Uniunea Europeană

Un deceniu de oportunităţi și provocări

Un deceniu de oportunităţi și provocări

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Un deceniu dificil

Criza economică globală lovește puternic Europa. UE ajută mai multe țări să facă față dificultăților și pune bazele așa-numitei „uniuni bancare” pentru a face sectorul bancar mai sigur și mai fiabil. În 2012, Uniunea Europeană primește Premiul Nobel pentru Pace. În 2013, Croația devine al 28-lea stat membru al UE. Schimbările climatice reprezintă în continuare un subiect important, iar liderii politici convin să reducă emisiile poluante. La alegerile europene din 2014, în Parlamentul European sunt aleși mai mulți deputați eurosceptici. În urma anexării Crimeii de către Rusia, se stabilește o nouă politică de securitate. Creșterea extremismului religios în Orientul Mijlociu și în diferite țări și regiuni ale lumii conduce la tulburări și războaie care determină numeroase persoane să-și părăsească țara și să încerce să se refugieze în Europa. UE se confruntă nu doar cu dilema gestionării fluxului de migranți, ci și cu mai multe atacuri teroriste.

2010

În urma crizei economice care a început în 2008, mai multe țări au probleme cu finanțele publice. Cele 16 țări din zona euro sprijină un plan care să le ajute să față deficitelor.

Martie 2011

În Siria izbucnesc o serie de proteste pro-democrație. După ce forțele de securitate deschid focul asupra demonstranților, violența escaladează și rebelii formează brigăzi pentru a lupta cu forțele de securitate ale statului. Începe un război civil care va domina politica mondială pentru mulți ani.

Octombrie 2011

Lansarea primilor doi sateliți Galileo este un nou pas către crearea sistemului de navigație prin satelit al UE. Galileo va contribui la ameliorarea transporturilor, a serviciilor de salvare, a tranzacțiilor bancare și a distribuției de energie electrică.

Aprilie 2012

Devine operațională așa-numita „inițiativă cetățenească europeană”, prin care cetățenii au posibilitatea directă de a propune Comisiei să elaboreze noi acte legislative.

10 decembrie 2012

UE primește Premiul Nobel pentru pace, ca recunoaștere a „contribuției sale de peste șase decenii la promovarea păcii și a reconcilierii, a democrației și a drepturilor omului în Europa”.

11 martie 2013

Perioada de eliminare treptată a testării produselor cosmetice pe animale se încheie, ceea ce înseamnă că produsele cosmetice testate pe animale nu mai pot fi comercializate în UE.

1 iulie 2013

Croația aderă la UE, devenind cel de-al 28-lea stat membru.

Statele membre Statele membre: Germania, Franța, Italia, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Spania, Portugalia, Austria, Finlanda, Suedia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria și România.

Noile state membre Noile state membre: Croația.

Țările candidate Țările candidate și potențial candidate: Albania, Bosnia și Herțegovina, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Kosovo, Muntenegru și Turcia.

 Hartă – statele membre ale UE în 2013 © Uniunea Europeană

22 februarie 2014

Președintele Ucrainei este înlăturat de parlamentul național după mai multe luni de proteste și tulburări publice. Relațiile Ucrainei cu UE și Rusia trec printr-o lungă perioadă de incertitudine. Crimeea, parte a Ucrainei, este anexată în mod ilegal de Rusia – o acțiune condamnată de UE.

15 iulie 2014

Parlamentul European îl alege pe Jean-Claude Juncker în funcția de președinte al Comisiei Europene, în urma alegerilor europene din luna mai.

Octombrie 2014

Liderii UE promit 1 miliard de euro pentru combaterea răspândirii virusului Ebola în Africa de Vest, în special în Guineea, Sierra Leone și Liberia. De la primul caz de Ebola din 1976, aceasta este cea mai mare și complexă epidemie. Până la sfârșitul anului 2015, virusul este aproape eradicat în aceste țări.

 

26 noiembrie 2014

Comisia anunță un plan de investiții în valoare de 315 miliarde EUR cu ajutorul căruia ar urma să se creeze 1,3 milioane de noi locuri de muncă.

Iulie 2015

Grecia este țara din UE cel mai grav afectată de criza economică. Discuțiile privind reformele naționale și sprijinul din partea UE conduc la un nou acord.

13 noiembrie 2015

La Paris, 130 de persoane sunt ucise într-un atac terorist. La puțin timp după aceea, miniștrii UE convin să aplice măsuri mai stricte de securitate la frontierele spațiului Schengen.

Decembrie 2015

Pe parcursul anului 2015, circa un milion de solicitanți de azil au ajuns în Europa. Mulți dintre ei au fugit din calea războiului civil din Siria și au nevoie de protecție internațională. Liderii UE intensifică eforturile de a consolida controalele la frontierele externe și de a reduce numărul solicitanților de azil, prin cooperarea cu țări învecinate precum Turcia.

Decembrie 2015

La conferința privind schimbările climatice de la Paris, 195 de țări convin să limiteze creșterea temperaturii globale la mai puțin de 2 °C.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019
Alte linkuri
Back to top