Európai Unió

A lehetőségek és a kihívások évtizede

A lehetőségek és a kihívások évtizede

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Kihívásokkal teli évtized

A globális gazdasági válság kemény csapást mér Európára. Az EU számos országnak segítséget nyújt. Létrejön a bankunió, amely az európai bankrendszer biztonságát és megbízhatóságát hivatott javítani. 2012 decemberében az Európai Unió nyeri el a Nobel-békedíjat. 2013-ban Horvátország uniós csatlakozásával 28-ra bővül az EU tagjainak száma. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem továbbra is fontos feladata az EU-nak, s a politikai vezetők egyetértenek abban, hogy csökkenteni kell a káros kibocsátásokat. A 2014-es európai parlamenti választásokat követően az intézményben megnő az euroszkeptikusok száma. Az EU új biztonságpolitikát alakít ki, miután Oroszország annektálta a Krím félszigetet. A Közel-Keleten, illetve a világ számos más országában és régiójában elhatalmasodik a vallási fanatizmus, ami feszültségekhez és háborúkhoz vezet. Rengetegen hagyják el otthonukat és keresnek menedéket Európában. Az Uniónak nem csak azt a problémát kell megoldania, hogy miképpen gondoskodjon ezekről az emberekről, hanem eközben területén számos terrortámadás is éri.

2010

A 2008-ban kezdődött gazdasági válságot követően több uniós országban meginog az államháztartás egyensúlya. Az euróövezet 16 országa megállapodik egy tervről, amely költségvetési helyzetük megszilárdításában hivatott segíteni őket.

2011. március

Szíriában kormányellenes tüntetések kezdődnek, melynek résztvevői a demokrácia helyreállítását követelik. Miután a biztonsági erők tüzet nyitnak a tüntetőkre, elszabadul az erőszak: felkelőcsapatok szerveződnek, hogy felvegyék a harcot az államhatalommal. Polgárháború veszi kezdetét Szíriában, amely évekre rányomja bélyegét a világpolitikára.

2011. október

A két Galileo-műhold felbocsátása egy lépéssel közelebb viszi az Uniót ahhoz, hogy kiépítse saját műholdas navigációs rendszerét. A Galileo projekt a jobb adatátvitel és helymeghatározás révén javítani fogja a mentőszolgálatok munkáját, a banki tranzakciókat, a közlekedést és a villamosenergia-ellátást.

2012. április

Életbe lép az európai polgári kezdeményezés intézménye. A polgároknak most először lehetőségük nyílik arra, hogy konkrét témákkal kapcsolatban uniós jogszabály megalkotására tegyenek javaslatot.

2012. december 10.

Az Európai Unió nyeri el a 2012. évi Nobel-békedíjat. Az elismerés annak a hat évtizede tartó munkának szól, melyet az EU a béke és a megbékélés előmozdításáért, valamint a demokrácia és az emberi jogok védelmében végez.

2013. március 11.

Véget ér a kozmetikai termékek kifejlesztése céljából állatokon végzett kísérletek fokozatos megszüntetésének időszaka. Ez azt jelenti, hogy állatokon tesztelt kozmetikai termékek ettől fogva nem forgalmazhatók az EU-ban.

2013. július 1.

Horvátország csatlakozik az Európai Unióhoz, s ezzel a tagországok száma 28-ra nő.

Tagállamok Tagállamok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.

Új tagállamok Új tagállam: Horvátország

Tagjelölt országok Tagjelölt országok és potenciális tagjelölt országok: Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Törökország.

 Térkép – Az EU tagállamai 2013-ben © Európai Unió

2014. február 22.

Több hónapig tartó tömegtüntetéseket követően az ukrán parlament megfosztja hivatalától az ukrán elnököt. Az elhúzódó politikai instabilitás hátterében az országnak az Európai Unióhoz, illetve Oroszországhoz fűződő viszonyával kapcsolatban felszínre került ellentétek állnak. Az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet Oroszország jogellenesen annektálta. A félsziget önkényes birtokbavételét az EU elítéli.

2014. július 15.

Az Európai Parlament a májusban megrendezett európai parlamenti választásokat követően megválasztja Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság elnökének.

2014. október

Az uniós országok vezetői találkozójukon arról döntenek, hogy egymilliárd euróval segítik az ebolavírus terjedése elleni küzdelmet Nyugat-Afrikában, főképp Guineában, Sierra Leonéban és Libériában. Ez a legnagyobb és legösszetettebb járványkitörés azóta, hogy 1976-ban felfedezték az ebolavírust. 2015 végére ezekben az országokban gyakorlatilag teljes mértékben sikerül felszámolni a vírust.

 

2014. november 26.

A Bizottság 315 milliárd eurós beruházási tervet jelent be a munkahelyteremtés elősegítésére. A tervezett intézkedésektől a Bizottság 1,3 millió új álláshely létrejöttét várja.

2015. július

Az Európai Unión végigsöprő gazdasági válság a legnagyobb mértékben Görögországot sújtja. Az országban esedékes reformokkal és az uniós támogatással kapcsolatos megbeszélések eredményeképpen új megállapodás jön létre.

2015. november 13.

Párizsban 130 halálos áldozatot követelő merényletsorozatot követnek el. Röviddel utána az uniós országok miniszterei megállapodnak arról, hogy szigorítani kell a határbiztonságot az útlevélmentes schengeni övezet külső határain.

2015. december

2015-ben az év végéig hozzávetőlegesen egymillió menedékkérő érkezik Európába. Sokan közülük a szíriai polgárháború miatt váltak földönfutóvá, és a nemzetközi közösség védelmére szorulnak. Az uniós országok vezetői úgy döntenek, hogy szigorítani kell a határőrizetet az EU külső határain és csökkenteni kell az Európába érkező menedékkérők számát. Ebből a célból az EU együttműködik a szomszédos országokkal, elsősorban Törökországgal.

2015. december

A 195 ország részvételével megrendezett párizsi ENSZ-konferencián új nemzetközi éghajlat-változási egyezmény születik, melynek értelmében Földünk átlaghőmérséklet-növekedését 2 Celsius-fok alatt kell tartani.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019
Kapcsolódó weboldalak
Back to top