European Union website, the official EU website

Hogyan költi el az EU a pénzt?

Hogyan költi el az EU a pénzt?

Az Európai Unió hosszú távú kiadásaira vonatkozó prioritásokat és korlátokat a többéves pénzügyi keret Az előző linken elérhető szöveg fordításai  Deutsch (de) English (en) français (fr) határozza meg.

Az EU a költségvetéséből számtalan tevékenységet finanszíroz, a vidékfejlesztéstől kezdve a környezetvédelmen át a külső határok védelméig és az emberi jogok előmozdításáig. A Bizottság, a Tanács és a Parlament egyaránt részt vesz a költségvetés összegének és elosztási módjának meghatározásában. A kiadásokért azonban a Bizottság felelős. A költségvetés megközelítőleg 80%-át az uniós tagállamok és a Bizottság közösen felügyelik.

A költségvetés megtervezése

A költségvetésről a Bizottság, a Tanács és a Parlament közösen dönt Az előző linken elérhető szöveg fordításai  Deutsch (de) English (en) français (fr) . A Bizottság megvitatás céljából először tervezetet nyújt be a Tanácsnak és a Parlamentnek. A két utóbbi intézmény módosíthatja a tervezetet, ha pedig nem értenek egyet vele, kompromisszumos megoldást kell kidolgozniuk.

Az éves költségvetés meghatározása során kerül sor a többéves pénzügyi keret szerinti, korábban elfogadott összegek elosztására. A többéves pénzügyi keret lehetővé teszi, hogy az EU ténylegesen több évre előre megtervezhesse finanszírozási programjait. A jelenlegi pénzügyi keret a 2014–2020 közötti időszakot öleli fel.

További információk az EU költségvetési eljárásáról

Az uniós források kezelése

A költségvetés elosztásáért végső soron a Bizottság felel. Az uniós források mintegy 80%-ával azonban a tagállami kormányok gazdálkodnak. Jogosulatlan kifizetések esetén a Bizottság az uniós tagállamokkal együttműködve visszatérítteti a pénzt. Az átláthatóság biztosítása érdekében az uniós támogatásban részesülő szervezetek és vállalatok listája nyilvánosan hozzáférhető.

Mire költi az EU a pénzt?

Az uniós költségvetés kiadásai nagyjából hat fő kiadási területre bonthatók. Az előző linken elérhető szöveg fordításai  Deutsch (de) English (en) français (fr)

A költségvetést jelenleg legnagyobbrészt a növekedésre és a foglalkoztatás bővítésére, továbbá az uniós régiók közötti gazdasági egyenlőtlenségek mérséklésére fordítják. Jelentős hányad jut továbbá a mezőgazdaságnak, a halászatnak és a környezetvédelemnek is. A terrorizmus, a szervezett bűnözés és az illegális bevándorlás elleni küzdelem további fontos kiadási területeket alkotnak.

Információk arról, hogy milyen forrásból, mennyit és mire költ az EU egyes tagállamokban, és hogy hogyan aránylanak egymáshoz ezek az uniós kiadások a különböző tagállamok esetében.