe

Povodom proslave Dana Europe institucije EU-a otvaraju svoja vrata za javnost početkom svibnja u Bruxellesu i Strasbourgu. Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

Svake godine tisuće ljudi posjećuju institucije EU-a, sudjeluju u raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan i podizali svijest o EU-u.

Dan Europe 2020.

U povodu Dana Europe 2020. institucije EU-a željele su nizom aktivnosti na internetu odati počast brojnim Europljanima koji u duhu solidarnosti pomažu našoj Uniji da prebrodi krizu uzrokovanu koronavirusom. Ovdje možete pronaći dirljive priče i 16 načina na koje se Europljani bore protiv koronavirusa te ažurirane informacije o odgovoru EU-a na krizu uzorkovanu koronavirusom. Predstavništva Europske komisije, uredi za vezu Europskog parlamenta i delegacije Europske unije obilježili su Dan Europe u kontekstu krize uzorkovane bolešću COVID-19 te su surađivali s lokalnim i nacionalnim vlastima kako bi proslavili solidarnost, vrijednosti EU-a i europski duh.

9. svibnja 2020. obilježena je i 70. obljetnica Schumanove deklaracije, s kojom je započelo naše putovanje prema Europskoj uniji. Život i rad Roberta Schumana bili su obilježeni njegovom željom za prestanak ratova u Europi. Stoga je priličilo da obilježimo i 75. obljetnicu kraja Drugog svjetskog rata u Europi. Danas surađujemo kako bi svijet bio sigurniji.

Građani u Europi i diljem svijeta proslavili su Dan Europe zajedno s nama uz glazbu europskih izvođača. Na poveznicama u nastavku pronaći ćete daljnje istaknute teme.

Europski parlament

Europsko vijeće

Europska komisija

Europska služba za vanjsko djelovanje

Europski gospodarski i socijalni odbor

Europski odbor regija

Preuzimanja
Back to top