Uniunea Europeană

Istoria Uniunii Europene - 2016

Istoria Uniunii Europene - 2016


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Ianuarie

1

Țările de Jos preiau președinția semestrială rotativă a Consiliului UE.

1

Wrocław (Polonia) și San Sebastián (Spania) sunt Capitalele Europene ale Culturii în 2016. Ambele orașe vor găzdui evenimente de promovare a culturii locale.

28

Comisia Europeană anunță propuneri de combatere a evaziunii fiscale în rândul marilor întreprinderi, în toate cele 28 de state membre ale UE. Pachetul privind combaterea evaziunii fiscale va împiedica planificarea fiscală abuzivă, va spori transparența fiscală și va garanta condiții echitabile pentru toate întreprinderile din țările UE.

Februarie

16

Comisia Europeană își prezintă pachetul de propuneri privind securitatea energetică, menit să garanteze aprovizionarea cu energie durabilă, competitivă și la prețuri accesibile. Pentru aceasta, sunt necesare modificări ample ale peisajului energetic.

19

Reuniți în cadrul Consiliului European, liderii UE convin asupra unei noi înțelegeri pentru Regatul Unit în cadrul UE. Potrivit acesteia, UE va promova și mai mult competitivitatea economiei, statele membre vor putea limita temporar anumite prestații sociale acordate migranților din UE și vor fi introduse garanții care să consolideze subsidiaritatea. Prim-ministrul David Cameron anunță că, la 23 iunie 2016, va avea loc un referendum care va decide dacă Regatul Unit rămâne sau nu în UE.

Martie

7

Liderii UE participă la o reuniune cu omologii lor turci, în cadrul căreia se urmărește consolidarea cooperării privind criza migrației și a refugiaților.

17-18

La reuniunea Consiliului European, desfășurată la Bruxelles, liderii UE și Turcia ajung la un acord menit să reducă migrația neregulamentară pe mare dinspre Turcia către Grecia. Acordul prevede că Turcia va accepta returnarea persoanelor care ajung ilegal în Grecia, că anumiți refugiați din Turcia vor fi relocați în UE și că UE va acorda mai multe fonduri pentru a ajuta refugiații în Turcia.

22

La Bruxelles, un dublu atentat terorist ucide peste 30 de persoane și rănește peste 300. În declarația sa, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, îndeamnă Uniunea „să înfrunte amenințarea teroristă ca un tot unitar și să aducă soluții europene la probleme care ne privesc pe noi toți.”

Mai

18

În cadrul „semestrului european”, Comisia adoptă recomandări pentru fiecare din cele 28 de state membre ale UE, oferind orientări privind bugetele și politicile economice naționale pentru perioada 2016-2017.

23

La Summitul mondial umanitar de la Istanbul, Uniunea Europeană se angajează să sprijine acțiunile Organizației Națiunilor Unite menite să îmbunătățească asistența acordată persoanelor aflate în situații de criză din întreaga lume și să reducă impactul viitoarelor crize umanitare.

27

Japonia găzduiește summitul G7, care reunește șefii de stat și de guvern ai celor mai avansate economii ale lumii. Discuțiile se axează pe economia mondială, pe politica externă și pe criza refugiaților.

Iunie

23

În cadrul unui referendum, cetățenii Regatului Unit votează pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, cu 52 % din voturi pentru și 48 % împotrivă. Articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană precizează procedurile de urmat atunci când un stat membru decide să părăsească Uniunea Europeană. Regatul Unit rămâne stat membru al UE până la finalizarea negocierilor privind condițiile de retragere din UE.

28

Reuniți în cadrul Consiliului European, liderii UE discută despre consecințele politice ale referendumului din Regatul Unit. Ei abordează și alte chestiuni de actualitate, printre care: gestionarea crizei migrației, aprofundarea pieței unice pentru a stimula creșterea economică și ocuparea forței de muncă și îmbunătățirea securității în UE printr-o cooperare mai strânsă cu NATO.

29

Liderii UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene se reunesc pentru prima dată fără reprezentantul Regatului Unit. Aceștia își exprimă regretul cu privire la rezultatul referendumului, dar sunt hotărâți să continue munca în domeniile prioritare actuale.

Iulie

1

Slovacia preia, pentru șase luni, președinția rotativă a Consiliului UE.

