Europska unija

Dan Europe 2018.

Povodom proslave Dana Europe europske institucije otvaraju svoja vrata javnosti 5. svibnja u Bruxellesu, 5. i 9. svibnja u Luxembourgu te 10. lipnja u Strasbourgu.

Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

Svake godine tisuće ljudi sudjeluju u posjetima i raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan i podizali svijest o EU-u.

     #EUopenday

Posjetite Europske institucije

U Bruxellesu

Saznajte više o aktivnostima u Bruxellesu

5. svibnja 2018. od 10:00 do 18:00

U Luxembourgu

 

Saznajte više o aktivnostima u Luxembourgu

5. svibnja 2018. od 14:00 do 18:00

9. svibnja 2018. od 10:00 do 18:00

U Strasbourgu

 

Saznajte više o aktivnostima u Strasbourgu

10. lipnja 2018. od 10:00 do 18:00

 

Aktivnosti u okviru Dana Europe diljem EU-a

Lokalni uredi Europske komisije i Europskog parlamenta u EU-u organiziraju razne aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

Saznajte što se događa u vašoj zemlji.

Aktivnosti u okviru Dana Europe diljem svijeta

Danom Europe, koji se održava u svibnju svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Taj datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije. Ove će je godine obilježiti i delegacije EU-a diljem svijeta. Aktivnosti i događanja održavat će se tijekom cijelog svibnja.

Ove će godine glavna tema biti „Europska godina kulturne baštine”.

Više informacija

Zašto Dan Europe?

Danom Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Taj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije”. U govoru u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi zbog koje bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Njegova je vizija bila osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Back to top