Европейски съюз

Ден на Европа — 2017 г.

Ден на Европа — 2017 г.

За да отбележат Деня на Европа, институциите на ЕС отварят своите врати за обществеността на 6 май в Брюксел, на 13 и 14 май в Люксембург и на 14 май в Страсбург.

Местните служби на ЕС в Европа и в целия свят ще организират множество дейности и прояви за всички възрасти.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други прояви, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

    #EUopenday

Посетете европейските институции

Брюксел

6 май 2017 г., от 10:00 до 18:00 ч.

Научете за дейностите в Брюксел

Люксембург

 

13 и 14 май 2017 г., от 10:00 до 18:00 ч.

Научете за дейностите в Люксембург

Страсбург

 

14 май 2017 г., от 10:00 до 18:00 ч.

Научете за дейностите в Страсбург

 

Дейности по случай Деня на Европа в Европейския съюз

Местните служби на Европейската комисия и Европейския парламент в ЕС организират най-различни дейности и прояви за всички възрасти.

Вижте какво се случва във вашата страна.

Люксембург

Нидерландия

Полша

Португалия

Испания

Обединено кралство

Дейности по случай Деня на Европа по света

Делегациите на ЕС организират съвместно с посолствата на държавите членки в приемащите страни дейности на тема „Европа в света“. Лекции, конкурси, филмови фестивали и други прояви ще покажат най-доброто, което ЕС може да предложи.

Повече информация

 

Защо има Ден на Европа?

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Back to top