Europska unija

Povijest Europske unije - 2017

Povijest Europske unije - 2017


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Siječanj

1

Malta prvi put preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije. Prioriteti njezina programa su migracije, sigurnost, socijalno uključivanje, jedinstveno tržište te europsku politiku susjedstva i europsku pomorsku politiku.

1

Na snagu stupaju nova pravila kojima se države članice obvezuju na automatsku razmjenu informacija o svim novim poreznim mišljenjima s prekograničnim učinkom koja se izdaju za multinacionalna poduzeća u svim državama EU-a.

1

Titulu Europske prijestolnice kulture 2017. dijele danski grad Aarhus i ciparski grad Pafos. Oba će grada organizirati događanja kojima će promicati svoju lokalnu kulturu. Europska zelena prijestolnica 2017. njemački je grad Essen.

17

Talijanski konzervativni političar Antonio Tajani izabran je za novog predsjednika Europskog parlamenta.

Veljača

6.

Na sastanku u Europskom vijeću čelnici EU-a ponovno potvrđuju važnost uspostavljanja stabilnosti u Libiji putem uključivog političkog rješenja u okviru libijskog političkog dogovora. Raspravljaju i o bliskoistočnom mirovnom procesu i o stanju u Ukrajini i Egiptu.

15.

Europski parlament glasa za Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između EU-a i Kanade (CETA) i time zaključuje postupak ratifikacije tog sporazuma na razini EU-a. CETA će stupiti na snagu kada je ratificiraju Kanada i parlamenti država članica.

21.

Nakon proglašenja gladi u Južnom Sudanu, u kojem trenutačno gladuje 100 000 ljudi, Europska komisija obvezuje se na paket od 82 milijuna eura humanitarne pomoći. Većina sredstava utrošit će se na ublažavanje najhitnijih poteškoća s kojima se suočava stanovništvo i pomoć susjednim zemljama u suočavanju s golemim priljevom izbjeglica.

Ožujak

1.

Europska komisija pokreće „Bijelu knjigu o budućnosti Europe”, kojom se građanima i čelnicima diljem Europe omogućuje da se čuje njihovo mišljenje o najboljim daljnjim koracima za EU. U Bijeloj knjizi navodi se pet mogućnosti uoči sastanka na vrhu u Rimu 25. ožujka.

9.–10.

Na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu sastaje se 27 država članica radi pripreme za proslavu 60. godišnjice potpisivanja Ugovora iz Rima 25. ožujka. Ističu svoju želju za jačanjem uzajamnog povjerenja i zadržavanjem političkog jedinstva među 27 država članica.

25.

U Rimu se okuplja 27 čelnika EU-a na proslavi 60. godišnjice potpisivanja Ugovorâ iz Rima kojima je otvoren put za Uniju mira, solidarnosti i demokracije. Donose „Rimsku deklaraciju”, kojom se pruža osvrt na postignuća EU-a u prošlosti, predstavljaju izazovi u budućnosti i izražava predanost zajedničkom radu za jedinstvo među 27 država članica te jačanju zajedničkog djelovanja u ključnim područjima politike.

29.

Premijerka Ujedinjene Kraljevine Theresa May obavješćuje Europsko vijeće o namjeri Ujedinjene Kraljevine da napusti Europsku uniju. Ta obavijest proizlazi iz referenduma od 23. lipnja 2016. i njome započinje postupak povlačenja Ujedinjene Kraljevine u skladu s člankom 50. Ugovora iz Lisabona.

30.

Europska komisija daje desetogodišnje jamstvo da će očuvati sredozemne riblje stokove i zaštititi ekološko i gospodarsko bogatstvo regije. U deklaraciji „Malta MedFish4Ever” navodi se detaljan radni program za sljedećih 10 godina.

Travanj

26.

Europska komisija objavila je dokument za razmatranje socijalne dimenzije Europe kao nastavak na Bijelu knjigu o budućnosti Europe. Time započinje postupak razmatranja u suradnji s građanima, socijalnim partnerima te europskim institucijama i vladama kojim se traže rješenja za izazove s kojima će se u sljedećim godinama suočiti društva i građani te pojašnjava doprinos EU-a tim rješenjima.

