Uniunea Europeană

Istoria Uniunii Europene - 2014

Istoria Uniunii Europene - 2014


Ianuarie

1

Grecia preia, pentru șase luni, președinția rotativă a Consiliului UE. Cele patru priorități ale președinției sunt: creșterea economică, locurile de muncă și coeziunea socială; aprofundarea integrării Uniunii Europene și a zonei euro; migrația, frontierele și mobilitatea; politicile maritime.

1

Letonia adoptă moneda euro, devenind astfel al 18-lea stat membru al zonei euro.

1

Rīga (Letonia) și Umeå (Suedia) devin capitale europene ale culturii în 2014.

20

Miniștrii de externe din țările UE suspendă anumite sancțiuni UE împotriva Iranului, ca urmare a convenirii, la nivel internațional, a unui plan de acțiune menit să soluționeze preocupările legate de programul nuclear al acestei țări.

23

Vítor Manuel da Silva Caldeira este reales președinte al Curții de Conturi a UE pentru un al treilea mandat consecutiv de trei ani.

28

În cadrul unei reuniuni la nivel înalt desfășurate la Bruxelles, liderii UE și ai Rusiei discută despre Parteneriatul estic și despre lupta împotriva terorismului.

Februarie

3

Comisia a prezentat primul său raport privind lupta împotriva corupției, în care este descrisă situația din fiecare stat membru.

22

Președintele Ucrainei a fost destituit de Parlament, după mai multe luni de proteste în masă. În această perioadă de incertitudine, sunt în centrul atenției relațiile Ucrainei cu Uniunea Europeană și Rusia.

Martie

17

Miniștrii de externe ai UE condamnă cu fermitate referendumul organizat în Crimeea (Ucraina) de către grupuri care doresc ca regiunea să devină parte din Rusia. UE nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei. UE a impus sancțiuni împotriva unor persoane din Rusia care sunt responsabile pentru subminarea integrității teritoriale a Ucrainei.

21

Reuniți în cadrul Consiliului European, liderii UE discută despre criza din Ucraina, despre diferite aspecte economice și despre chestiuni legate de competitivitatea industrială, schimbări climatice și energie.

26

În cadrul reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles, liderii UE și președintele SUA, Barack Obama, discută despre aspecte de politică externă, despre criza din Ucraina și despre o serie de provocări majore la nivel mondial.

Aprilie

15

Parlamentul European adoptă un set de norme privind modalitățile de gestionare a băncilor aflate în dificultate, astfel încât contribuabilii să nu mai fie nevoiți să plătească pentru băncile falimentare. Acest element finalizează realizarea uniunii bancare în UE. În același timp, Parlamentul European aprobă o lege care le garantează rezidenților UE dreptul de a-și deschide un cont de plăți de bază.

28

Înaintea alegerilor europene din acest an, partidele politice își nominalizează, pentru prima dată, candidații pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Candidații participă la dezbateri electorale.

Mai

22-25

În urma alegerilor desfășurate în întreaga Europă, sunt aleși 751 de deputați în Parlamentul European. Cota de participare este de 43,09 %.

25

În Ucraina se desfășoară alegeri prezidențiale, în timp ce în regiunile din estul țării conflictele continuă. Câștigătorul alegerilor, Petro Poroshenko, dorește să coopereze cu UE.

Iunie

2

În cadrul „Semestrului european”, Comisia adoptă recomandări pentru fiecare din cele 28 de state membre, oferind orientări privind bugetele și politicile economice naționale pentru 2014-2015.

5

UE găzduiește pentru prima dată la Bruxelles reuniunea șefilor celor mai industrializate șapte țări din lume (G7). Printre subiectele abordate se numără situația din Ucraina, economia globală, energia, schimbările climatice și dezvoltarea.

20

Miniștrii de finanțe din statele membre aprobă o modificare a normelor fiscale ale UE în scopul eliminării unei lacune care le-a permis societăților transfrontaliere să evite taxele asociate unor mecanisme de împrumut hibrid.

