- Bel ons gratis op 00 800 6 7 8 9 10 11
- Bel ons op een andere manier
- Schrijf ons via het contactformulier
- Kom langs bij de EU in uw land
In het unieke samenspel van EU-instellingen:
De Europese Raad stippelt weliswaar de koers uit voor het EU-beleid, maar heeft zelf geen wetgevende macht. Onder leiding van de voorzitter, op dit moment Charles Michel, komt dit forum van nationale staatshoofden en regeringsleiders ten minste twee keer per half jaar voor een paar dagen bijeen.
In het wetgevingsproces van de EU spelen drie instellingen een hoofdrol:
Samen stellen deze drie instellingen via de gewone wetgevingsprocedure (vroeger medebeslissingsprocedure genoemd) het beleid en de wetten voor de hele EU vast. Het is de Commissie die de voorstellen doet, terwijl het Parlement en de Raad deze moeten goedkeuren. De Commissie en de EU-landen staan vervolgens in voor de uitvoering ervan en de Commissie ziet erop toe dat de EU-regels in nationaal recht omgezet en toegepast worden.
Besluitvorming in de EU – meer over de EU-wetgevingsprocedures
Het roulerend voorzitterschap van de Raad van de EU
Nog twee andere instellingen spelen een cruciale rol:
De bevoegdheden en verantwoordelijkheden van deze instellingen zijn opgenomen in de Verdragen, die de grondslag zijn van alles wat de EU doet. Ze bevatten ook de regels en procedures die de EU-instellingen moeten gebruiken. De verdragen worden door de staatshoofden en/of regeringsleiders van alle EU-landen ondertekend en door de nationale parlementen geratificeerd.
De EU heeft een aantal instellingen en interinstitutionele organen met gespecialiseerde taken: