Evropska unija

Dan Evrope 2018

Institucije EU bodo ob praznovanju dneva Evrope pripravile dan odprtih vrat, in sicer 5. maja v Bruslju, 5. in 9. maja v Luxembourgu in 10. junija v Strasbourgu.

Lokalna predstavništva EU v Evropi in po vsem svetu bodo organizirala številne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti.

Vsako leto več tisoč ljudi obišče institucije, sodeluje v razpravah, se udeleži koncertov in si ogleda druge prireditve, s katerimi obeležimo dan Evrope in izboljšujemo poznavanje EU.

     #EUopenday

Obiščite evropske institucije

Bruselj

Več o dejavnostih v Bruslju

5. maj 2018, 10–18h

Luxembourg

 

Več o dejavnostih v Luxembourgu

5. maj 2018, 14–18h

9. maj 2018, 10–18h

Strasbourg

 

Več o dejavnostih v Strasbourgu

10. junij 2018, 10–18h

 

Dejavnosti ob dnevu Evrope po državah EU

Lokalna predstavništva Evropske komisije in Evropskega parlamenta v EU bodo pripravila številne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti.

Več o dogajanju v državah na spodnjih povezavah.

Luksemburg

Nizozemska

Poljska

Portugalska

Romunija

Slovaška

Slovenija

Španija

Švedska

Združeno kraljestvo

Dejavnosti ob dnevu Evrope po svetu

Na dan Evrope vsako leto maja praznujemo mir in enotnost v Evropi. Na ta dan obeležujemo obletnico Schumanove deklaracije, ki jo bodo letos proslavili tudi v delegacijah EU po vsem svetu. Dejavnosti in dogodki bodo potekali cel mesec maj.

Letošnja osrednja tema je evropsko leto kulturne dediščine.

Več informacij

Zakaj praznujemo dan Evrope

Na dan Evrope vsako leto maja praznujemo mir in enotnost v Evropi. Na ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope.

Zavzel se je za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Pogodbo o ustanovitvi takšne institucije so podpisali naslednje leto. Schumanov predlog šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo.

Back to top