Europska unija

Desetljeće mogućnosti i izazova

Desetljeće mogućnosti i izazova


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Siječanj

1.

Bugarska prvi put preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a. U njezinu su programu utvrđeni prioriteti u četiri ključna područja: budućnost Europe i mladih, europska perspektiva i povezanost zapadnog Balkana, sigurnost i stabilnost i digitalno gospodarstvo.

1.

Nova pravila za sprječavanje utaje poreza i pranja novca stupaju na snagu. Njima se države članice obvezuju da će poreznim tijelima osigurati pristup podacima prikupljenima u skladu sa zakonodavstvom o sprječavanju pranja novca.

1.

Leeuwarden u Nizozemskoj i Valeta u Malti tijekom godine dana dijele titulu Europske prijestolnice kulture. Kako bi proslavili 2018. kao Europsku godinu kulturne baštine , oba grada pokrenut će brojne projekte za promicanje kulturne baštine kojima će se istaknuti uloga kulture u izgradnji zajedničke svijesti o povijesti i identitetu.

16.

Europska komisija predstavlja prvu strategiju o plastici na europskoj razini u okviru prijelaza na gospodarstvo s više obilježja kružnoga gospodarstva.

19.

Godina turizma između EU-a i Kine pokrenuta je u Veneciji kako bi se povećao priljev posjetitelja i ulaganja s obiju strana te kako bi se europskim i kineskim zajednicama omogućilo da se bolje upoznaju i međusobno razumiju.

20.

Nizozemski grad Nijmegen preuzima titulu Zelena prijestolnica Europe za 2018. Poslužit će kao uzor za održivi urbani razvoj, dijeljenje i promicanje najbolji praksi.

22.

EU donosi novu strategiju o Iraku kako bi se prevladali brojni izazovi s kojima se ta zemlja suočava nakon što je Da'esh izgubio teritorij.

25.

Prvi europski sastanak na vrhu o obrazovanju održava se u Bruxellesu u kontekstu rada na uspostavi europskog prostora obrazovanja u kojem će mobilnost za sve postati stvarnost, a stvorit će se i mreža europskih sveučilišta te će se promicati cjeloživotno učenje. Prije sastanka na vrhu predstavljen je paket prijedloga za poticanje ključnih kompetencija i digitalnih vještina, kao i europske dimenzije obrazovanja.

29.

Opservatorij EU-a za energetsko siromaštvo pokrenut je u Bruxellesu kao dio napora Komisije u pogledu otklanjanja energetskog siromaštva diljem zemalja EU-a. To je dio provedbe europskog stupa socijalnih prava i jedna od aktivnosti za potporu (društveno) pravednog prelaska na čistu energiju.

Veljača

6.

Europska komisija donosi strategiju pridruživanja šest partnerskih zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji. Srbija i Crna Gora predvodnice su te skupine i mogle bi biti spremne za pridruživanje do 2025.

14.

Europska komisija izlaže niz mogućnosti i njihovih financijskih posljedica u okviru novog, moderniziranog i dugoročnog proračuna EU-a s pomoću kojeg se djelotvorno ostvaruju prioriteti za razdoblje nakon 2020. Ujedno predstavlja i ideje o tome kako rad Europske unije učiniti učinkovitijim te kako poboljšati veze između čelnika institucija EU-a i građana Europe.

23.

Čelnici EU-27 održali su neformalnu rasprava u Bruxellesu o dugoročnom proračunu nakon 2020. i institucijskim pitanjima, uključujući sastav Europskog parlamenta nakon što Ujedinjena Kraljevina napusti EU te imenovanje predsjednika Europske komisije. Raspravljali su i o ratu u Siriji i pozvali na hitan prekid vatre. Neke od tema su i Brexit i odnosi s Turskom.

28.

Europska komisija objavila je nacrt sporazuma o povlačenju između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine.

Ožujak

8.

Europska komisija predstavila je akcijski plan kojim financijskom sektoru želi omogućiti da iskoristi brz napredak novih tehnologija, poput lanaca blokova, umjetne inteligencije i usluga računalstva u oblaku. Predložila je i nova pravila kojima će se pospješiti razvoj platformi za skupno financiranje diljem jedinstvenog tržišta EU-a.

14.

