Европейски съюз

Ден на Европа — 2019 г.

Ден на Европа — 2019 г.

Отбележете Деня на Европа в европейските институции по време на ежегодния ден на отворените врати — на 4 май в Брюксел, на 9 май в Люксембург и на 19 май в Страсбург.

Местните служби на ЕС в Европа и по целия свят също организират разнообразни дейности и прояви за всички възрасти.

Денят на отворените врати е уникална възможност да научите как европейските институции оказват влияние върху вашия живот. Влезте в сградите на институциите и участвайте в специални дейности, като публични дебати и обиколки с екскурзовод.

Тази година темата в Брюксел и Страсбург е изборът, който правим по отношение на нашето бъдеще. Европейските избори на 23—26 май са вашата възможност да изразите предпочитанията си за това кой да взема важните решения, които се отразяват на ежедневието ви. Дайте обещание да гласувате и да поемете отговорност за бъдещето на thistimeimvoting.eu.

     #EUopenday

 

Дейности в институциите на ЕС

Брюксел — 4 май 2019 г., от 10:00 до 18:00 ч.

Дейности в Брюксел >

Дейности в ЕС

Местните служби на Европейската комисия и Европейския парламент в ЕС организират разнообразни дейности и прояви за всички възрасти.

Вижте какво се случва във вашата страна.

Люксембург

Нидерландия

Полша

Португалия

Испания

Обединено кралство

Дейности по света

Делегациите на ЕС по света отварят врати и организират разнообразни дейности и прояви.

Повече информация

Защо има Ден на Европа?

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Back to top