Európai Unió

Az euró

Az európai integráció legkézzelfoghatóbb bizonyítéka az euró. A közös fizetőeszközt a 28 tagállamból 19 bevezette, és nap mint nap körülbelül 338,6 millióan használják. Az euró előnyei mindenki számára nyilvánvalóak, aki külföldre utazik vagy más uniós tagállamban üzemeltetett weboldalon kíván vásárolni.

Az EU monetáris együttműködése

A gazdasági és monetáris unió a gazdasági és a fiskális politikák összehangolását, a közös monetáris politikát és közös fizetőeszközként az eurót foglalja magában. Az eurót 1999. január 1-jén vezették be a készpénzmentes fizetések virtuális fizetőeszközeként, illetve elszámolási célokból. Az euró-bankjegyek és -érmék 2002. január 1-jén kerültek forgalomba.

Tekintse meg a különböző euró-bankjegyeket és -érméket.

Mely országok használják az eurót?

Az euró (€) a 28 uniós tagállamból 19-nek a hivatalos pénzneme. Ezek az országok alkotják az euróövezetet. 

 

Világszerte több mint 175 millióan használnak olyan valutát, amelyet az euró árfolyamához rögzítettek.

Csatlakozás az euróövezethez

Az uniós tagállamok akkor csatlakozhatnak az euróövezethez, ha teljesítik az úgynevezett konvergenciakritériumokat. Ezeket a maastrichti kritériumoknak is nevezett gazdasági és jogi feltételeket az 1992-es Maastrichti Szerződés határozta meg.

Az uniós szerződések nem rögzítik, hogy egy országnak mikor kell az euróövezethez csatlakoznia. A tagállamok szabadon dolgozhatják ki stratégiájukat azt illetően, hogy milyen ütemben feleljenek meg az euró bevezetésére vonatkozó kritériumoknak.

Az euró bevezetésének célja

Egy egységes valuta különféle előnyökkel jár. Kiküszöbölheti például az árfolyam-ingadozást és az átváltási költségeket. A vállalkozások számára megkönnyíti a határokon átnyúló kereskedelmet, és fokozottabb gazdasági stabilitást biztosít, ami gazdasági növekedést és a fogyasztók számára nagyobb választási lehetőséget jelent. A közös valuta emellett utazásra és külföldi vásárlásra ösztönöz. Az euró globális szinten nagyobb befolyást biztosít az EU-nak, ugyanis az USA-dollár után ez a második legfontosabb nemzetközi fizetőeszköz.

Az euróövezet irányítása

Az EU-ban a monetáris kérdésekért a független Európai Központi Bank felelős. A bank fő célkitűzése az árstabilitás megőrzése. A bank állapítja meg emellett az euróövezet irányadó kamatlábait. Jóllehet az adókat továbbra is az uniós országok vetik ki, és minden egyes ország maga felel saját költségvetéséért, a tagállami kormányok közös szabályokat határoztak meg az állami költségvetést illetően, hogy a stabilitás, a növekedés és a foglalkoztatás biztosítása céljából összehangolhassák tevékenységeiket.

Back to top