Európai Unió

Európa-nap (2017)

Az Európa-nap alkalmából az uniós intézmények megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt. Az eseményre Brüsszelben május 6-án, Luxembourgban május 13-án és 14-én, Strasbourgban május 14-én kerül sor.

Az Európában és a világ többi részén működő helyi uniós irodák is gazdag felnőtt- és gyermekprogram-választékkal várják a látogatókat.

Évente több ezer ember vesz részt az Európa-nap alkalmából megrendezett intézménylátogatásokon, vitafórumokon és egyéb eseményeken, amelyek az Uniót hivatottak jobban megismertetni a nagyközönséggel.

    #EUopenday

Látogatás az EU intézményeinél

Brüsszel

2017. május 6-án 10 és 18 óra között

Milyen programokon vehetek részt Brüsszelben?

Luxembourg

 

2017. május 13–14-én 10 és 18 óra között

Milyen programokon vehetek részt Luxembourgban?

Strasbourg

 

2017. május 14-én 10 és 18 óra között

Milyen programokon vehetek részt Strasbourgban?

 

Az Európa-nap programjai EU-szerte

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament uniós országokban működő helyi irodái is sokféle programmal várják az odalátogató felnőtteket és gyerekeket.

Tekintse meg az egyes tagországok programjait!

Bulgária

Horvátország

Cseh Köztársaság

Észtország

Finnország

Franciaország

Németország

Görögország

Magyarország

Írország

Olaszország

Lettország

Litvánia

Luxemburg

Hollandia

Lengyelország

Portugália

Szlovákia

Szlovénia

Spanyolország

Svédország

Egyesült Királyság

Európa-napi programok világszerte

Az EU küldöttségei a tagállamok helyi nagykövetségével karöltve rendezvénysorozatot szerveznek az EU-n kívüli országokban, melynek témája: Európa a világban. Ez alkalomból előadások, vetélkedők, filmfesztiválok és egyéb események sora mutatja be, mi mindent nyújt az EU a világnak.

További információk

 

Mi is az az Európa-nap?

Minden évben május 9-én rendezzük meg az Európa-napot, az európai béke és egység ünnepét. Ezen a napon a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összevonja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. Schuman javaslatával vette kezdetét az az integrációs folyamat, amelynek eredményeképp létrejött az Európai Unió.

Back to top