Evropska unija

Desetletje priložnosti in izzivov

Desetletje priložnosti in izzivov

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Desetletje izzivov

Evropo so močno prizadele posledice svetovne gospodarske krize. EU je več državam članicam pomagala prebroditi težave in vzpostavila „bančno unijo‟, ki naj bi jamčila večjo varnost in zanesljivost bank. Leta 2012 je Evropska unija prejela Nobelovo nagrado za mir. Leta 2013 se je EU pridružila Hrvaška in število držav članic se je povzpelo na 28. Med najpomembnejšimi točkami političnega dnevnega reda so še vedno podnebne spremembe: svetovni voditelji so se dogovorili, da omejijo škodljive emisije. Na volitvah v Evropski parlament leta 2014 so evroskeptiki osvojili več sedežev. Po ruski priključitvi Krima je Evropska unija uvedla novo varnostno politiko. Na Bližnjem vzhodu ter v posameznih državah in regijah po svetu se je okrepil verski ekstremizem. Izbruhnili so nemiri in vojne, številni ljudje so pobegnili z domov in poiskali zavetje v Evropi. EU je začela iskati odgovor na vprašanje, kako najbolje poskrbeti za begunce. Tudi sama je postala tarča terorističnih napadov.

2010

Po gospodarski krizi, ki je izbruhnila leta 2008, so se javne finance številnih držav znašle v težavah. 16 držav evrskega območja je sprejelo načrt pomoči za odpravljanje proračunskega primanjkljaja.

Marec 2011

Sirijo so zajele demonstracije v podporo demokraciji. Varnostne sile so streljale na demonstrante, izbruhnilo je nasilje, varnostnim silam so se po robu postavile brigade upornikov. V Siriji se je začela državljanska vojna, ki bo še vrsto let obvladovala svetovno politiko.

Oktober 2011

EU je izstrelila prva dva satelita sistema Galileo in tako storila korak naprej k vzpostavitvi lastnega sistema satelitske navigacije. Sistem Galileo bo med drugim izboljšal promet, reševalne akcije, bančne transakcije in oskrbo z električno energijo.

April 2012

Evropska unija je uvedla evropsko državljansko pobudo, ki državljanom omogoča, da Evropski komisiji neposredno predlagajo nov predpis.

10. december 2012

EU je prejela Nobelovo nagrado za mir kot priznanje za „več kot šestdeset let prizadevanj za mir in spravo, demokracijo in človekove pravice v Evropi‟.

11. marec 2013

Končalo se je obdobje postopne odprave preskusov kozmetičnih izdelkov na živalih. Kozmetičnih izdelkov, testiranih na živalih, zdaj ni več dovoljeno tržiti v EU.

1. julij 2013

Hrvaška se je kot 28. članica pridružila EU.

Države članice Države članice: Nemčija, Francija, Italija, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Danska, Irska, Združeno kraljestvo, Grčija, Španija, Portugalska, Avstrija, Finska, Švedska, Češka, Ciper, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Poljska, Slovenija, Slovaška, Bolgarija in Romunija.

Nove države članice Nova država članica: Hrvaška

Države kandidatke Države kandidatke in potencialne države kandidatke: Albanija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Makedonija, Srbija, Črna gora in Turčija.

 Zemljevid – države članice EU leta 2013 © Evropska unija

22. februar 2014

Po večmesečnih vseljudskih protestih in nemirih je ukrajinski parlament odstavil predsednika države. Začelo se je dolgo obdobje negotovosti v odnosih Ukrajine z EU in Rusijo. Rusija je nezakonito priključila Krim, ki je bil del Ukrajine, kar je EU odločno obsodila.

15. julij 2014

Po vseevropskih volitvah v Evropski parlament so evropski poslanci za predsednika Evropske komisije izvolili Jeana-Clauda Junckerja.

Oktober 2014

Voditelji EU so namenili milijardo evrov za preprečevanje širjenja virusa ebole v zahodni Afriki, predvsem v Gvineji, Sierra Leoneju in Liberiji. To je bil najmočnejši in najobsežnejši izbruh ebole, odkar so bolezen leta 1976 prvič zaznali, toda do konca leta 2015 so virus v teh državah tako rekoč izkoreninili.

 

26. november 2014

Evropska komisija je predstavila naložbeni načrt v vrednosti 315 milijard evrov, ki naj bi omogočil nastanek 1,3 milijona novih delovnih mest.

Julij 2015

Med državami EU je ekonomska kriza najmočneje prizadela Grčijo. Pogajanja o reformah v državi in pomoči EU so se končala z novim dogovorom o pomoči.

13. november 2015

V terorističnem napadu v Parizu je umrlo 130 ljudi. Ministri EU so se kmalu zatem dogovorili o strožjih varnostnih ukrepih na mejah schengenskega območja, znotraj katerega je mogoče potovati brez potnega lista.

December 2015

V letu 2015 je v Evropo pribežalo približno milijon prosilcev za azil, mnogi med njimi so bežali pred državljansko vojno v Siriji in so potrebovali mednarodno zaščito. Voditelji EU so se odločili za strožji nadzor nad zunanjimi mejami EU in si prizadevali zmanjšati število prosilcev za azil v sodelovanju s sosednjimi državami, predvsem Turčijo.

December 2015

Na konferenci o podnebnih ukrepi v Parizu se je 195 držav dogovorilo, da bodo globalno segrevanje ozračja omejile na manj kot 2°C.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018
Glej tudi: 
Back to top