Europese Unie

Open dag van de Europese instellingen in Brussel

Open dag van de Europese instellingen in Brussel

Vier Europadag 2019 bij de Europese instellingen in Brussel! Kom naar de jaarlijkse open dag op 4 mei 2019 van 10 tot 18 uur.

De open dag is een unieke gelegenheid om te ontdekken wat de besluiten van de Europese instellingen betekenen in het dagelijks leven. Stap de gebouwen van de instellingen binnen en neem deel aan speciale activiteiten zoals openbare debatten en rondleidingen.

Het thema van dit jaar is kiezen voor je toekomst. De Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei zijn de kans om te zeggen wie de grote beslissingen mag nemen die van invloed zijn op ons dagelijks leven. Beloof nu om te gaan stemmen en verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst op ikstemdezekeer.eu.

 

     #EUopenday

 

Activiteiten in Brussel

Europees Parlement

Het Europees Parlement vertegenwoordigt rechtstreeks de mening van de burgers van Europa. Op de open dag kom je meer te weten over hoe het Parlement werkt, via speciale tentoonstellingen, openbare debatten en meer. Er is geen betere plek om informatie te krijgen over de Europese verkiezingen van 2019 en wat die betekenen voor ons dagelijks leven. Je kunt de beroemde grote vergaderzaal bezoeken en uitleg krijgen over wat daar elke dag gebeurt. Bij openbare debatten en andere activiteiten zal blijken hoe jouw stem vorm zal geven aan de toekomst van Europa. Buiten, op de Agora Simone Veil, vinden allerlei festiviteiten plaats.

Adres: Esplanade Solidarność, Luxemburgplein 100, 1047 Brussel (Kaart)

Bezoekuren: 10 - 18 u.

Meer informatie

De Europese Raad / de Raad van de Europese Unie

Ontdek het Huis van de lidstaten waar de Europese leiders hun beslissingen nemen. Ga eens zitten op de stoel waar normaal gesproken jouw minister zit, in de echte vergaderzaal, stap in de voetsporen van jouw premier, of bekijk het indrukwekkende Europagebouw met zijn kleurrijke vergaderzalen. Ontdek interactieve spelletjes en leuke activiteiten voor alle leeftijden. Ontdek hoe onze landen samenwerken, test je kennis over onze twee instellingen en win misschien een prijsje. Voor kinderen is er een speciale hoek, maar ze mogen natuurlijk ook hun ouders uitdagen om te ontdekken wie het meest van Europa houdt.

Adres: Wetstraat 175, 1048 Brussel (Kaart)

Bezoekuren: 10 - 18 u.  Laatste rondleiding: 17 u.

Meer informatie

Europese Commissie

Via een speelse en interactieve wandeling langs 30 kraampjes in het Berlaymontgebouw ontdek je wat de EU zoal doet, met natuurlijk als belangrijkste vraag: "Wat doet Europa voor mij?"

Er zullen ruim 150 Europese ambtenaren aanwezig zijn om met je te praten, te spelen, ervaringen te delen over het EU-beleid, uitleg te geven en zo de EU nog dichter bij de burger te brengen.

Adres: Wetstraat 200, 1049 Brussel (Kaart)

Bezoekuren: 10-19.00 u. (Laatste toegang om 18.00 u.)

Meer informatie

Europese Rekenkamer

Ken je de financiële controleurs van de EU? Ontdek hoe zij waken over het geld van de EU-burgers. Doe mee aan de quiz en kijk of je uit het juiste hout bent gesneden om financieel controleur bij de EU te worden.

Adres: Wetstraat 200, 1049 Brussel (Kaart)

Bezoekuren: 10 - 18 u.

Meer informatie

Europese Dienst voor extern optreden

Wil je meer weten over het buitenlands beleid van de EU? Ben je geïnteresseerd in de uitvoering van ons gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid? Wat betekent multilateralisme voor jou?

Dit jaar nodigen wij je uit om met de EU de wereld te verkennen! Kom met je familie en vrienden en ontdek meer over het beleid en de activiteiten van de EU overal ter wereld. Het wordt een leuke en interessante reis!

Adres: Schumanplein 9A, 1000 Brussel (Kaart)

Bezoekuren: 10 - 18 u.

Meer informatie

Europees Economisch en Sociaal Comité

Bezoek de instelling die het maatschappelijk middenveld in Europa vertegenwoordigt (werkgevers, werknemers en diverse belangengroeperingen) en ontdek hoe het EESC werkt. Ga in gesprek met de leden van het EESC over hun rol in het besluitvormingsproces binnen de EU. Dit jaar zal bijzondere aandacht worden besteed aan de Europese verkiezingen van 23-26 mei, waarbij alle Europese burgers hun mening kunnen geven en het Europa van morgen vorm kunnen geven — wat natuurlijk heel relevant is voor het maatschappelijk middenveld.

Adres: Belliardstraat 99-101, 1000 Brussel (Kaart)

Bezoekuren: 10 - 18 u.

Meer informatie

Europees Comité van de Regio’s

Ontdek de toegevoegde waarde van de EU in jouw woonplaats en regio en blijf de toekomst van Europa mede bepalen. Dit jaar voor het voetlicht: Europese verkiezingen en de 25e verjaardag van het CvdR (1994-2019)!

Adres: Belliardstraat 99-101, 1000 Brussel (Kaart)

Bezoekuren: 10 - 18 u. (laatste toegang om 17:30 u.)

Meer informatie

Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming

Of je nu online shopt, surft via je smartphone of solliciteert, gegevensbescherming is altijd van belang. Bezoek de stand van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming bij de Europese Commissie en kom te weten waarom gegevensbescherming belangrijk is voor jou!

Adres: Wetstraat 200, 1049 Brussel (Kaart)

Bezoekuren: 10 - 19 u. (laatste toegang om 18:00 u.)

Meer informatie

 

Praktische informatie

Folder downloaden (5.75 MB)

Hoe kom ik er?

We raden je dringend aan met het openbaar vervoer naar de Europese wijk te komen.

 • Trein: Stations Brussel-Luxemburg en Brussel-Schuman
 • Bus:
  • De buslijnen 12, 21, 22, 27, 34, 38, 64, 80 en 95 stoppen bij het Europees Parlement.
  • De buslijnen 12, 21, 22, 26, 60, 61 en 79 stoppen bij het Schumanplein.
  • De lijnen 12 en 21 rijden ook naar Brussels Airport in Zaventem.
 • Metro: De dichtstbijzijnde haltes zijn Maalbeek en Schuman (lijnen 1 en 5) en Troon (lijnen 2 en 6).

Een retrobus vervoert bezoekers tussen de instellingen en het Warandepark.

Busroute downloaden (2.3 MB)

Meer evenementen

Er zullen ook andere activiteiten plaatsvinden de Europese wijk:

 • Irisfeest - Feest van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest” van 1 t/m 5 mei 2019
 • Broodfeest op het Schumanplein
Back to top