Európai Unió

Az európai himnusz

Az európai himnusz

Az Európai Unió egyik jelképévé vált dallam Ludwig van Beethoven 1823-ban komponált IX. szimfóniájának egy részlete, Friedrich von Schiller 1785-ös lírai költeményének, az Örömódának a megzenésített változata.

A himnusz nemcsak az Európai Uniót, hanem Európa egészét jelképezi. Az Örömóda Schillernek az emberek közötti testvériségről szóló – Beethoven által is osztott – idealista világnézetét fejezi ki.

1972-ben az Európa Tanács választotta himnuszául Beethoven Örömódáját, majd a művet 1985-ben az EU vezetői az Európai Unió hivatalos himnuszává tették. Az európai himnusznak nincs szövege: szavak nélkül, a zene egyetemes nyelvén szól a szabadság, a béke és a szolidaritás európai eszményeiről.

Az európai himnusz nem arra hivatott, hogy az uniós országok nemzeti himnuszainak helyébe lépjen, hanem arra, hogy a tagországok által közösen vallott értékeket ünnepelje. A himnusz nemcsak az Európai Unió hivatalos rendezvényein, ünnepségein zendül fel, hanem sok más európai vonatkozású eseményen is.

Hallgassa meg az európai himnuszt.

Hallgassa meg az európai himnuszt. (02:07)

A himnuszt az Európai Unió Ifjúsági Fúvószenekara adja elő André Reichling vezényletével. A felvétel 1994-ben készült a lisszaboni Teatro da Trindade-ban. Zenei rendező: Herbert von Karajan.*

*Minden szerzői és tulajdonosi jog fenntartva.

Letöltések
Back to top