26-27

Reuniți în cadrul unui Consiliu European, liderii europeni stabilesc o agendă strategică pentru UE și îl desemnează președinte al Comisiei Europene pe Jean-Claude Juncker. De asemenea, îi acordă Albaniei statutul de țară candidată la aderarea la UE și confirmă că Lituania va trece la moneda euro în 2015. Se semnează acorduri de asociere între UE și Georgia, Moldova și Ucraina.

Iulie

1

Italia preia, pentru șase luni, președinția rotativă a Consiliului UE.

1

Deputații europeni îl realeg pe socialistul german Martin Schulz în funcția de președinte al Parlamentului European pentru un al doilea mandat de doi ani și jumătate.

15

Parlamentul European îl alege pe Jean-Claude Juncker în funcția de președinte al Comisiei Europene.

16

Liderii UE se reunesc în cadrul Consiliului European pentru a discuta despre principalele numiri pentru cele mai importante posturi de conducere la nivelul UE, precum și despre relațiile cu Rusia și situația din Gaza.

August

30

Consiliul European decide la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni speciale, să îi numească pe dl Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei, în funcția de președinte al Consiliului European și pe dna Federica Mogherini, ministrul de externe al Italiei, în funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Septembrie

18

Rezidenții din Scoția votează „Nu” în cadrul unui referendum privind independența Scoției față de Regatul Unit. Cei care votează împotriva independenței câștigă cu 55,3% din voturi. Cu unele excepții, au dreptul să voteze toți cetățenii din UE sau din Commonwealth care își au reședința în Scoția și au cel puțin 16 ani.

Octombrie

22

Parlamentul European aprobă noul colegiu al comisarilor (președintele ales Jean-Claude Juncker și 27 de comisari), cu 423 de voturi pentru, 209 împotrivă și 67 de abțineri.

24

Liderii UE, reuniți în cadrul Consiliului European de la Bruxelles, aprobă cele mai ambițioase obiective globale în domeniul schimbărilor climatice. Până în 2030, emisiile nocive trebuie reduse cu 40% față de 1990. De asemenea, hotărăsc să majoreze la 1 miliard EUR sprijinul financiar acordat de UE pentru combaterea răspândirii virusului Ebola în Africa de Vest.

Noiembrie

1

Intră în vigoare noi reguli pentru votul în cadrul Consiliului de miniștri, așa cum se prevede în Tratatul de la Lisabona. Pentru a fi adoptată cu majoritate calificată, o reglementare sau orice altă decizie trebuie să obțină o dublă majoritate, voturile reprezentând nu doar majoritatea statelor membre UE (55%), ci şi pe cea a populaţiei UE (65%). Acest sistem îl înlocuiește pe cel precedent, în care fiecare țară avea alocat un număr de voturi.

1

Intră în funcție Comisia prezidată de Jean-Claude Juncker.

4

Intră în vigoare mecanismul unic de supraveghere pentru bănci. Banca Centrală Europeană își asumă rolul de a supraveghea băncile din zona euro pentru a garanta că acestea își desfășoară activitatea într-un mod sigur și fiabil, în colaborare cu autoritățile naționale. Acest lucru face parte din așa-numita „uniune bancară”, care are rolul de a preveni acele deficiențe din sistemul bancar care au declanșat criza economică din 2008. Cu această ocazie, Banca Centrală Europeană publică un „test de rezistență”, cu o analiză detaliată privind soliditatea celor mai mari 130 de bănci.

26

Comisia anunță un plan de investiții în valoare de 315 miliarde EUR, menit să relanseze creșterea economică în Europa și să asigure locuri de muncă pentru cât mai mulți europeni. Potrivit estimărilor, măsurile avute în vedere ar putea crea până la 1,3 milioane de noi locuri de muncă.

28

Comisia publică Analiza anuală a creșterii pentru anul 2015. Aceasta dă startul semestrului european pentru coordonarea politicii economice, menit să garanteze că țările UE își aliniază planurile bugetare și economice pentru a stimula creșterea.

Decembrie

1

Donald Tusk, fost prim-ministru al Poloniei, îl înlocuiește pe Herman Van Rompuy în funcția de președinte al Consiliului European.

18

Consiliul European sprijină crearea unui Fond european pentru investiții strategice (FEIS) cu scopul de a mobiliza investiții în valoare de 315 miliarde de euro în perioada 2015-2017.

Alte linkuri: