Ευρωπαϊκή Ένωση

Ημέρα της Ευρώπης

Ημέρα της Ευρώπης

Σημειώστε την ημερομηνία !

  • Βρυξέλλες: 5 Μαΐου 2018
  • Λουξεμβούργο: 5 και 9 Μαΐου 2018
  • Στρασβούργο: 10 Ιουνίου 2018

Για την Ημέρα της Ευρώπης, τα όργανα της ΕΕ ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό. Πάρτε κι εσείς μέρος σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και μάθετε περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύντομα θα είναι διαθέσιμες και άλλες πληροφορίες.

Την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα γιορτάζουν την Ημέρα της Ευρώπης

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ανοίγουν στις αρχές Μαΐου τις πόρτες τους στο κοινό στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα παίρνουν μέρος σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό γύρω από την ΕΕ.

Τηλεφορτώσεις: 
Back to top