Uniunea Europeană

Istoria Uniunii Europene - 2015

Istoria Uniunii Europene - 2015


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Ianuarie

1

Letonia preia, pentru șase luni, președinția rotativă a Consiliului UE.

1

Lituania adoptă moneda euro, devenind astfel al 19-lea stat membru al zonei euro.

1

Comisia Europeană lansează Anul european pentru dezvoltare, care se va axa pe acțiuni de informare a publicului european cu privire la ajutoarele pentru dezvoltare.

1

Mons (Belgia) și Plzeň (Republica Cehă) sunt capitalele europene ale culturii în anul 2015. Ambele orașe vor găzdui evenimente menite să promoveze cultura locală.

7

În urma atacului terorist asupra revistei de satiră „Charlie Hebdo” din Paris, în numeroase orașe din Europa au loc demonstrații în sprijinul libertății de exprimare, iar la nivel european se iau noi inițiative pentru combaterea terorismului.

Februarie

13

Liderii UE se reunesc în cadrul unui Consiliu European informal la Bruxelles, pentru a discuta despre trei provocări cu care se confruntă Europa: restabilirea păcii în Ucraina, combaterea terorismului și îmbunătățirea uniunii monetare europene, în special ținând cont de schimbarea guvernului grec, al cărei nou prim-ministru, Alexis Tsipras, solicită o reexaminare a situației Greciei.

25

Comisia Europeană își stabilește strategia pentru a realiza o uniune a energiei solidă, cu o politică privind schimbările climatice orientată spre viitor.

Martie

18

Comisia Europeană prezintă un pachet de măsuri privind transparența fiscală, ca parte a programului său de combatere a concurenței dăunătoare și a evaziunii fiscale în rândul întreprinderilor din UE.

19

Reuniți în cadrul Consiliului European, liderii UE convin să creeze o uniune a energiei. Ei își declară angajamentul pentru aprovizionarea Europei cu energie durabilă, la prețuri accesibile.

Aprilie

23

În cadrul unei reuniuni extraordinare a Consiliului European, desfășurate la Bruxelles, liderii UE au convenit asupra a patru domenii prioritare de acțiune, în urma decesului a 1 800 de persoane aflate la bordul unor ambarcațiuni pe Marea Mediterană care încercau să ajungă pe coastele europene. Au fost aprobate măsuri pentru a lupta împotriva traficanților și un nou program de repatriere pentru imigranții ilegali, va fi îmbunătățită protecția refugiaților din zonele afectate de conflicte și vor fi triplate resursele pentru operațiunile UE de căutare și salvare în zona centrală a Mării Mediterane.

Mai

6

Comisia Europeană anunță planuri detaliate privind crearea unei piețe digitale unice, punând astfel bazele viitorului digital al Europei.

7

Partidul Conservator obține majoritatea la alegerile generale din Regatul Unit și confirmă organizarea unui referendum privind rămânerea țării în Uniunea Europeană, până la sfârșitul lui 2017.

13

În cadrul „semestrului european”, Comisia adoptă recomandări pentru fiecare din cele 28 de state membre ale UE, oferind orientări privind bugetele și politicile economice naționale pentru perioada 2015-2016.

21-22

Cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la Riga, liderii UE se întâlnesc cu reprezentanții celor șase țări din cadrul Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina). Împreună stabilesc o agendă pozitivă pentru viitor, care include necesitatea de a înființa instituții mai puternice și mai transparente, fără corupție.

Iunie

7-8

Germania găzduiește summitul G7, care reunește șefii de stat și de guvern ai celor mai avansate economii ale lumii. Se discută despre economia globală și schimbările climatice, precum și despre afaceri externe, securitate și dezvoltare.

22

Președinții a cinci foruri europene dezvăluie planuri ambițioase de aprofundare a uniunii economice și monetare în perioada 2015-2025. Raportul este pregătit de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, împreună cu președintele summitului zonei euro, Donald Tusk, președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, și președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

26

Reuniți în cadrul Consiliului European, liderii UE discută despre situația din Grecia, migrație, viitorul referendum din Regatul Unit, securitate, apărare și chestiuni economice. În cursul lunii iunie, în UE se desfășoară numeroase alte negocieri privind problema datoriei publice a Greciei.

30

Parlamentul European și Consiliul ajung la un acord pentru a pune capăt, până în 2017, tuturor taxelor de roaming pentru serviciile de telefonie mobilă pe teritoriul UE.

Iulie

1

Luxemburg preia, pentru șase luni, președinția rotativă a Consiliului UE.

5

Grecia organizează un referendum cu privire la condițiile unui program de sprijin propus în comun de Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană. 61 % votează împotrivă, iar 39 % votează în favoarea propunerii.

13

Cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles, liderii din zona euro și guvernul elen convin asupra unui nou program de sprijin pentru Grecia, în cadrul Mecanismului european de stabilitate, care se va aplica sub rezerva unor condiții stricte și va fi însoțit de măsuri de sprijin pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă în valoare de 35 miliarde EUR.

14

Iranul și principalele puteri mondiale, inclusiv UE, reprezentată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, ajung la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul garantează că programul nuclear iranian va fi utilizat numai în scopuri civile și că sancțiunile economice împotriva Iranului vor fi ridicate.

August

6

După doi ani și jumătate de negocieri intense, UE și Vietnam ajung la un acord de principiu în ceea ce privește un viitor acord de liber schimb (ALS).

