Uniunea Europeană

Un deceniu de oportunităţi și provocări

Un deceniu de oportunităţi și provocări


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Ianuarie 2019

1

România preia, timp de șase luni, președinția Consiliului Uniunii Europene pentru prima dată.

Se împlinesc 20 de ani de la lansarea monedei euro. În prezent, aceasta este utilizată de peste 340 de milioane de cetățeni ai UE în 19 de țări ale Uniunii și este a doua monedă din lume ca importanță.

Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia) sunt Capitale culturale europene în 2019. Ambele orașe vor găzdui evenimente menite să promoveze cultura locală. 

Intră în vigoare noi norme UE care vizează principalele forme de evitare a obligațiilor fiscale practicate de marile companii multinaționale.

4

Oslo (Norvegia) devine „Capitala europeană verde” în 2019.

13

În UE încep să se aplice noi norme privind fondurile de pensii ocupaționale. Acestea încurajează și facilitează accesul la pensiile profesionale, îmbunătățesc și modernizează modul în care sunt reglementate fondurile de pensii și sporesc claritatea informațiilor furnizate membrilor și beneficiarilor fondurilor de pensii.

21

În cadrul unei noi inițiative a UE privind asistența medicală, primii pacienți pot începe să utilizeze prescripții electronice în altă țară din UE. În prezent, pacienții finlandezi se pot adresa unei farmacii din Estonia pentru a cumpăra medicamentele prescrise electronic de către medicul din țara lor de origine. Această practică se va extinde treptat și în alte țări din UE.

22

Comisia Europeană a aplicat companiei Mastercard o amendă în valoare de 570 de milioane EUR pentru că i-a împiedicat pe comercianții cu amănuntul să se adreseze băncilor din alte state membre care ofereau condiții mai bune.

23

Este creat cel mai mare spațiu de circulație a datelor în condiții de siguranță din lume - UE și Japonia adoptă decizii „echivalente” prin care își recunosc reciproc sistemele de protecție a datelor ca fiind adecvate.

24

Uniunea Europeană și Etiopia își intensifică relațiile de parteneriat și cooperare. Semnarea a trei noi programe face parte din punerea în aplicare a Alianței Africa-Europa pentru investiții durabile și ocuparea forței de muncă, al cărei scop este să aprofundeze relațiile economice și comerciale dintre cele două continente.

29

În 18 state membre, devin aplicabile noi norme care clarifică drepturile de proprietate ale cuplurilor internaționale care sunt căsătorite sau au încheiat un parteneriat înregistrat. Noile norme vor stabili reguli clare în cazuri de divorț sau de deces și vor pune capăt acțiunilor paralele și, eventual, contradictorii, introduse în diverse state membre, de exemplu cu privire la bunuri imobile sau la conturi bancare.

Februarie

1

Intră în vigoare acordul comercial dintre UE și Japonia. Întreprinderile și consumatorii din întreaga Europă și din Japonia pot profita acum de cea mai mare zonă de comerț deschis din lume.

9

La nivelul UE încep să se aplice noi norme menite să faciliteze identificarea mai eficientă a medicamentelor contrafăcute. Pe ambalajele medicamentelor care urmează să fie vândute pe piața UE trebuie să figureze noi elemente de siguranță. Farmaciile și spitalele vor trebui să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de a le distribui pacienților.

13

Parlamentul European aprobă acordurile comerciale și de investiții dintre UE și Singapore. De îndată ce vor intra în vigoare, acordurile vor reprezenta primul pas în direcția unui viitor acord comercial și de investiții interregional între UE și întreaga regiune ASEAN.

15

Uniunea Europeană salută notificarea oficială de către Republica Macedonia de Nord a noului său nume, în urma intrării în vigoare a Acordului de la Prespa, pe care îl consideră o „etapă istorică”. Țara nou-numită este, din decembrie 2005, țară candidată la aderare la UE.

16

Încep să se aplice noi norme UE privind reducerea costurilor și simplificarea formalităților pentru cetățenii care locuiesc sau lucrează în alt stat membru.

24-25

Primul summit  dintre Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe are loc la Sharm El-Sheikh, în Egipt. Liderii convin să își consolideze parteneriatul și să adopte o declarație comună care rezumă gama largă de domenii care au făcut obiectul discuțiilor.

Martie

5

Comisia Europeană aplică o amendă de 368 de milioane EUR împotriva furnizorilor de echipamente auto de siguranță în cadrul unei proceduri privind cartelurile. Întreprinderile vizate au făcut parte din două carteluri pentru furnizarea de centuri de siguranță, airbaguri și volane către producătorii europeni de autovehicule.

12-14

La Bruxelles are loc cea de-a treia conferință privind acțiunile de sprijin pentru viitorul Siriei și al regiunii. Cu această ocazie, a fost reînnoit și consolidat angajamentul politic, umanitar și financiar al comunității internaționale de a sprijini poporul sirian, țările învecinate și comunitățile cele mai afectate de conflict. 

