Europska unija

Dan Europe 2019.

Proslavite Dan Europe 2019. u europskim institucijama na Danu otvorenih vrata u Bruxellesu 4. svibnja, u Luxembourgu 9. svibnja i u Strasbourgu 19. svibnja.

Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta također organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

Dan otvorenih vrata jedinstvena je prilika da otkrijete kako rad europskih institucija utječe na vaš život. Moći ćete ući u zgrade institucija i sudjelovati u posebnim aktivnostima kao što su javne debate i obilasci s vodičem.

U Bruxellesu i Strasbourgu ovogodišnja je tema biranje vlastite budućnosti. Na izborima za Europski parlament, koji će se održati od 23. do 26. svibnja, imat ćete priliku izabrati tko će donositi važne odluke koje će utjecati na vaš svakodnevni život. Preuzmite odgovornost za budućnost na thistimeimvoting.eu i glasujte!

     #EUopenday

 

Aktivnosti u institucijama EU-a

Bruxelles – 4. svibnja 2019. od 10 do 18 sati

Aktivnosti u Bruxellesu >

Luxembourg – 9. svibnja 2019.

 

Aktivnosti u Luxembourgu:

Strasbourg – 19. svibnja 2019.

 

Aktivnosti u Strasbourgu:

 

Aktivnosti diljem EU-a

Lokalni uredi Europske komisije i Europskog parlamenta u EU-u organiziraju razne aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

Saznajte što se događa u vašoj zemlji.

Aktivnosti diljem svijeta

Delegacije EU-a diljem svijeta otvorit će svoja vrata i organizirati niz aktivnosti i događanja.

Dodatne informacije

Zašto Dan Europe?

Na Dan Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slave se mir i jedinstvo u Europi. Taj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije”. U govoru u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi zbog koje bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Njegova je vizija bila osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Back to top