Europeiska Unionen

Europadagen

Europadagen

I maj öppnar EU-institutionerna sina dörrar för allmänheten. Var med och fira Europadagen och lär dig mer om EU. Det finns aktiviteter för alla åldrar.

Plats och datum:

  • Bryssel: 4 maj 2019
  • Luxemburg: 11 maj 2019
  • Strasbourg: 19 maj 2019

Mer information kommer snart.

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen. I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart.

Hans vision var att skapa en europeisk organisation som skulle samla och förvalta kol- och stålproduktionen. Ett fördrag om en sådan organisation – Europeiska kol- och stålgemenskapen – undertecknades knappt ett år senare. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU.

EU-institutionerna firar Europadagen

I maj håller EU-institutionerna i Bryssel, Luxemburg och Strasbourg öppet hus för att fira Europadagen. EU-kontor i Europa och övriga världen anordnar också en mängd aktiviteter för alla åldrar.

Varje år tar tusentals människor chansen att delta i studiebesök, debatter, konserter och andra evenemang i samband med Europadagen.

Europadagen 2018 i bilder

En tillbakablick på Europadagsfirandet 2018. Ta en titt på de deltagande EU-institutionernas foton:

Back to top