Komisija je predložila da se zakonitim putnicima olakša dobivanje vize za Europu, što će pogodovati turizmu, trgovini i poslovanju, a istodobno povećati sigurnost i smanjiti rizike od nezakonitih migracija.

22.–23.

Proljetni sastanak Europskog vijeća bio je usmjeren na gospodarska pitanja, posebno na trgovinu. Čelnici EU-a primili su na znanje da je EU privremeno izuzet od carinskih pristojbi SAD-a na čelik i aluminij te pozvali na to da izuzeće postane stalno. Naglasili su svoju bezuvjetnu solidarnost s Ujedinjenom Kraljevinom nakon nedavnog napada bojnim otrovom u Salisburyju. Čelnici su razmatrali i druga goruća pitanja, uključujući aktivnosti Turske u istočnom Sredozemlju i Egejskome moru, predstojeći sastanak na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana i oporezivanje.

Na zasebnom su sastanku čelnici 27 država članica EU-a pozdravili dogovor koji su pregovarači postigli u vezi s dijelovima pravnog teksta Sporazuma o povlačenju i donijeli smjernice o okviru za buduće odnose s Ujedinjenom Kraljevinom nakon Brexita.

28.

U skladu sa zalaganjem predsjednika Junckera da se do 2025. izgradi punopravna obrambena unija, Komisija i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku predstavili su akcijski plan za poboljšanje vojne mobilnosti unutar Europske unije i šire.

31.

Svi novi automobili u EU-u moraju biti opremljeni automatskim sustavom za hitne pozive pod nazivom „eCall” kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva u prometu. Sustavom se u slučaju teške nesreće automatski poziva broj 112, jedinstveni broj za hitne slučajeve u Europi.

Travanj

1.

Na snagu su stupila nova pravila EU-a kojima se građanima koji kupe ili se pretplate na usluge internetskog sadržaja omogućuje da i dalje imaju pristup filmovima, prijenosima sportskih događanja, glazbi, e-knjigama i igrama tijekom putovanja u druge zemlje EU-a.

11.

Europska komisija predložila je nove pogodnosti za potrošače kako bi osigurala da svi europski potrošači u potpunosti ostvaruju svoja prava prema zakonodavstvu Unije. Jačat će i provedbu tih pravila osiguravajući da tijela imaju ovlast nametanja odvraćajućih sankcija te da potrošači mogu dobiti naknadu ako su im prava povrijeđena.

17.

Presuda u predmetu zračnog prijevoznika TUIfly: Sud Europske unije presudio je da „divlji štrajk” zrakoplovnog osoblja nakon iznenadne objave o restrukturiranju ne predstavlja „izvanrednu okolnost” kojom se zračni prijevoznik oslobađa od obveze plaćanja naknade štete u slučaju otkazivanja ili dužeg kašnjenja leta u polasku.

21.

Europska unija i Meksiko postigli su novi dogovor o trgovini. On će biti dio šireg moderniziranog Globalnog sporazuma između EU-a i Meksika te će se njime produbiti i proširiti područje primjene postojećeg trgovinskog sporazuma iz 1997.

23.

Europska komisija predložila je novi akt kojim bi se ojačala zaštita zviždača u cijelom EU-u. Novim aktom uspostavit će se sigurni kanali za prijavljivanje unutar organizacija te za prijavljivanje javnim tijelima.

24.-25.

Druga je briselska konferencija pod nazivom „Potpora budućnosti Sirije i regije” bila usmjerena na humanitarnu potporu i podupiranje političkog mirovnog procesa pod vodstvom UN-a. Supredsjednici EU-a i Ujedinjenih naroda donijeli su zajedničku izjavu u kojoj se navodi na koje će načine međunarodna zajednica zauzeti za Sirijce i susjedne zemlje u nadolazećim godinama.

25.

Nakon što je 25 država članica potpisalo izjavu o suradnji u području umjetne inteligencije Komisija je predstavila europski pristup stavljanju te tehnologije u službu europskih građana i poticanju konkurentnosti Europe u tom području.

26.

Komisija je predložila mjere za borbu protiv dezinformiranja na internetu, uključujući kodeks prakse za borbu protiv dezinformiranja na razini EU-a. Prijedlog je u skladu s nizom operativnih mjera preporučenih u ožujku koje trgovačka društva i države članice trebaju poduzeti radi intenziviranja borbe protiv nezakonitog sadržaja na internetu.

