Europska unija

Povijest Europske unije - 2014.

Povijest Europske unije - 2014.


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Siječanj

1.

Poljska preuzima šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem EU-a. Četiri prioriteta predsjedništva jesu: gospodarski rast, otvaranje radnih mjesta i kohezija; daljnja integracija EU-a i europodručja; migracija, granice i mobilnost te pomorske politike.

1.

Latvija uvodi euro i time postaje 18. članica europodručja.

1.

Riga (Latvija) i Umeå (Švedska) postaju „Europske prijestolnice kulture” za 2014.

20.

Ministri vanjskih poslova EU-a ukidaju određene sankcije EU-a protiv Irana nakon postizanja međunarodnog dogovora o akcijskom planu za rješavanje pitanja u vezi s nuklernim programom te zemlje.

23.

Vítor Manuel da Silva Caldeira izabran je za predsjednika Europskog revizorskog suda na svoj treći mandat od tri godine.

28.

Na sastanku na vrhu u Bruxellesu čelnici EU-a i Rusije raspravljaju o Istočnom partnerstvu i borbi protiv terorizma.

Veljača

3.

Komisija predstavlja svoje prvo izvješće o borbi protiv korupcije u kojem se iznosi stanje u svakoj državi članici

22.

Ukrajinski parlament svrgnuo je predsjednika Ukrajine s vlasti nakon višemjesečnih narodnih prosvjeda. Odnos Ukrajine s Europskom unijom i s Rusijom u središtu je tog razdoblja nesigurnosti.

Ožujak

17.

Ministri vanjskih poslova država članica oštro su osudili referendum održan na Krimu (Ukrajina) u organizaciji skupina koje žele pripojenje tog područja Rusiji. EU ne priznaje nelegalno pripojenje Krima te je uveo sankcije protiv osoba u Rusiji odgovornih za ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

21.

Na sastanku Europskog vijeća čelnici EU-a raspravljali su o krizi u Ukrajini te o gospodarskim pitanjima, industrijskoj konkurentnosti, klimi i energetici.

26.

Na sastanku na vrhu održanome u Bruxellesu čelnici EU-a i predsjednik SAD-a Barack Obama razgovarali su o međunarodnoj vanjskoj politici, krizi u Ukrajini i ključnim globalnim izazovima.

Travanj

15.

Europski parlament donio je niz pravila o postupanju s bankama u ozbiljnim poteškoćama kako europski porezni obveznici više ne bi morali snositi troškove njihova propadanja. To je posljednji element bankarske unije EU-a. Članovi Europskog parlamenta donijeli su i nove propise kojima se osobama s boravištem u EU-u jamči pravo na otvaranje osnovnog računa za obavljanje platnog prometa.

28.

Ususret ovogodišnjim europskim izborima, političke stranke po prvi put imenuju svoje kandidate za predsjednika Europske komisije, a kandidati se sučeljavaju u „predsjedničkim debatama”.

Svibanj

22.-25.

Izbori za Europski parlament (751 zastupničko mjesto). Ukupna izlaznost na području Unije 43,09 %.

25.

Predsjednički izbori u Ukrajini održavaju se usred kontinuiranih nemira u istočnom dijelu države. Pobjednik, Petro Poroshenko, želi surađivati s EU-om.

Lipanj

2

U okviru europskog semestra Komisija za svaku od 28 država članica EU-a donosi preporuke sa smjernicama za nacionalne proračune i gospodarske politike za razdoblje 2014. - 2015.

5

Šefovi sedam vodećih industrijaliziranih zemalja na svijetu (G7) prvi se put sastaju u Bruxellesu s EU-om kao domaćinom. Teme razgovora obuhvaćaju stanje u Ukrajini, svjetsko gospodarstvo, energiju, klimatske promjene i razvoj.

20

Ministri financija država EU-a postižu dogovor o izmjeni poreznih propisa EU-a kako bi se uklonio propust kojim je prekograničnim korporacijama omogućeno izbjegavanje plaćanja poreza na određene vrste hibridnih zajmova.

