Ευρωπαϊκή Ένωση

Ημέρα της Ευρώπης

Ημέρα της Ευρώπης

Ημέρα της Ευρώπης 2020: ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ

Λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης 2020 έχουν ακυρωθεί.

 

Σημειώστε τις ημερομηνίες!

  • Βρυξέλλες: 9 Μαΐου 2020
  • Λουξεμβούργο: 9 Μαΐου 2020
  • Στρασβούργο: 17 Μαΐου 2020

Τον Μάιο, τα όργανα της ΕΕ ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό. Πάρτε μέρος στις εκδηλώσεις και μάθετε περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Περισσότερες πληροφορίες θα είναι σύντομα διαθέσιμες.

Κατά την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα γιορτάζουν την Ημέρα της Ευρώπης

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ανοίγουν στις αρχές Μαΐου τις πόρτες τους στο κοινό, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα συμμετέχουν σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό γύρω από την ΕΕ.

Η Ημέρα της Ευρώπης 2017 σε εικόνες

Μια ανασκόπηση στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης 2017. Δείτε τα φωτογραφικά αρχεία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που συμμετείχαν:

Τηλεφορτώσεις
Back to top