Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια δεκαετία ευκαιριών και προκλήσεων

Μια δεκαετία ευκαιριών και προκλήσεων

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Μια δεκαετία προκλήσεων

Η παγκόσμια οικονομική κρίση πλήττει σκληρά την Ευρώπη. Η ΕΕ βοηθά ορισμένες χώρες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και θεσπίζει μια «τραπεζική ένωση» με σκοπό τη δημιουργία ασφαλέστερου και πιο αξιόπιστου τραπεζικού τομέα. Τον Δεκέμβριο του 2012 απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νόμπελ Ειρήνης. Η Κροατία γίνεται το 28ο μέλος της ΕΕ το 2013. Η κλιματική αλλαγή παραμένει στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης και οι ηγέτες συμφωνούν στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών. Το 2014 διεξάγονται οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκλέγονται περισσότεροι ευρωσκεπτικιστές. Αποφασίζεται μια νέα πολιτική ασφαλείας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Ο θρησκευτικός εξτρεμισμός εντείνεται στη Μέση Ανατολή και σε διάφορες χώρες και περιοχές σε όλον τον κόσμο. Οδηγεί σε κοινωνική αναταραχή και πολέμους, που αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και να αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα της φροντίδας των προσφύγων, αλλά γίνεται και στόχος πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων.

2010

Μετά την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, ορισμένες χώρες έχουν προβλήματα με τα δημόσια οικονομικά τους. Οι 16 χώρες της Ευρωζώνης διαμορφώνουν ένα σχέδιο για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματά τους.

Μάρτιος 2011

Στη Συρία ξεσπούν διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας. Μετά από ένοπλη επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας κατά διαδηλωτών, η βία κλιμακώνεται και σχηματίζονται ομάδες ανταρτών εναντίον της κρατικής εξουσίας. Ξεκινά εμφύλιος πόλεμος στη Συρία που θα κυριαρχήσει στην παγκόσμια πολιτική σκηνή για πολλά χρόνια.

Οκτώβριος 2011

Η εκτόξευση των δύο πρώτων δορυφόρων Galileo φέρνει την ΕΕ ακόμη πλησιέστερα στο στόχο της, δηλαδή την απόκτηση δικού της συστήματος πλοήγησης μέσω δορυφόρου. Το σύστημα "Galileo" θα συμβάλει στη βελτίωση των μεταφορών, των υπηρεσιών διάσωσης, των τραπεζικών συναλλαγών και της ηλεκτροδότησης.

Απρίλιος 2012

Αρχίζει να λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η οποία παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να προτείνουν απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέσπιση νομοθεσίας.

10 Δεκεμβρίου 2012

Απονέμεται στην ΕΕ το Νόμπελ Ειρήνης για την -60ετή και πλέον- συμβολή της στην προαγωγή της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

11 Μαρτίου 2013

Λήγει η περίοδος σταδιακής κατάργησης των δοκιμών καλλυντικών προϊόντων σε ζώα, που σημαίνει ότι τα καλλυντικά που δοκιμάζονται σε ζώα δεν θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ.

1 Ιουλίου 2013

Η Κροατία προσχωρεί στην ΕΕ και γίνεται το 28ο μέλος της.

Κράτη μέλη Κράτη μέλη: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δανία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία, Κύπρος, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Νέα κράτη μέλη Νέο κράτος μέλος: Κροατία.

Υποψήφιες χώρες Υποψήφιες προς ένταξη χώρες και δυνάμει υποψήφιες χώρες: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο και Τουρκία.

 Χάρτης κρατών μελών της ΕΕ 2013 © Ευρωπαϊκή Ένωση

22 Φεβρουαρίου 2014

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανατρέπεται από το Κοινοβούλιο της χώρας μετά από πολύμηνες λαϊκές διαδηλώσεις και αναταραχές. Οι σχέσεις της χώρας με την ΕΕ και τη Ρωσία βρίσκονται στο επίκεντρο μιας μακράς περιόδου αβεβαιότητας. Η Κριμαία, που αποτελεί μέρος της Ουκρανίας, προσαρτάται παράνομα από τη Ρωσία. Η ΕΕ καταδικάζει αυτή την ενέργεια.

15 Ιουλίου 2014

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οκτώβριος 2014

Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύονται να χορηγήσουν 1 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, κυρίως στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη επιδημία του ιού Έμπολα, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1976. Στα τέλη του 2015 ο ιός εξαλείφεται σχεδόν στις χώρες αυτές.

 

26 Νοεμβρίου 2014

Η Επιτροπή ανακοινώνει ένα επενδυτικό σχέδιο 315 δισ. ευρώ με σκοπό τη δημιουργία 1,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίας.

Ιούλιος 2015

Η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ που πλήττεται δριμύτερα από την οικονομική κρίση. Οι συζητήσεις για μεταρρυθμίσεις στη χώρα και η στήριξη από την ΕΕ οδηγούν σε μια νέα συμφωνία.

13 Νοεμβρίου 2015

130 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Λίγο αργότερα, οι υπουργοί της ΕΕ συμφωνούν στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την ασφάλεια των συνόρων γύρω από τη ζώνη Σένγκεν, όπου δεν απαιτούνται διαβατήρια.

Δεκέμβριος 2015

Στο τέλος του 2015, περίπου ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο έχουν φτάσει στην Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Οι ηγέτες της ΕΕ εντείνουν τις προσπάθειες για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα και μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο σε συνεργασία με γειτονικά κράτη, όπως η Τουρκία.

Δεκέμβριος 2015

Σε μια διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι, 195 χώρες συμφωνούν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε κάτω από 2 °C.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019
Back to top