26-27

Na sastanku Europskog vijeća čelnici EU-a utvrđuju strateški plan za EU i Jean-Claude Junckera imenuju kandidatom za predsjednika Komisije. Uz to Albaniji odobravaju status države kandidatkinje za buduće članstvo u EU-u i potvrđuju da će Litva uvesti euro u 2015. Gruzija, Moldova i Ukrajina s EU-om potpisuju sporazume o pridruživanju.

Srpanj

1.

Italija preuzima šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem EU-a.

1.

Zastupnici u Europskom parlamentu ponovno odabiru njemačkog socijalista Martina Schulza za predsjednika Europskog parlamenta na drugi dvoipolgodišnji mandat.

15.

Europski parlament odabire Jean-Claude Junckera za novog predsjednika Europske komisije.

16.

Čelnici EU-a održavaju sastanak Europskog vijeća kako bi raspravili o nizu ključnih imenovanja za najvažnije položaje u EU-u te o odnosima s Rusijom i stanju u Gazi.

Kolovoz

30.

Na posebnom sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu poljski premijer Donald Tusk imenovan je predsjednikom Europskog Vijeća, a talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini visokom predstavnicom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Rujan

18.

Stanovnici Škotske izglasali su „ne” na referendumu o škotskoj neovisnosti od Ujedinjene Kraljevine. Protiv neovisnosti glasalo je 55,3 % birača. Pravo na glasovanje, uz određene iznimke, imaju svi građani EU-a ili Commonwealtha s navršenih 16 godina i boravištem u Škotskoj.

Listopad

22.

Europski parlament potvrđuje novi kolegij 27 povjerenika, koji je predstavio njegov predsjednik Jean-Claude Juncker, s 423 glasa za, 209 protiv i 67 suzdržanih.

24.

Na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu čelnici EU-a dogovaraju u svijetu najambicioznije klimatske ciljeve. Do 2030. štetne emisije moraju se smanjiti za 40 % u odnosu na 1990. Osim toga, odlučuju povećati financijsku pomoć EU-a za borbu protiv širenja virusa ebole u zapadnoj Africi na 1 milijardu EUR.

Studeni

1.

Stupaju na snagu nova pravila za glasovanje u Vijeću ministara, kako je predviđeno Ugovorom iz Lisabona. Kako bi se novi akt ili neka druga odluka donijeli kvalificiranom većinom, sada je potrebno postići dvostruku većinu glasova, odnosno većinu u pogledu broja država članica i stanovništva. Time se zamjenjuje prethodni sustav u kojem je svaka država imala određeni broj glasova.

1.

Nova Komisija na čelu s Jean-Claudeom Junckerom preuzima dužnost.

4.

Stupa na snagu jedinstveni nadzorni mehanizam za banke. Europska središnja banka u suradnji s nacionalnim tijelima preuzima ulogu nadzora nad bankama u europodručju kako bi njihovo poslovanje bilo sigurno i pouzdano. To je dio takozvane bankarske unije namijenjene sprečavanju slabosti bankovnog sustava koje su izazvale gospodarsku krizu u 2008. Tom prilikom Europska središnja banka objavljuje test otpornosti na stresove s detaljnom analizom stabilnosti 130 najvećih banaka.

26.

Komisija je objavila plan ulaganja vrijedan 315 milijardi EUR za poticanje rasta u Europi i ponovno zapošljavanje velikog broja ljudi. Procjenjuje se da bi se tom mjerom pridonijelo otvaranju do 1,3 milijuna radnih mjesta.

28.

Komisija je objavila Godišnji pregled rasta 2015., čime se pokreće godišnji ciklus „europskog semestra” za usklađivanje ekonomskih politika i osigurava usklađivanje proračunskih i gospodarskih planova za rast u državama članicama.

Prosinac

1.

Bivši poljski premijer Donald Tusk zamjenjuje Hermana Van Rompuya na položaju predsjednika Europskog vijeća.

18.

Europsko vijeće podupire stvaranje Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) u cilju mobilizacije dodatnih ulaganja u iznosu od 315 milijardi EUR u razdoblju od 2015. do 2017.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018
Vidi također
Back to top