Europese Unie

Europadag 2017

Ter gelegenheid van Europadag openen de EU-instellingen hun deuren voor het publiek op 6 mei in Brussel, op 13 en 14 mei in Luxemburg en op 14 mei in Straatsburg.

In heel Europa en ook elders in de wereld vinden er allerlei activiteiten en evenementen plaats voor jong en oud.

Elk jaar opnieuw nemen duizenden mensen deel aan rondleidingen, debatten, concerten en andere evenementen die nog eens onderstrepen hoe belangrijk de EU is.

    #EUopenday

Bezoek de EU-instellingen

Brussel

6 mei 2017, van 10 tot 18 uur

Activiteiten in Brussel

Luxemburg

 

13 en 14 mei, van 10 tot 18 uur

Activiteiten in Luxemburg

Straatsburg

 

14 mei 2017, van 10 tot 18 uur

Activiteiten in Straatsburg

 

Europadag-evenementen in de EU

Op allerlei plaatsen in de EU organiseren de lokale kantoren van de Europese Commissie en het Europees Parlement activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Ontdek wat er in uw land allemaal te gebeuren staat!

Oostenrijk

Bulgarije

Kroatië

Tsjechië

Denemarken

Frankrijk

Duitsland

Griekenland

Hongarije

Litouwen

Luxemburg

Nederland

Polen

Portugal

Roemenië

Slowakije

Slovenië

Spanje

Verenigd Koninkrijk

Europadag-evenementen elders in de wereld

EU-delegaties organiseren in samenwerking met de ambassades van de EU-landen activiteiten in de gastlanden met als thema Europa in de wereld. Lezingen, wedstrijden, filmfestivals en andere evenementen laten zien wat de EU te bieden heeft.

Meer informatie

 

Waarom een Europadag?

Europadag (9 mei) is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Het is de verjaardag van de historische Schuman-verklaring. In een toespraak in Parijs in 1950 presenteerde de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden.

Hij wilde een Europese instelling oprichten die de samengevoegde productie van kolen en staal zou beheren. Nog geen jaar later was het oprichtingsverdrag voor die instelling een feit. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden.

Back to top