Europska unija

Dan Europe 2017.

Povodom proslave Dana Europe europske institucije otvaraju svoja vrata javnosti 6. svibnja u Bruxellesu, 13. i 14. svibnja u Luxembourgu te 14. svibnja u Strasbourgu.

Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

Svake godine tisuće ljudi sudjeluju u posjetima i raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan i podizali svijest o EU-u.

    # EUopenday

Posjetite Europske institucije

U Bruxellesu

6. svibnja 2017. od 10:00 do 18:00

Saznajte više o aktivnostima u Bruxellesu

U Luxembourgu

 

od 13. do 14. svibnja 2017. od 10:00. do 18:00

Saznajte više o aktivnostima u Luxembourgu

U Strasbourgu

 

14. svibnja 2017. od 10:00 do 18:00

Saznajte više o aktivnostima u Strasbourgu

 

Aktivnosti u okviru Dana Europe diljem EU-a

Lokalni uredi Europske komisije i Europskog parlamenta u EU-u organiziraju razne aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

Saznajte što se događa u vašoj zemlji.

Aktivnosti u okviru Dana Europe diljem svijeta

Delegacije EU-a u suradnji s veleposlanstvima država članica u zemljama domaćinima organiziraju aktivnosti na temu Europa u svijetu. Na predavanjima, natjecanjima, filmskim festivalima i drugim događanjima pokazat će se najbolje što EU može ponuditi.

Više informacija

 

Zašto Dan Europe?

Danom Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije. U govoru u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi s pomoću kojeg bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Njegova je vizija bila osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Back to top