Svibanj

1.

Na snagu su stupila nova pravila kojima se bolje štite građani EU-a koji žive ili putuju izvan Europske unije. Ona omogućuju građanima EU-a koji se u zemlji izvan EU-a suoče s određenim problemom da dobiju pomoć od veleposlanstva ili konzulata bilo koje države članice ako njihova zemlja podrijetla ondje nema predstavništvo. 

1.

Na snagu je stupio novi carinski sporazum između EU-a i Novog Zelanda kako bi se stvorilo sigurnije okruženje povoljnije za trgovinu. Sporazumom će se objema stranama omogućiti suradnja u sprječavanju, istrazi i borbi protiv kršenja carinskih propisa.

2.

Komisija je predstavila prijedloge za dugoročni proračun EU-a za razdoblje 2021. – 2027. u kojima se odražavaju politički prioriteti Unije i brze promjene u inovacijama, gospodarstvu, zaštiti okoliša i geopolitici.  

3.

EU je pokrenuo DiscoverEU, novu inicijativu kojom se 18-godišnjacima u Europi omogućuje da istraže svoj kontinent. Uspješni kandidati dobit će besplatne karte za put u najviše četiri odredišta u drugim državama. Cilj je mladim Europljanima omogućiti da otkriju bogatu kulturnu baštinu svojeg kontinenta, povežu se s drugim ljudima, uče od drugih kultura i otkriju što ujedinjuje Europu.

9.

Europska komisija je na Dan Europe pokrenula internetsko javno savjetovanje u kojem od svih Europljana traži mišljenje o smjeru kojim bi Europska unija trebala krenuti u budućnosti. Riječ je o jedinstvenom savjetovanju koje je pripremio građanski odbor od 96 članova iz 27 država članica, koji su zajednički odlučili koja će pitanja uputiti europskim građanima. To je savjetovanje dio šire rasprave o budućnosti Europe koja je pokrenuta objavom Bijele knjige Komisije 1. ožujka 2017., a nastavit će se do sastanka na vrhu predstavnika EU-a u rumunjskom gradu Sibiuu 9. svibnja 2019.

17.

U Sofiji u Bugarskoj održan je sastanak na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana. Čelnici država i vlada iz država članica EU-a i čelnici šest partnerskih zemalja zapadnog Balkana ponovno su potvrdili svoju predanost „europskoj perspektivi za cijelu regiju”. Čelnici EU-a usuglasili su se o izjavi iz Sofije, s kojom su se složili partneri sa zapadnog Balkana. Donijeli su i program prioriteta iz Sofije, u kojemu se utvrđuju nove mjere za bolju suradnju s regijom.

25.

Nakon velike revizije pravila EU-a o privatnosti započelo je novo doba zaštite podataka. Nova pravila osmišljena su kako bi se osiguralo da osobni podaci pojedinaca u EU-u budu zaštićeni neovisno o tome kamo se šalju, gdje se obrađuju i pohranjuju, čak i izvan EU-a.

28.

S obzirom na sve veću količinu štetnog plastičnog otpada u oceanima i morima, Europska komisija je predložila nova pravila na razini EU-a usmjerena na deset plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu koji čine najveći dio otpada na europskim obalama i u morima te na izgubljen i odbačen ribolovni alat.

Lipanj

1.

Komisija je predložila prvu inicijativu EU-a za rješavanje problema nestajanja divljih kukaca oprašivača. Ta je inicijativa dio EU-ovih nastojanja da spriječi gubitak bioraznolikosti i propadanje usluga ekosustava do 2020. te doprinese obvezama preuzetima na temelju UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

8.

Na snagu su stupila čvršća i djelotvornija pravila o trgovinskoj zaštiti kako bi se bolje zaštitili proizvođači i radnici u EU-u. Nova pravila EU-u pomažu da se bolje nosi s globalnim ekonomskim izazovima i nepoštenom konkurencijom do koje dolazi zbog uvoza. 

8. i 9.

Kanada je bila domaćin sastanka čelnika država i vlada skupine G7, foruma najvećih svjetskih gospodarskih sila. Razgovaralo se o gospodarstvu i trgovini, sigurnosti i vanjskim poslovima, poticanju rodne ravnopravnosti, osnaživanju žena i zaštiti okoliša. 

