Euroopan Unioni

Eurooppa-päivä 2019

Eurooppa-päivä 2019

EU:n toimielimet avaavat ovensa yleisölle Eurooppa-päivän 2019 kunniaksi Brysselissä 4.5., Luxemburgissa 9.5. ja Strasbourgissa 19.5.

Myös EU:n edustustot eri puolilla Eurooppaa ja muualla maailmassa järjestävät erilaisia tapahtumia.

Avoimien ovien päivänä on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua siihen, mitä EU tekee kansalaisten hyväksi. Eri toimielinten tiloissa on tarjolla monenlaista ohjelmaa, kuten keskustelutilaisuuksia ja opastettuja kierroksia.

Brysselissä ja Strasbourgissa tämän vuoden teemana on vaikuttaminen tulevaan. EU-vaaleissa 23.–26. toukokuuta kansalaiset voivat vaikuttaa siihen, ketkä tekevät meidän kaikkien elämää koskevia päätöksiä Euroopan parlamentissa. Tee sinäkin äänestyssitoumus osoitteessa thistimeimvoting.eu.

     #EUopenday

 

Tapahtumat EU:n toimielimissä

Bryssel – 4.5.2019 klo 10.00–18.00

Tapahtumat Brysselissä >

Strasbourg – 19.5.2019

 

Tapahtumat Strasbourgissa:

 

Tapahtumat EU-maissa

Euroopan komission ja Euroopan parlamentin paikallistoimistot EU-maissa järjestävät monenlaisia tapahtumia kaikenikäisille.

Tutustu oman maasi tarjontaan.

Tapahtumat EU:n ulkopuolella

Myös unionin ulkopuolella sijaitsevat EU:n edustustot järjestävät avoimien ovien päiviä ja muita tapahtumia kaikenikäisille.

Lisätietoja

Miksi Eurooppa-päivää vietetään?

Eurooppa-päivä (9. toukokuuta) on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Kyseessä on Schumanin julistuksen vuosipäivä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka poistaisi sodan uhan Euroopan kansakuntien väliltä.

Schuman halusi luoda eurooppalaisen elimen, joka hallinnoisi yhteisesti hiilen ja teräksen tuotantoa. Tällaisen elimen perustamissopimus allekirjoitettiin vajaa vuosi myöhemmin. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.

Back to top