13

Liderii UE și omologii chinezi se reunesc la Beijing și convin să dezvolte în continuare parteneriatul lor strategic. De asemenea, ei hotărăsc să poarte o nouă rundă a dialogului dintre UE și China pe tema drepturilor omului mai târziu în cursul acestui an, la Bruxelles.

14

Un atac terorist în Nisa (Franța) ucide 87 de persoane și rănește alte 300.

20

Comisia Europeană își prezintă pachetul privind uniunea energetică și combaterea schimbărilor climatice, prin care urmărește să accelereze tranziția către emisii scăzute de dioxid de carbon în toate sectoarele economiei din Europa.

August

30

Comisia Europeană concluzionează că Irlanda a acordat firmei Apple avantaje fiscale nejustificate de până la 13 miliarde EUR. Potrivit normelor UE privind ajutoarele de stat, acest lucru este ilegal, deoarece i-a permis firmei Apple să plătească impozite mult mai mici decât cele impuse altor întreprinderi. Irlanda trebuie să recupereze cuantumul ajutoarelor ilegale acordate.

Septembrie

14

În discursul său privind starea Uniunii, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, își prezintă viziunea pentru o Europă mai bună – „O Europă care protejează, capacitează și apără”. Președintele subliniază necesitatea de a se investi în tineret, în persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și în întreprinderile nou-înființate.

16

În cadrul unei reuniuni informale desfășurate la Bratislava (Slovacia), 27 de șefi de stat sau de guvern se reunesc pentru a începe o reflecție politică asupra continuării dezvoltării unei UE cu 27 de țări membre, în urma deciziei Regatului Unit de a părăsi Uniunea. Aceștia semnează Declarația de la Bratislava și întocmesc o foaie de parcurs, documente care stabilesc obiectivele pentru lunile următoare.

19

Britanicul Julian King este numit membru al Colegiului comisarilor europeni și devine responsabil pentru uniunea securității. El îl înlocuiește pe Jonathan Hill, care a demisionat ca urmare a rezultatelor referendumului desfășurat în luna iunie în Regatul Unit cu privire la retragerea din UE.

30

Miniștrii UE aprobă ratificarea de către Uniunea Europeană a Acordului ONU privind schimbările climatice, convenit în decembrie 2015 și cunoscut ca „Acordul de la Paris”. Acest demers permite intrarea în vigoare a acordului.

Octombrie

6

Se lansează oficial Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, înființată pentru a consolida securitatea și gestionarea frontierelor externe ale UE.

21

La reuniunea de la Bruxelles a Consiliului European, liderii UE discută despre comerț, migrație și Rusia, în special despre rolul acesteia din urmă în Siria.

25

Comisia anunță planuri de revizuire a modului de impozitare a societăților în cadrul pieței unice, pentru a dezvolta un sistem fiscal echitabil și favorabil creșterii.

30

Liderii UE și prim-ministrul canadian se reunesc la Bruxelles pentru a semna acordul economic și comercial cuprinzător cunoscut sub numele de CETA.

Noiembrie

24

Liderii europeni și ucraineni se reunesc la Bruxelles. De la ultimul summit din 2015, Ucraina a elaborat, cu sprijinul puternic al UE, o agendă de reforme ambițioase.

30

Comisia Europeană prezintă un pachet de măsuri intitulat „Energie curată pentru toți europenii”. Acesta are trei obiective principale: punerea eficienței energetice în topul listei de priorități, asigurarea poziției de lider mondial în domeniul energiei din surse regenerabile și propunerea unor soluții echitabile pentru consumatori.

Decembrie

13

Președinții Parlamentului European, Consiliului și Comisiei semnează prima declarație comună pentru a accelera o serie de propuneri prioritare ale UE. Se angajează, în numele instituțiilor lor, ca în anul următor să facă „progrese importante” în cadrul politicilor-cheie.

15

La Consiliul European de la Bruxelles, liderii UE discută pe marginea celor mai presante chestiuni, precum migrația, securitatea, economia, tineretul și relațiile externe.

21

Comisia Europeană adoptă un pachet de măsuri menite să consolideze capacitatea UE de combatere a terorismului și a criminalității organizate în ceea ce privește spălarea de bani, mișcările ilicite de numerar și înghețarea și confiscarea activelor.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019
Alte linkuri
Back to top