12.

Komisija je otvorila natječaj za jeftino europsko lansiranje u svemir. Nagrada od 10 milijuna eura dodijelit će se za inovativna, komercijalno održiva i jeftina rješenja za lansiranje lakih satelita. 

18. – 24.

Prvi europski sastanak na vrhu o kulturnoj baštini održan je u Berlinu u okviru Europske godine kulturne baštine. 

26.

Ministri EU-a službeno su donijeli reviziju zakonodavstva EU-a o sigurnosti u zračnom prometu. To uključuje prva pravila na razini EU-a o civilnim dronovima svih veličina, kojima se utvrđuju osnovna načela za osiguranje sigurnosti, zaštite, privatnosti, zaštite podataka i zaštite okoliša.

28. i 29.

Na sastanku Europskog vijeća u lipnju čelnici EU-a raspravljali su o migracijama i pozvali da se donesu daljnje mjere za smanjenje nezakonitih migracija i sprječavanje ponovnih nekontroliranih priljeva kakvi su zabilježeni 2015. Raspravljali su i o sigurnosti i obrani te gospodarskim i financijskim pitanjima. Na zasebnom sastanku čelnici 27 država članica EU-a preispitali su tijek pregovora o Brexitu. 

Srpanj

1.

Austrija po treći put preuzima predsjedanje Vijećem EU-a nakon 1998. i 2006. Program austrijskog predsjedanja usmjeren je na tri područja: sigurnost i borbu protiv nezakonitih migracija, osiguranje blagostanja i konkurentnosti s pomoću digitalizacije i stabilnost u europskom susjedstvu.

1.

Europska unija događanjima u zračnim lukama i školama obilježava 50. obljetnicu carinske unije. Carinska unija postala je temelj jedinstvenog tržišta, čuvajući granice EU-a i štiteći građane od zabranjene i opasne robe kao što su oružje i droga.

1.

Na snagu stupaju nova pravila EU-a koja osiguravaju bolju zaštitu putnika na odmoru. Nova pravila štite potrošače koji rezerviraju druge oblike kombiniranih putovanja, a prava se povećavaju i za potrošače koji rezerviraju tradicionalni odmor. 

9.

Na snagu stupaju ojačana pravila EU-a za sprječavanje pranja novca i bolje suočavanje s rizicima financiranja terorizma.

9.

Na snagu stupaju nova pravila za energetsku učinkovitost s velikim potencijalom za povećanje učinkovitosti u građevinskom sektoru EU-a, najvećem pojedinačnom potrošaču energije u Europi.

10.

EU i NATO potpisali su zajedničku izjavu kojom se ponovno potvrđuje predanost obiju organizacija prema produbljenju i proširenju suradnje radi dobrobiti njihovih građana.

17.

EU i Japan potpisali su povijesni trgovinski sporazum, najveći sporazum koji je EU ikad dogovorio, kao i sporazum o strateškom partnerstvu za bolju suradnju na nizu područja. EU i Japan zaključili su pregovore o međusobnom priznanju sustava za zaštitu podataka kao jednakovrijednih.

18.

Europska komisija kaznila je Google u iznosu od 4,34 milijarde EUR zbog nametanja nezakonitih ograničenja proizvođačima uređaja Android i pružateljima usluga mobilne mreže kako bi učvrstio vodeći položaj svoje tražilice.

21.

Primjenjuju se nova pravila za financijsku stabilnost i zaštitu ulagača. Cilj im je osigurati da novčani fondovi koje korporativni sektor, bolnice i ulagači upotrebljavaju radi upravljanja viškom gotovine mogu bolje odolijevati tržišnim poteškoćama i isplatiti ulagače u svakom trenutku.

25.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik SAD-a Donald Trump sastali su se u Bijeloj kući. Dvojica čelnika razgovarali su o poboljšanju transatlantske trgovine i jačanje gospodarskog partnerstva.

Kolovoz

13.

Skupina od 11 istraživačkih i obrazovnih mreža potpisala je sporazum o stvaranju nove podatkovne autoceste između Europe i Latinske Amerike. Sporazum predstavlja daljnji korak u stvaranju zajedničkog istraživačkog prostora EU-a i Latinske Amerike.

20.