18-22

Are loc prima ediție a Săptămânii europene a educației în domeniul mass-media, cu peste 200 de evenimente organizate la Bruxelles și în întreaga Europă. Inițiativa Comisiei urmărește să promoveze acțiuni și proiecte peste tot în UE și să sprijine lupta împotriva dezinformării.

20

Comisia Europeană aplică o amendă de 1,49 miliarde EUR împotriva Google pentru practici abuzive în publicitatea online.

21

Intră în vigoare un nou sistem de consolidare a răspunsului colectiv al UE la dezastrele naturale, cunoscut sub denumirea de rescEU. Acesta instituie o nouă rezervă europeană de capacități, inclusiv avioane și elicoptere de stingere a incendiilor, stimulând în același timp măsurile de prevenire și de pregătire în caz de dezastre.

21-22

La Consiliul European de primăvară discuțiile se axează pe economie și viitorul summit UE-China. De asemenea, liderii UE discută despre schimbările climatice și adoptă concluzii privind asigurarea unor alegeri libere și corecte și combaterea dezinformării. Liderii politici din statele membre UE, Islanda, Liechtenstein și Norvegia marchează cea de-a 25-a aniversare a Spațiului Economic European (SEE). SEE reunește aceste țări în cadrul pieței unice, facilitând viața de zi cu zi a cetățenilor și întreprinderilor, întrucât persoanele, mărfurile, serviciile și capitalurile se pot deplasa în acest spațiu aproape la fel de liber ca în interiorul unei țări.

Liderii UE-27 iau act de cererea primului ministru al Regatului Unit, Theresa May, privind amânarea retragerii Regatului Unit din UE după data de 29 martie. Aceștia convin să prelungească perioada menționată la articolul 50.

25

Comisia Europeană aplică o amendă de 12,5 milioane EUR împotriva Nike pentru că le-a interzis comercianților să vândă mărfuri care fac obiectul unei licențe către alte țări din Spațiul Economic European.

28

Într-o hotărâre a Organizației Mondiale a Comerțului este confirmată poziția pe termen lung a UE conform căreia Statele Unite nu au respectat normele OMC privind sprijinul acordat Boeing, ceea ce a provocat daune semnificative concurentului său european Airbus. Decizia marchează ultima etapă a procedurilor de conformitate inițiate în 2012.

Aprilie

3

Comisia Europeană lansează o dezbatere pentru a consolida statul de drept în UE, stabilind posibile căi de acțiune viitoare. Statul de drept, care garantează că toți membrii unei societăți, inclusiv guvernele, se supun, în egală măsură, legii, sub controlul unor instanțe independente, este una din valorile comune pe care a fost întemeiată Uniunea Europeană. 

8

Comisia Europeană aplică o amendă de 52 de milioane EUR împotriva General Electric pentru furnizarea de informații incorecte în cursul anchetei efectuate în temeiul normelor UE privind concentrările economice, referitoare la intenția GE de a achiziționa producătorul de pale LM Wind.

10

Intră în vigoare primul cadru la nivelul UE privind examinarea investițiilor străine directe în Uniunea Europeană. Statele membre și Comisia au la dispoziție 18 luni pentru a implementa dispozițiile necesare pentru aplicarea noului mecanism. 

Comisia Europeană dezvăluie prima imagine a unei găuri negre realizată vreodată, obținută de Event Horizon Telescope, o rețea de colaborare științifică din care fac parte oameni de știință beneficiind de finanțare din partea UE. 

Liderii UE–27 sunt de acord să amâne Brexitul. Decizia a fost luată de comun acord cu Regatul Unit. Liderii UE-27 sunt de acord cu extinderea perioadei prevăzute la articolul 50, pentru a permite ratificarea acordului de retragere. Această prelungire ar trebui să dureze doar atât cât este necesar și, în niciun caz, nu ar trebui să depășească data de 31 octombrie 2019.

18

În UE intră în vigoare noi norme privind domeniul de prim nivel „.eu”. Noile măsuri simplifică actualul cadru juridic și le permit cetățenilor din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European să înregistreze un domeniu „.eu”, indiferent de țara lor de reședință. Noile norme se vor aplica începând cu 13 octombrie 2022. Cu toate acestea, înregistrarea numelor de domeniu „.eu” pentru cetățenii care locuiesc în afara UE se va aplica de la 19 octombrie 2019.

24

Comisia adoptă un nou regulament menit să stabilească un nivel maxim permis pentru utilizarea acizilor grași trans industriali în alimentele comercializate în UE. Măsura urmărește să protejeze sănătatea consumatorilor și să le ofere europenilor opțiuni alimentare mai sănătoase. Limita maximă de 2 grame de acizi grași trans produși industrial la 100 de grame de grăsime se aplică de la 2 aprilie 2021. 

30

Intră în vigoare noi norme europene pentru a-i proteja pe toți agricultorii europeni, precum și pe furnizorii mici și mijlocii, împotriva practicilor comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019
Alte linkuri
Back to top