Uniunea Europeană

Ziua Europei 2018

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public în zilele de 5 mai (la Bruxelles), 5 și 9 mai (la Luxemburg) și 10 iunie (la Strasbourg).

Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, organizate pentru a sărbători Ziua Europei și Europa, în general.

     #EUopenday

Vizitați instituțiile europene

Bruxelles

Aflați mai multe despre activitățile din Bruxelles

5 mai 2018, între orele 10:00 și 18:00

Luxemburg

 

Aflați mai multe despre activitățile din Luxemburg

5 mai 2018, între orele 14:00 și 18:00

9 mai 2018, între orele 10:00 și 18:00

Strasbourg

 

Aflați mai multe despre activitățile din Strasbourg

10 iunie 2018, între orele 10:00 și 18:00

 

Activități organizate de Ziua Europei, peste tot în UE

Birourile locale ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European din UE organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

Aflați ce se întâmplă în țara dumneavoastră.

Activități organizate de Ziua Europei în întreaga lume

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Această dată marchează aniversarea declarației Schuman, pe care anul acesta o vor sărbători și delegațiile UE din întreaga lume. Vor fi organizate activități și evenimente pe toată durata lunii mai.

Accentul se va pune pe „Anul european al patrimoniului cultural”.

Informații suplimentare

Ce simbolizează Ziua Europei?

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Back to top