Uniunea Europeană

Moneda euro

Moneda euro este dovada cea mai palpabilă a integrării europene - până în acest moment, este moneda comună a 19 din cele 28 de state membre, utilizată zilnic de peste 338,6 de milioane de europeni. Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoană care călătorește în străinătate sau face cumpărături on-line pe site-uri din alte țări ale Uniunii.

Cooperarea monetară la nivelul UE

Uniunea Economică și Monetară presupune coordonarea politicilor economice și fiscale, aplicarea unei politici monetare comune și folosirea euro ca monedă unică. Euro a fost introdus la 1 ianuarie 1999 ca monedă scripturală, utilizată numai în scopul efectuării de plăți care nu presupuneau numerar și în scopuri contabile. Bancnotele și monedele au fost introduse la 1 ianuarie 2002.

Vedeți cum arată bancnotele și monedele euro.

Ce țări utilizează moneda euro?

Euro (€) este moneda oficială a 19 din cele 28 de state membre ale UE. Aceste țări sunt denumite colectiv zona euro. 

 

Peste 175 de milioane de oameni din întreaga lume folosesc monede raportate la euro.

Aderarea la zona euro

Pentru a putea adera la zona euro, statele membre ale UE trebuie să îndeplinească așa-numitele „criterii de convergență”. Acestea sunt condiții economice și juridice convenite prin Tratatul de la Maastricht în 1992, fiind cunoscute și drept „criteriile de la Maastricht”.

Tratatul nu prevede un calendar pentru aderarea la zona euro, ci lasă la latitudinea statelor membre elaborarea propriilor strategii care să conducă la întrunirea condițiilor pentru adoptarea monedei euro.

Scopul monedei euro

O monedă unică oferă mai multe avantaje, printre care eliminarea fluctuației ratelor de schimb și a comisioanelor de schimb valutar. Companiilor le este mai ușor să-și desfășoare operațiunile comerciale transfrontaliere, economia devine mai stabilă, se dezvoltă mai ușor, iar consumatorii au mai multe opțiuni. O monedă comună îi încurajează pe consumatori să călătorească și să facă cumpărături în alte țări. La nivel global, moneda euro conferă mai multă influență Uniunii Europene, fiind a doua monedă ca importanță internațională, după dolarul american.

Administrarea monedei euro

Banca Centrală Europeană (BCE) este un organism independent care se ocupă de afacerile monetare în UE. Scopul său este să mențină stabilitatea prețurilor. De asemenea, BCE fixează o serie de rate de referință ale dobânzilor pentru zona euro. Deși taxele și impozitele sunt în continuare percepute de statele membre și fiecare dintre acestea ia propriile decizii bugetare, guvernele naționale au elaborat norme comune în domeniul finanțelor publice pentru a-și coordona activitățile menite să asigure stabilitatea, creșterea economică și ocuparea forței de muncă.

Back to top