Grčka je uspješno završila trogodišnji program potpore za stabilnost i time ojačala svoje mjesto u središtu europodručja i Europske unije. Programom je primijenjen koordinirani pristup rješavanju dugotrajnih i duboko ukorijenjenih strukturnih problema koji su doprinijeli nastanku gospodarske krize u Grčkoj.

Rujan

1.

Novi način ispitivanja emisija postaje obvezan za sve nove automobile prije puštanja u promet po europskim cestama.

1.

Energetski neučinkovite halogene žarulje neće se više prodavati nigdje u Europskoj uniji. Zahvaljujući novim pravilima europski potrošači moći će smanjiti svoje račune za struju i pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova.

12.

Predsjednik Juncker održao je govor o stanju Unije 2018. u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Iznio je prioritete za sljedeću godinu i svoju viziju kako Europska unija može nastaviti graditi „ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju Uniju”. Naglasio je i potrebu da Europa postane suverenija kako bi mogla ostvariti svoju ulogu u oblikovanju globalnih događaja.

19.-20.

Na neformalnom sastanku u Salzburgu u Austriji čelnici EU-a raspravljali su o migracijama i unutarnjoj sigurnosti. Na posebnom sastanku čelnici država EU-27 preispitali su napredak u pregovorima o istupanju Ujedinjene Kraljevine iz EU-a i raspravljali o daljnjim koracima.

26.

Predstavnici internetskih platformi, vodećih društvenih mreža, oglašivača i oglašivačke industrije dogovorili su se o samoregulatornom kodeksu dobre prakse za borbu protiv širenja dezinformacija na internetu i lažnih vijesti.

29.

U EU-u stupaju na snagu nova pravila o prekograničnoj uporabi sredstava elektroničke identifikacije, kao što su osobne iskaznice, vozačke dozvole i bankovne kartice. To će građanima i poduzećima iz EU-a omogućiti pristup internetskim uslugama i u državama članicama koje nisu njihova matična zemlja.

Listopad

1.

Predsjednik Juncker raspravlja s građanima na 1000. europskom dijalogu s građanima u Freiburgu u Njemačkoj. Redovite javne rasprave omogućuju građanima da sudjeluju u slobodnom i otvorenom razgovoru o Europi, njezinim politikama i budućnosti.

12.

Diljem Europe počinje se upotrebljavati novi usklađeni sustav oznaka za gorivo. Neovisno o tome kuda putuju unutar EU-a, vozači su sad bolje informirani o prikladnosti goriva za vozila.

17.-18.

Na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu čelnici EU-27 preispitali su stanje pregovora o istupanju Ujedinjene Kraljevine iz EU-a. Potvrdili su da Michel Barnier uživa njihovo puno povjerenje u ulozi pregovarača te primijetili da, unatoč intenzivnim pregovorima, nije postignut dostatan napredak. Na posebnom su sastanku čelnici EU-a raspravljali o migracijama i unutarnjoj sigurnosti. 

19.

Sud Europske unije donosi rješenje kojim se nalaže Poljskoj da odmah obustavi primjenu novog zakona kojim se snižava dob za umirovljenje sudaca Vrhovnog suda sa 70 na 65 godina. Ta je privremena mjera donesena nakon što je Komisija uputila predmet Sudu. Konačna presuda bit će donesena naknadno.

19.

Europska unija i Singapur učvršćuju svoje gospodarske i političke veze potpisivanjem triju sporazuma te time svoje političke, trgovinske i investicijske odnose dovode na novu razinu.

25.

Ukrajinski filmski redatelj Oleg Sencov ovogodišnji je dobitnik nagrade Saharov za slobodu misli koju dodjeljuje Europski parlament. 

31.

Zahvaljujući novim jasnijim pravilima EU-a potrošači se mogu bolje informirati o bankovnim naknadama i tako lakše odabrati najpovoljniju ponudu.

Studeni

7.

Europska komisija utvrđuje novu strategiju za zaštitu građana i okoliša od kemikalija koje mijenjaju funkcioniranje endokrinog sustava te tako negativno utječu na zdravlje ljudi i životinja.

15.

