Европейски съюз

Ден на Европа — 2018 г.

Ден на Европа — 2018 г.

За да отбележат Деня на Европа, институциите на ЕС отварят своите врати за обществеността на 5 май в Брюксел, на 5 и 9 май в Люксембург и на 10 юни в Страсбург.

Местните служби на ЕС в Европа и в целия свят ще организират множество дейности и прояви за всички възрасти.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други прояви, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

     #EUopenday

Посетете европейските институции

Брюксел

Научете за дейностите в Брюксел

5 май 2018 г., от 10:00 до 18:00 ч.

Люксембург

 

Научете за дейностите в Люксембург

5 май 2018 г., от 14:00 до 18:00 ч.

9 май 2018 г., от 10:00 до 18:00 ч.

Страсбург

 

Научете за дейностите в Страсбург

10 юни 2018 г., от 10:00 до 18:00 ч.

 

Дейности по случай Деня на Европа в Европейския съюз

Местните служби на Европейската комисия и Европейския парламент в ЕС организират най-различни дейности и прояви за всички възрасти.

Вижте какво се случва във вашата страна.

Люксембург

Нидерландия

Полша

Португалия

Испания

Обединено кралство

Дейности по случай Деня на Европа по света

Денят на Европа, честван всяка година на 9 май, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от Декларацията на Шуман, като тази година тя ще бъде отпразнувана и от делегациите на ЕС по света. През целия месец май ще се провеждат дейности и прояви.

Тази година основната тема е Европейската година на културното наследство.

Повече информация

Защо има Ден на Европа?

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Back to top