Európai Unió

A 2019. évi Európa-nap

A 2019. évi Európa-nap

A 2019. évi Európa-nap alkalmából az uniós intézmények megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt. Az eseményre Brüsszelben május 4-én, Luxembourgban május 9-én, Strasbourgban pedig május 19-én kerül sor.

Az Európában és a világ többi részén működő helyi uniós irodák is gazdag felnőtt- és gyermekprogram-választékkal várják a látogatókat.

A nyílt nap célja, hogy a polgárok betekintést nyerjenek az európai uniós intézmények munkájába. Ne hagyja ki ezt az egyedülálló lehetőséget! Ezen a napon mindenkit szívesen látunk az intézmények épületében. Különleges programokkal készülünk: látogatóink például nyilvános vitákon vehetnek részt, és idegenvezető kalauzolásával megtekinthetik belülről az épületeket.

A brüsszeli és a strasbourgi nyílt nap – a május 23. és 26. között megrendezendő európai parlamenti választásokra tekintettel – idén kiemelt figyelmet szentel a jövőnek, amelyről európai választópolgárként dönteni fogunk. Ne feledje: a szavazással Ön is beleszólást kap abba, hogy kik hozzanak nagy horderejű döntéseket az Unióban. Kötelezze el magát a választás mellett, és regisztráljon a https://www.szavaznifogok.eu/ honlapon!

     #EUopenday

 

Az Európa-nap rendezvényei az egyes uniós intézményekben

Brüsszel, 2019. május 4., 10 és 18 óra között

A brüsszeli rendezvények >

Luxembourg, 2019. május 9.

 

A luxembourgi rendezvények:

Strasbourg, 2019. május 19.

 

A strasbourgi rendezvények:

 

Az Európa-nap rendezvényei EU-szerte

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament uniós országokban működő helyi irodái is sokféle programmal várják az odalátogató felnőtteket és gyerekeket.

Tekintse meg az egyes tagországok programjait!

Bulgária

Horvátország

Cseh Köztársaság

Észtország

Finnország

Franciaország

Németország

Görögország

Magyarország

Írország

Olaszország

Lettország

Litvánia

Luxemburg

Hollandia

Lengyelország

Portugália

Szlovákia

Szlovénia

Spanyolország

Svédország

Egyesült Királyság

Az Európa-nap programjai a világ többi részén

A világ többi részén működő uniós küldöttségek is megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt, és különféle programokkal és rendezvényekkel várják a látogatókat.

További információk

Mi is az az Európa-nap?

Minden évben május 9-én rendezzük meg az Európa-napot, az európai béke és egység ünnepét. Ezen a napon a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összevonja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. Schuman javaslatával vette kezdetét az az integrációs folyamat, amelynek eredményeképp létrejött az Európai Unió.

Back to top