Svibanj

22.

Europsko vijeće odobrilo je početak pregovora o članku 50. s Ujedinjenom Kraljevinom te ovlastilo Komisiju za pregovaranje u ime Unije. Komisija je zadovoljna donošenjem prvog skupa smjernica za pregovore kojima se Europskoj komisiji daju odgovarajuće političke i pravne ovlasti za pregovaranje s Ujedinjenom Kraljevinom u ime 27 država članica.

22.

Europska komisija predstavila je preporuke za 2017. u kojima je utvrdila smjernice svoje gospodarske politike za pojedinačne države članice za sljedećih 12 do 18 mjeseci. Posebna je pozornost posvećena izazovima i prioritetima u eurozoni.

24.

Na sastanku na vrhu u Bruxellesu vođe EU-a i predsjednik SAD-a Donald Trump raspravljali su o vanjskoj politici, sigurnosti, klimi i trgovinskim odnosima.

Lipanj

1.

Estonija preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije. Utvrđuje četiri ključna prioriteta: otvoreno i inovativno europsko gospodarstvo, zaštićenu i sigurnu Europu, digitalnu Europu i slobodni protok podataka te uključivu i održivu Europu.

1.

Sjedinjene Američke Države obznanjuju svoju namjeru o povlačenju iz Pariškog klimatskog sporazuma. Premda žali zbog te odluke, povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete izjavljuje: „Svijet može i dalje računati na Europu kao svjetskog predvodnika u borbi protiv klimatskih promjena.”

13.

EU obilježava 30 godina razmjena u inozemstvu u okviru programa „Erasmus” u kojima je dosad sudjelovalo 9 milijuna osoba u cijeloj Europi.

15.

Ukinute su naknade za roaming pri uporabi mobilnih telefona u inozemstvu. Građani koji putuju u EU-u odsad mogu zvati, slati poruke i spajati se na internet na svojim mobilnim uređajima po istoj cijeni koju plaćaju i kod kuće.

16.

Preminuo je bivši njemački kancelar Helmut Kohl. Predsjednik Juncker kasnije izjavljuje: „Helmut Kohl nije bio samo tvorac njemačkog jedinstva. Više je od drugih bitno doprinio pomirbi europske povijesti i europske geografije.”

19.

Počinje prvi krug pregovora na temelju članka 50. između Europske komisije i Ujedinjene Kraljevine.

27.

Komisija kažnjava Google s 2,42 milijarde EUR zbog zlouporabe vodećeg položaja tražilice na tržištu jer je u rezultatima pretraživanja vlastite usluge uspoređivanja cijena stavljao u povoljniji položaj u odnosu na konkurentske usluge.

30.

Preminula je Simone Veil, bivša francuska političarka koja je preživjela Auschwitz. Bila je prva žena na čelu Europskog parlamenta (1979.–1982.).

Srpanj

7.–8.

U Hamburgu se održava sastanak na vrhu skupine G20 pod predsjedanjem Njemačke. Čelnici donose deklaraciju s naglaskom na dijeljenje koristi od globalizacije, izgradnju otpornosti, poboljšanje održive egzistencije i preuzimanje odgovornosti.

26.

Europska komisija izražava zabrinutost zbog nedavno donesenog poljskog zakona o reformi sudstva te traži da poljske vlasti ne poduzimaju mjere za razrješenje ili prisilno umirovljenje sudaca Vrhovnog suda.

Kolovoz

17.

U dva teroristička napada u Barceloni i Cambrilsu preminulo je 16, a ozlijeđeno 120 osoba. Predsjednik Komisije Juncker izjavljuje: „Nikad nećemo ustuknuti pred takvim barbarstvom.”

18.

U terorističkom napadu nožem u Turkuu (Finska) ubijene su dvije osobe, a nekoliko ih je ozlijeđeno. Predsjednik Juncker oštro osuđuje ničim izazvani napad.

Rujan

13.

Predsjednik Juncker održao je govor o stanju Unije 2017. u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Iznio je svoju viziju mogućeg razvoja Europske unije do 2025. i predstavio plan za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju Uniju.

21.

