Evropska unija

Zgodovina Evropske unije - 2014

Zgodovina Evropske unije - 2014


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Januar

1

Grčija je prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu EU. Predsedstvo Grčije si je zastavilo štiri prednostne naloge: gospodarska rast, delovna mesta in kohezija; nadaljnje povezovanje EU in evrskega območja; politika glede priseljevanja, mej in mobilnosti ter pomorska politika.

1

Latvija je uvedla evro kot zakonito plačilno sredstvo in s tem postala 18. članica evrskega območja.

1

Rīga (Latvija) in Umeå (Švedska) sta postali evropski prestolnici kulture 2014.

20

Zunanji ministri EU so preklicali nekatere sankcije proti Iranu, potem ko je bil na mednarodni ravni sprejet akcijski načrt v zvezi z jedrskim programom te države.

23

Vítor Manuel da Silva Caldeira je bil ponovno, tokrat že tretjič, izvoljen za triletni mandat predsednika Evropskega računskega sodišča.

28

Na zasedanju na vrhu so voditelji EU in Rusije razpravljali o vzhodnem partnerstvu in boju proti terorizmu.

Februar

3

Komisija je predstavila svoje prvo poročilo o boju proti korupciji, v katerem poroča o stanju v vsaki državi članici.

22

Ukrajinski parlament je odstavil predsednika Ukrajine po več mesecih protestov v državi. V središču tega nemirnega obdobja je vprašanje odnosa države z Evropsko unijo in Rusijo.

Marec

17

Zunanji ministri EU so strogo obsodili referendum, ki so ga na Krimu v Ukrajini izvedle skupine, ki želijo, da bi regija postala del Rusije. EU ne priznava nezakonite priključitve Krima. Proti odgovornim v Rusiji je uvedla sankcije zaradi ogrožanja ozemeljske celovitosti Ukrajine.

21

Na zasedanju Evropskega sveta so voditelji EU razpravljali o krizi v Ukrajini ter o gospodarskih vprašanjih, gospodarski konkurenčnosti, podnebju in energiji.

26

Na vrhu v Bruslju so voditelji EU in predsednik ZDA Barack Obama razpravljali o zunanji politiki, krizi v Ukrajini in glavnih svetovnih vprašanjih.

April

15

Evropski parlament je sprejel sveženj pravil o obravnavi bank v resnih težavah, da davkoplačevalcem ne bi bilo treba več plačevati za propadle banke. To je sklepni del bančne unije EU. Poslanci so sprejeli nov zakon, ki rezidentom EU daje pravico, da odprejo osnovni plačilni račun.

28

Politične stranke v Evropskem parlamentu so še pred letošnjimi volitvami evropskih poslancev prvič doslej predlagale svoje kandidate za predsednika Evropske komisije; kandidati so sodelovali v „predsedniških debatah“.

Maj

22-25

Na volitvah, ki so hkrati potekale v celotni Evropski uniji, je bilo v novi Evropski parlament izvoljenih 751 poslancev. Skupna udeležba na volitvah je bila 43,09 %.

25

V Ukrajini so kljub nemirom v vzhodnem delu države potekale predsedniške volitve. Zmagovalec volitev Petro Porošenko želi sodelovati z EU.

Junij

2

Evropska komisija je v okviru evropskega semestra za vseh 28 držav članic sprejela priporočila, v katerih je navedla smernice za nacionalne proračunske in gospodarske politike v obdobju 2014–2015.

5

Evropska unija je v Bruslju prvič pripravila srečanje voditeljev skupine sedmih najrazvitejših industrijskih držav G7. Razpravljali so o razmerah v Ukrajini, svetovnem gospodarstvu, energiji, podnebnih spremembah in razvoju.

20

Finančni ministri EU so se dogovorili o spremembi davčnih pravil EU, ki so omogočala, da se družbe s čezmejnim poslovanjem izogibajo plačevanju davkov za nekatera hibridna posojila.

26-27

Voditelji EU so na zasedanju Evropskega sveta sprejeli strateško agendo za EU in za predsednika Komisije predlagali Jeana-Clauda Junckerja. Albaniji so tudi podelili status države kandidatke za članstvo v EU in potrdili uvedbo evra v Litvi s 1. januarjem 2015. EU je podpisala pridružitvene sporazume z Gruzijo, Moldavijo in Ukrajino.

Julij

1

Italija je prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu EU.

1

Evropski poslanci so za predsednika Evropskega parlamenta za dve leti in pol ponovno izvolili nemškega socialista Martina Schulza.

15

Evropski parlament je za predsednika Evropske komisije izvolil Jeana-Clauda Junckerja.

16

Voditelji EU so na zasedanju Evropskega sveta razpravljali o več ključnih imenovanjih za pomembne položaje v EU, odnosih z Rusijo in razmerah v Gazi.

Avgust

30

Na posebnem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju so poljskega predsednika vlade Donalda Tuska imenovali za predsednika Evropskega sveta in italijansko ministrico za zunanje zadeve Federico Mogherini za visoko predstavnico Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko.

September

18

Prebivalci Škotske so na referendumu glasovali proti škotski neodvisnosti in odcepitvi od Velike Britanije. „Proti“ je obkrožilo 55,3 % vseh udeleženih volivcev. Volilno pravico imajo z nekaj izjemami vsi državljani EU in Commonwealtha, ki prebivajo na Škotskem in so stari najmanj 16 let.

Oktober

22

Evropski parlament je potrdil kolegij 27 novih komisarjev, ki ga je predlagal izvoljeni predsednik komisije Jean-Claude Juncker. Za je glasovalo 423 poslancev, proti 209, 67 se jih je vzdržalo.

24

Na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju so se voditelji EU dogovorili o podnebnih ukrepih, ki so najambicioznejši na svetu. Škodljive emisije moramo tako do leta 2030 zmanjšati za 40 % v primerjavi s količinami leta 1990. Odločili so se tudi, da bodo finančno pomoč EU za boj proti epidemiji ebole v Zahodni Afriki povečali na milijardo evrov.

November

1

Veljati so začela nova pravila za glasovanje v Svetu ministrov, kot to določa Lizbonska pogodba. Pri sprejemanju predpisov in drugih odločitev morajo za kvalificirano večino zdaj pridobiti „dvojno večino“ držav članic in prebivalstva. Po dosedanjem sistemu je vsaka država imela dodeljeno določeno število glasov.

1

Delo je začela nova komisija pod predsedstvom Jeana-Clauda Junckerja.

4

Veljati je začel enotni mehanizem nadzora bank. Evropska centralna banka bo zdaj v sodelovanju z nacionalnimi organi skrbela, da bodo banke v evrskem območju poslovale varno in zanesljivo. Ukrep sodi v t.i. „bančno unijo“: ta naj bi odpravila slabosti v bančnem sistemu, zaradi katerih se je ekonomska kriza leta 2008 še poglobila. Evropska centralna banka je ob tej priložnosti objavila „stresne teste“ bank z natančno analizo 130 največjih evropskih bank.

26

Komisija je predstavila naložbeni načrt v vrednosti 315 milijard EUR za spodbujanje gospodarstva in zaposlovanja v EU. Po ocenah naj bi s temi ukrepi v Evropi pridobili do 1,3 milijona novih delovnih mest.

28

Komisija je objavila letni pregled rasti za leto 2015. S tem se je začel evropski semester, letni cikel usklajevanja ekonomskih politik, med katerim države članice uskladijo svoje proračunske in gospodarske načrte.

December

1

Donald Tusk, nekdanji predsednik poljske vlade, je nadomestil Hermana Van Rompuyja na položaju predsednika Evropskega sveta.

18

Evropski svet je podprl ustanovitev Evropskega sklada za strateške naložbe, ki naj bi med letoma 2015 in 2017 spodbudil nove naložbe v višini 315 milijard evrov.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018
Glej tudi: 
Back to top