Evropska unija

Dan Evrope 2017

Institucije EU bodo ob praznovanju dneva Evrope pripravile dan odprtih vrat, in sicer 6. maja v Bruslju, 13. in 14. maja v Luxembourgu in 14. maja v Strasbourgu.

Lokalna predstavništva EU v Evropi in po vsem svetu bodo organizirala številne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti.

Vsako leto več tisoč ljudi obišče institucije, sodeluje v razpravah, posluša glasbene koncerte in si ogleda druge prireditve, s katerimi obeležimo dan Evrope in izboljšujemo poznavanje EU.

    #EUopenday

Obiščite evropske institucije

Bruselj

6. maj 2017, 10–18h

Več o dejavnostih v Bruslju

Luxembourg

 

13. in 14. maj 2017, 10–18h

Več o dejavnostih v Luxembourgu

Strasbourg

 

14. maj 2017, 10–18h

Več o dejavnostih v Strasbourgu

 

Dejavnosti ob dnevu Evrope po državah EU

Lokalna predstavništva Evropske komisije in Evropskega parlamenta v EU bodo pripravila številne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti.

Več o dogajanju v državah na spodnjih povezavah.

Luksemburg

Nizozemska

Poljska

Portugalska

Romunija

Slovaška

Slovenija

Španija

Švedska

Združeno kraljestvo

Dejavnosti ob dnevu Evrope po svetu

Delegacije EU bodo v sodelovanju z veleposlaništvi držav članic v državah gostiteljicah organizirale dejavnosti na temo Evropa v svetu. Dosežke EU bodo predstavili na predavanjih, tekmovanjih, filmskih festivalih in drugih prireditvah.

Več informacij

 

Zakaj praznujemo dan Evrope

Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope.

Zavzel se je za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Pogodbo o ustanovitvi takšne institucije so podpisali naslednje leto. Schumanov predlog šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo.