Ευρωπαϊκή Ένωση

Ημέρα της Ευρώπης 2017

Ημέρα της Ευρώπης 2017

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό: στις 6 Μαΐου στις Βρυξέλλες, στις 13 και 14 Μαΐου στο Λουξεμβούργο και στις 14 Μαΐου στο Στρασβούργο.

Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα συμμετέχουν σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό γύρω από την ΕΕ.

    #EUopenday

Επισκεφθείτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βρυξέλλες

6 Μαΐου 2017, από τις 10.00 έως τις 18.00

Περισσότερα για τις δραστηριότητες στις Βρυξέλλες

Λουξεμβούργο

 

13-14 Μαΐου 2017, από τις 10.00 έως τις 18.00

Περισσότερα για τις δραστηριότητες στο Λουξεμβούργο

Στρασβούργο

 

14 Μαΐου 2017, από τις 10.00 έως τις 18.00

Περισσότερα για τις δραστηριότητες στο Στρασβούργο

 

Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Τα τοπικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Μάθετε τι έχει προγραμματιστεί στη χώρα σας.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο

Οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοργανώνουν, σε συνεργασία με τις πρεσβείες των κρατών μελών σε τρίτες χώρες, εκδηλώσεις με θέμα «Η Ευρώπη και ο Κόσμος», π.χ. διαλέξεις, διαγωνισμούς, κινηματογραφικά φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις που προβάλλουν ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες

 

Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης;

Την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Back to top