European Union website, the official EU website

Moneda euro

Moneda euro este dovada cea mai palpabilă a integrării europene - până în acest moment, este moneda comună a 19 din cele 28 de state membre, utilizată zilnic de peste 338,6 de milioane de europeni. Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoană care călătorește în străinătate sau face cumpărături on-line pe site-uri din alte țări ale Uniunii.

Cooperarea monetară la nivelul UE

Uniunea Economică și Monetară presupune coordonarea politicilor economice și fiscale, aplicarea unei politici monetare comune și folosirea euro ca monedă unică. Euro a fost introdus la 1 ianuarie 1999 ca monedă scripturală, utilizată numai în scopul efectuării de plăți care nu presupuneau numerar și în scopuri contabile. Bancnotele și monedele au fost introduse la 1 ianuarie 2002.

Vedeți cum arată bancnotele și monedele euro.

Ce țări utilizează moneda euro?

Euro (€) este moneda oficială a 19 din cele 28 de state membre ale UE. Aceste țări sunt denumite colectiv zona euro. 

Aflați mai multe despre țările membre UE și moneda euro

Peste 175 de milioane de oameni din întreaga lume folosesc monede raportate la euro.

Scopul monedei euro

O monedă unică oferă mai multe avantaje, printre care eliminarea fluctuației ratelor de schimb și a comisioanelor de schimb valutar. Companiilor le este mai ușor să-și desfășoare operațiunile comerciale transfrontaliere, economia devine mai stabilă, se dezvoltă mai ușor, iar consumatorii au mai multe opțiuni. O monedă comună îi încurajează pe consumatori să călătorească și să facă cumpărături în alte țări. La nivel global, moneda euro conferă mai multă influență Uniunii Europene, fiind a doua monedă ca importanță internațională, după dolarul american.

Administrarea monedei euro

Banca Centrală Europeană (BCE) este un organism independent care se ocupă de afacerile monetare în UE. Scopul său este să mențină stabilitatea prețurilor. De asemenea, BCE fixează o serie de rate de referință ale dobânzilor pentru zona euro. Deși taxele și impozitele sunt în continuare percepute de statele membre și fiecare dintre acestea ia propriile decizii bugetare, guvernele naționale au elaborat norme comune în domeniul finanțelor publice pentru a-și coordona activitățile menite să asigure stabilitatea, creșterea economică și ocuparea forței de muncă.

Criza economică și financiară

Criza economică declanșată în 2008 a determinat țările UE, Banca Centrală Europeană și Comisia să ia măsuri majore și sistematice. Acestea colaborează strâns pentru a favoriza creșterea economică și crearea de locuri de muncă, pentru a proteja economiile contribuabililor și a menține un flux de lichidități corespunzător pentru întreprinderi și cetățeni, precum și pentru a asigura stabilitatea financiară și a crea un sistem de guvernanță mai bun pentru viitor.