Euroopan Unioni

Eurooppa-päivä 2018

EU:n toimielimet avaavat ovensa yleisölle Eurooppa-päivän kunniaksi Brysselissä 5.5., Luxemburgissa 5. ja 9.5. ja Strasbourgissa 10.5.

Myös EU:n edustustot eri puolilla Eurooppaa ja sen ulkopuolella järjestävät erilaisia tapahtumia.

Tuhannet ihmiset osallistuvat joka vuosi vierailuihin, keskusteluihin, konsertteihin ja muihin tapahtumiin, joilla juhlistetaan Eurooppa-päivää ja tehdään EU:ta tunnetuksi.

     #EUopenday

Vieraile EU:n toimielimissä

Bryssel

Avoimien ovien päivän tapahtumat Brysselissä

5.5.2018 klo 10.00–18.00

Luxemburg

 

Avoimien ovien päivän tapahtumat Luxemburgissa

5.5.2018 klo 14.00–18.00

9.5.2018 klo 10.00–18.00

Strasbourg

 

Avoimien ovien päivän tapahtumat Strasbourgissa

10.6.2018 klo 10.00–18.00

 

Eurooppa-päivän tapahtumat eri EU-maissa

Euroopan komission ja Euroopan parlamentin paikallistoimistot EU-maissa järjestävät monenlaisia tapahtumia kaikenikäisille.

Tutustu oman maasi tarjontaan.

Eurooppa-päivän tapahtumat EU:n ulkopuolella

Toukokuussa vietettävä Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Kyseessä on Schumanin julistuksen vuosipäivä, jota vietetään tänä vuonna myös EU:n edustustoissa eri puolilla maailmaa. Erilaisia tapahtumia järjestetään pitkin toukokuuta.

Tänä vuonna erityisaiheena on kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi.

Lisätietoja

Miksi Eurooppa-päivä järjestetään?

Eurooppa-päivä (9.5.) on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Kyseessä on Schumanin julistuksen vuosipäivä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi.

Hänen ajatuksenaan oli luoda eurooppalainen elin, joka hallinnoisi yhteisesti hiilen ja teräksen tuotantoa. Tällaisen elimen perustamista koskeva sopimus allekirjoitettiin vajaa vuosi myöhemmin. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.

Back to top