Ευρωπαϊκή Ένωση

Ημέρα της Ευρώπης 2018

Ημέρα της Ευρώπης 2018

Για να γιορτάσουν την Ημέρα της Ευρώπης, τα όργανα της ΕΕ ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό στις 5 Μαΐου στις Βρυξέλλες, στις 5 και 9 Μαΐου στο Λουξεμβούργο και στις10 Ιουνίου στο Στρασβούργο.

Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα συμμετέχουν σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό γύρω από την ΕΕ.

     #EUopenday

Επισκεφθείτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βρυξέλλες

Περισσότερα για τις δραστηριότητες στις Βρυξέλλες

5 Μαΐου 2018, από τις 10.00 έως τις 18.00

Λουξεμβούργο

 

Περισσότερα για τις δραστηριότητες στο Λουξεμβούργο

5 Μαΐου 2018, από τις 14.00 έως τις 18.00

9 Μαΐου 2018, από τις 10.00 έως τις 18.00

Στρασβούργο

 

Περισσότερα για τις δραστηριότητες στο Στρασβούργο

10 Ιουνίου 2018, από τις 10.00 έως τις 18.00

 

Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Τα τοπικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Μάθετε τι έχει προγραμματιστεί στη χώρα σας.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο

Κάθε χρόνο, τον Μάιο, γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης που είναι αφιερωμένη στην ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Φέτος, οι αντιπροσωπείες της ΕΕ σε όλο τον κόσμο θα γιορτάσουν επίσης την ημέρα αυτή, που σηματοδοτεί την επέτειο της «Διακήρυξης Σουμάν». Καθ΄όλη τη διάρκεια του Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις.

Κεντρικό θέμα φέτος είναι το «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Περισσότερες πληροφορίες

Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης;

Την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Back to top