10

Comisia Europeană aprobă 23 de programe de finanțare în cadrul Fondului pentru azil, migrație și integrare (FAMI) și al Fondului pentru securitate internă (FSI). Finanțarea totală este de aproximativ 2,4 miliarde EUR și va ajuta state membre precum Grecia și Italia să facă față fluxurilor migratorii ridicate.

20

Comisia Europeană semnează un memorandum de înțelegere cu Grecia cu privire la un program de sprijin pentru stabilitate. Prin Mecanismul european de stabilitate se vor putea acorda împrumuturi de până la 86 miliarde EUR în următorii trei ani.

Septembrie

9

În discursul său privind starea Uniunii, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, își prezintă viziunea politică pentru viitorul UE, concentrându-se asupra principalelor provocări generate de criza refugiaților, asupra viitorului monedei euro și asupra politicii externe.

22

Miniștrii afacerilor interne din țările UE decid să transfere 120 000 de solicitanți de azil, în principal din rândul celor care au ajuns în Italia și Grecia. Mulți dintre ei au fugit din calea războiului din Siria și au clar nevoie de protecție internațională. Ei vor fi transferați în alte țări ale UE. Este vorba despre o măsură provizorie, necesară pentru a gestiona numărul mare de solicitanți de azil care încearcă să ajungă din Grecia în alte state membre ale UE, dar găsesc unele frontiere închise. Comisia propune crearea unui sistem permanent de transfer, precum și un pachet de măsuri suplimentare de gestionare a crizei.

23

În cadrul unui summit UE informal se iau o serie de decizii privind refugiații, inclusiv acordarea de fonduri suplimentare în valoare de 1 miliard EUR pentru activitățile ONU de sprijinire a refugiaților.

Octombrie

15

La reuniunea Consiliului European, desfășurată la Bruxelles, liderii UE discută despre criza refugiaților și problema migrației.

21

Comisia Europeană stabilește o serie de etape concrete în vederea finalizării uniunii economice și monetare. Ea propune o reformă a modului în care sunt coordonate politicile economice în cadrul „semestrului european” și înființarea, în fiecare țară, a unor „consilii naționale în materie de competitivitate” .

25

Lideri reprezentând Albania, Austria, Bulgaria, Croația, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Germania, Grecia, România, Serbia, Slovenia și Ungaria se reunesc la Bruxelles și convin să amelioreze cooperarea și să intensifice consultările dintre țările situate de-a lungul rutelor de migrație. Ei au decis asupra punerii în aplicare a unor măsuri operaționale pragmatice, care să ofere un răspuns la criza refugiaților din regiune.

27

Parlamentul European își dă aprobarea finală asupra normelor care interzic tarifele de roaming pentru utilizarea telefonului mobil în altă țară din UE. Noile norme vor intra în vigoare în iunie 2017.

28

Comisia Europeană prezintă un pachet de inițiative pentru o mai bună consolidare a pieței unice. Aceste inițiative își propun, printre altele, să promoveze noua „economie colaborativă”, să ajute întreprinderile nou-înființate să se dezvolte și să faciliteze furnizarea de servicii la nivel transfrontalier.

Noiembrie

12

Cu ocazia unui summit pe tema migrației, desfășurat la Valletta, șefii de stat și de guvern din Africa și Europa convin asupra unui plan de acțiune menit să consolideze cooperarea și să abordeze provocările actuale, recunoscând totodată beneficiile bunei gestionări a migrației și mobilității între continente și în interiorul acestora.

13

La Paris au loc atacuri teroriste soldate cu 130 de morți. Într-o declarație comună, liderii UE și șefii de stat și de guvern condamnă categoric aceste acte, pe care le consideră „un atac împotriva noastră, a tuturor”. Ei se angajează să „înfrunte împreună această amenințare, cu toate mijloacele necesare și cu o hotărâre de neclintit.”

26

Comisia publică Analiza anuală a creșterii pentru anul 2016. Aceasta dă startul semestrului european pentru coordonarea politicii economice, menit să garanteze că țările UE își aliniază planurile bugetare și economice pentru a stimula creșterea. Pentru a consolida redresarea economică și creșterea convergenței, Comisia face recomandări, pe baza celor trei axe principale ale politicii economice și sociale, identificate anul trecut: relansarea investițiilor, continuarea reformelor structurale și elaborarea unor politici bugetare responsabile.

29

Șefii de stat și de guvern organizează o reuniune la nivel înalt cu Turcia. Se adoptă un plan comun de acțiune menit să contribuie la soluționarea crizei refugiaților sirieni. UE și statele membre convin să își intensifice cooperarea cu Turcia și să sporească substanțial sprijinul politic și financiar.

Decembrie

7

Comisia Europeană adoptă noua strategie în domeniul aviației, pentru a impulsiona economia Europei, pentru a consolida baza industrială și a contribui la rolul de lider mondial al UE. Deoarece are în vedere să asigure mai multe conexiuni cu restul lumii la prețuri mai mici, această strategie va aduce beneficii atât întreprinderilor, cât și cetățenilor.

12

În cadrul Conferinței ONU de la Paris, 195 de țări încheie un nou acord privind schimbările climatice, UE jucând un rol central. Acordul cuprinde un plan de acțiune pentru limitarea încălzirii globale cu cel puțin 2°C față de nivelurile preindustriale.

18

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de la Bruxelles, liderii europeni discută despre migrație, combaterea terorismului și cererile de reformă ale Regatului Unit.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019
Alte linkuri
Back to top