Privremeno je stupio na snagu Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između EU-a i Kanade. Sporazum će u potpunosti i konačno stupiti na snagu kada ga ratificiraju sve države članice EU-a. Komisija surađuje s državama članicama i Kanadom kako bi se osigurala njegova neometana i učinkovita provedba.

29.

Estonsko predsjedništvo Vijeća u Tallinnu je organiziralo sastanak na vrhu o digitalnoj budućnosti, na kojem su se okupili čelnici država i vlada EU-a. Sastanak je poslužio kao platforma za pokretanje rasprava na visokoj razini o planovima za digitalne inovacije kako bi se Europi omogućilo da u budućnosti ostane predvodnica tehnološkog napretka i digitalnog razvoja u globalnome svijetu.

Listopad

18.

Komisija je predstavila niz operativnih i praktičnih mjera kako bi bolje obranila građane EU-a od terorističkih prijetnji i izgradila Europu koja štiti. Mjerama se nastoji ukloniti slabosti otkrivene nakon nedavnih napada, pružiti potpora državama članicama u zaštiti javnih prostora i otežati djelovanje terorista.

19. i 20.

Na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu čelnici EU-a raspravljali su o programu za sljedeće dvije godine, uključujući reformu europodručja, migracije, unutarnju sigurnost, trgovinu i buduće financiranje EU-a.

Studeni

8.

Komisija je predstavila paket mjera za jačanje globalnog vodstva EU-a u području čistih vozila, uključujući prijedlog ciljnih vrijednosti emisija CO2 za nove automobile i kombije nakon 2020.

17.

Čelnici EU-a su na Socijalnom sastanku na vrhu EU-a u Göteborgu u Švedskoj, prvom takvom sastanku održanom u posljednjih 20 godina, obznanili i potpisali europski stup socijalnih prava. Njime se utvrđuje 20 načela i prava ključnih za pravednost tržišta rada i sustava socijalne skrbi te njihovo dobro funkcioniranje.

Prosinac

6.

Europska komisija utvrdila je planove za jačanje jedinstva, učinkovitosti i demokratske odgovornosti europske ekonomske i monetarne unije do 2025.

7.

Europska komisija proglasila je 2018. Europskom godinom kulturne baštine s ciljem predstavljanja bogate europske kulturne baštine i njezine uloge u stvaranju zajedničkog osjećaja identiteta.

8.

EU i Japan sklopili su ključni Sporazum o slobodnoj trgovini. Zahvaljujući Sporazumu o gospodarskom partnerstvu na japansko će tržište od 127 milijuna potrošača biti moguće izvoziti ključne poljoprivredne proizvode EU-a, a povećat će se i mogućnosti izvoza iz EU-a u nizu sektora.

11.

Vijeće je uspostavilo trajni okvir za suradnju u području obrane. 25 država članica koje sudjeluju u stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) iznijelo je planove za prvi niz zajedničkih projekata, odnosno njih 17.

12.

Na sastanku na vrhu pod nazivom „Jedan planet”, održanom u Parizu, Komisija je predstavila novi Akcijski plan za planet, koji uključuje 10 inicijativa za promjene radi uspostave modernog gospodarstva i pravednog društva sadržanih u njezinih 10 političkih prioriteta.

14.

Čelnici EU-a su na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu raspravljali o sigurnosti i obrani, socijalnim pitanjima, obrazovanju i kulturi te klimatskim promjenama. Nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela čelnici EU-a ponovno su potvrdili svoju predanost dvodržavnom rješenju te Jeruzalemu kao glavnom gradu Izraela i Palestine.

15.

Čelnici država EU-27 složili su se da je postignut dovoljan napredak u pogledu prava građana, dijaloga o Irskoj i Sjevernoj Irskoj i financijske nagodbe. Donijeli su smjernice za pokretanje druge faze pregovora o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU-a. 

20.

Komisija je počela s provedbom dosad nezapamćenih mjera protiv Poljske jer je, nakon niza reformi kojima je ugrožena neovisnost pravosuđa u toj zemlji, zaključila da postoji očita opasnost od ozbiljne povrede vladavine prava.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018
Vidi također
Back to top