Europeiska Unionen

Europadagen 2017

För att fira Europadagen har EU-institutionerna öppet hus den 6 maj i Bryssel, den 13–14 maj i Luxemburg och den 14 maj i Strasbourg.

EU-kontor i Europa och övriga världen anordnar också en mängd aktiviteter för alla åldrar.

Varje år tar tusentals människor chansen att delta i visningar, debatter, konserter och andra evenemang i samband med Europadagen.

    #EUopenday

Besök EU-institutionerna

Bryssel

6 maj 2017, kl. 10–18

Hitta evenemang i Bryssel

Luxemburg

 

13–14 maj 2017, kl. 10–18

Hitta evenemang i Luxemburg

Strasbourg

 

14 maj 2017, kl. 10–18

Hitta evenemang i Strasbourg

 

Europadagsevenemang i EU

EU-kommissionens och Europaparlamentets lokalkontor i EU-länderna anordnar en mängd aktiviteter för alla åldrar.

Ta reda på vad som händer i ditt land.

Europadagsfirande i världen

På temat Europa i världen anordnar EU-delegationerna och EU-ländernas ambassader föreläsningar, tävlingar, filmfestivaler och andra evenemang i sina värdländer.

Läs mer

 

Varför firas Europadagen?

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen. I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart.

Hans vision var att skapa en europeisk organisation som skulle samla och förvalta kol- och stålproduktionen. Ett fördrag om en sådan organisation – Europeiska kol- och stålgemenskapen – undertecknades knappt ett år senare. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU.

Back to top