Uniunea Europeană

Ziua Europei 2017

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public în zilele de 6 mai (la Bruxelles), 13-14 mai (la Luxemburg) și 14 mai (la Strasbourg).

Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, organizate pentru a sărbători Ziua Europei și Europa, în general.

    #EUopenday

Vizitați instituțiile europene

Bruxelles

6 mai 2017, între orele 10:00 și 18:00

Aflați mai multe despre activitățile din Bruxelles

Luxemburg

 

13-14 mai 2017, între orele 10:00 și 1800

Aflați mai multe despre activitățile din Luxemburg

Strasbourg

 

14 mai 2017, între orele 10:00 și 18:00

Aflați mai multe despre activitățile din Strasbourg

 

Activități organizate de Ziua Europei, peste tot în UE

Birourile locale ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European din UE organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

Aflați ce se întâmplă în țara dumneavoastră.

Activități organizate de Ziua Europei în întreaga lume

Delegațiile UE organizează, în cooperare cu ambasadele statelor membre din țările-gazdă, activități pe tema „Europa în lume” - conferințe, concursuri, festivaluri de film și alte evenimente.

Informații suplimentare

 

Ce simbolizează Ziua Europei?

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Back to top