Američka Savezna komisija za komunikacije odlučuje da će odobriti izuzeće od dozvole za prijam signala sustava Galileo u Sjedinjenim Američkim Državama. Građani i poduzeća u SAD-u imat će koristi od najnovijih satelitskih navigacijskih signala sustava Galileo, bilo da je riječ o umreženim automobilima, pametnim satovima, poljoprivredi ili navigaciji zrakoplova.

23.

Stupaju na snagu nova pravila za zaštitu Europljana, posebno mladih, od opasnih psihoaktivnih tvari. Novim će se zakonodavstvom državama članicama omogućiti brže odgovaranje na izazove u vezi s tim novim drogama, koje mogu ozbiljno naštetiti zdravlju i društvu te dovesti do akutnog trovanja ili smrtnih slučajeva.

25.

Na posebnom sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu čelnici 27 država članica podržali su Sporazum o povlačenju Ujedinjene Kraljevine, koji su predstavili pregovarači iz EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Odobrili su i popratnu političku izjavu o budućim odnosima EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Prosinac

1.

U Buenos Airesu (Argentina) održan je sastanak skupine G20. Europska unija sudjelovala je kao punopravna članica. Čelnici su donijeli izjavu o budućnosti rada, infrastrukturi za razvoj, održivoj prehrani u budućnosti i ravnopravnosti spolova.

3.

Nova pravila omogućit će europskim potrošačima da kupuju na internetu u EU-u bez geografskog blokiranja ili preusmjeravanja. Zakonodavstvo je dio niza novih pravila o e-trgovini kojima se želi potaknuti prekogranična internetska prodaja u EU-u u korist potrošača i trgovaca na internetu.

3.

Stroža pravila o kriminalizaciji pranja novca stupaju na snagu diljem EU-a. Novim će se pravilima za opasne kriminalce i teroriste koji se bave pranjem novca osigurati jednako stroge kazne u cijelom EU-u, uz minimalno četiri godine zatvora. Države članice imaju 24 mjeseca za prenošenje novih pravila u nacionalno zakonodavstvo.

7.

Komisija objavljuje prvih 2800 europskih gradova i sela koji su osvojili vaučere u vrijednosti od 15 000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima. Do 2020. ukupno će oko 8000 općina imati koristi od programa WiFi4EU .

10.

EU donosi novu strategiju za jačanje suradnje i partnerstva s Indijom.

11.

U terorističkom napadu na božićnom sajmu u Strasbourgu u Francuskoj stradalo je pet osoba, a 12 ih je ranjeno. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je na Twitteru: „Moje su misli sa žrtvama napada u Strasbourgu, koji oštro osuđujem. Strasbourg je izvrstan simbol mira i europske demokracije. To su vrijednosti koje ćemo uvijek braniti.”

12.

Parlament odobrava trgovinski sporazum EU-a s Japanom. Glasovanje je uslijedilo nakon odluke japanskog parlamenta, čime je omogućeno da sporazum stupi na snagu 1. veljače 2019.

13. – 14.

Na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu čelnici su se usredotočili na dugoročni proračun EU-a, vanjske odnose, migracije i jedinstveno tržište. Čelnici 27 država članica raspravljali su i o Brexitu te europodručju.

16.

Na konferenciji UN-a u Katowicama (Poljska) zemlje donose jasna pravila za provedbu Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama diljem svijeta, pri čemu EU ima ključnu ulogu.

20.

Stupaju na snagu nova pravila za promicanje brzog uvođenja tehnologija 5G i drugih tehnologija sljedeće generacije u cijeloj Europi. Novo zakonodavstvo uključuje sustav javnog uzbunjivanja, kojim se spašavaju životi, te ograničenja cijena za pozive i SMS poruke unutar EU-a.

24.

Stupaju na snagu tri ključna propisa kojima će se omogućiti prelazak Europe na čistu energiju. Novim političkim okvirom utvrđuju se dva nova cilja EU-a do 2030.: obvezujući cilj za energiju iz obnovljivih izvora od najmanje 32 % te cilj energetske učinkovitosti od najmanje 32,5 %, uz moguće povećanje 2023. Uvode se i prvi nacionalni klimatski i energetski planovi u kojima se navodi kako će države članice ostvariti ciljeve.

28.

Stupaju na snagu nova pravila za poboljšanje Schengenskog informacijskog sustava koji se u Europi najviše koristi za razmjenu informacija u području sigurnosti i upravljanja granicama.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019
Vidi također
Back to top