Uniunea Europeană

Istoria Uniunii Europene - 2013

Istoria Uniunii Europene - 2013


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Ianuarie

1

Irlanda preia, pentru şase luni, preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Pe agenda sa figurează stabilitatea, locurile de muncă şi creşterea economică.

1

Comisia Europeană lansează Anul european al cetăţenilor, care se va axa pe drepturile concrete şi beneficiile care decurg din calitatea de cetăţean al UE.

1

Intră în vigoare Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanța în cadrul uniunii economice şi monetare (cunoscut şi sub numele de „pact fiscal”). Acesta are drept scop să întărească disciplina fiscală în zona euro prin intermediul „regulii privind un buget echilibrat” şi a unui mecanim de corectare a dezechilibrelor bugetare.

1

Marsilia (Franţa) şi Košice (Slovacia) sunt capitale culturale europene în 2013. Ambele oraşe vor găzdui evenimente menite să promoveze cultura locală.

21

Este numit noul preşedinte al Eurogroup în persoana ministrului de finanţe olandez, Jeroen Dijsselbloem, pentru un mandat de doi ani şi jumătate.

22

Miniştrii de finanţe ajung la un acord de principiu cu privire la introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare în 11 ţări din zona euro.

Februarie

7-8

În cadrul reuniunii Consiliului European, țările UE ajung la un acord privind cadrul financiar multianual 2014-2020. Acesta stabilește limitele și principiile aplicabile bugetului anual al UE pentru perioada respectivă.

14-15

La Bruxelles are loc o reuniune a Consiliului European axată pe probleme economice.

26

În cadrul pachetului de propuneri pentru reformarea politicii europene în domeniul pescuitului, miniştrii UE ajung la un acord informal în cadrul Consiliului privind protejarea speciilor ameninţate şi eliminarea aruncării înapoi în mare a capturilor nedorite.

28

Consiliul ajunge la un acord politic privind recomandarea referitoare la crearea unui sistem de garantare destinat tinerilor sub 25 de ani. Sistemul le va putea pune la dispoziţie o ofertă de locuri de muncă, cursuri de formare, educaţie sau ucenicie în termen de patru lunii de la terminarea studiilor sau de la intrarea în şomaj.

Martie

11

Perioada de eliminare treptată a testării produselor cosmetice pe animale se încheie, ceea ce înseamnă că produsele cosmetice testate pe animale nu mai pot fi comercializate în UE.

15

Reuniţi în cadrul Consiliului European, liderii UE adoptă prioritățile economice ale Uniunii pentru 2013 și oferă orientări strategice pentru politicile bugetare naționale ale statelor membre și pentru reformele structurale. Aceste decizii se înscriu în ciclul semestrial de coordonare a politicilor, cunoscut sub numele de „semestru european”.

25

Eurogrupul ajunge la un acord politic cu privire la viitorul program de ajustare economică pentru Cipru, având ca scop redresarea finanțelor publice și a sectorului financiar.

Aprilie

19

Serbia și Kosovo semnează un pact la Bruxelles, după negocieri facilitate de Înaltului Reprezentant al UE, dna Catherine Ashton. Pactul pune bazele normalizării relațiilor dintre cele două țări vecine.

Mai

13

Sunt adoptate două regulamente ale UE privind guvernanța economică în zona euro, cunoscute şi sub denumirea de „pachetul privind supravegherea şi monitorizarea bugetare”. Ele îşi propun să consolideze monitorizarea finanțelor publice ale țărilor UE.

21

Parlamentul European aprobă standarde de siguranță mai stricte pentru extracţia în larg a petrolului şi gazelor naturale. Scopul este de a reduce riscul de accidente majore și de a limita consecințele în cazul în care acestea se produc.

22

Consiliul European se reunește la Bruxelles pentru a discuta despre evaziune și fraudă fiscală, precum și despre politicile în domeniul energiei.

Iunie

27-28

Liderii UE, reuniţi în cadrul Consiliului European de la Bruxelles, aprobă un plan amplu de combatere a șomajului în rândul tinerilor. De asemenea, decid să deschidă negocierile de aderare cu Serbia și confirmă trecerea Letoniei la moneda euro în 2014.

Iulie

1

Croația aderă la UE. Uniunea are acum de 28 de țări membre şi 24 de limbi oficiale.

Neven Mimica, cetăţean croat, preia postul de membru al Comisiei Europene, fiind responsabil cu politica de protecție a consumatorilor.

Lituania preia, pentru o perioadă de șase luni, președinția Consiliului UE.

4

Parlamentul European lansează o anchetă privind supravegherea electronică în masă a cetățenilor UE, ca urmare a unor dezvăluiri publice referitoare la activități de spionaj desfășurate, printre altele, de serviciile de informații americane.

August

21

Miniştrii de externe ai statelor UE au pledat pentru stoparea violenţelor în Egipt şi au invitat toate partidele politice să se angajeze într-un dialog real şi constructiv, care să conducă la deblocarea procesului democratic.

Septembrie

11

În discursul său anual privind starea Uniunii, președintele Comisiei Europene, dl Barroso, a făcut apel la toți cei cărora le pasă de soarta Europei, indiferent de convingerile lor politice sau ideologice şi de ţara din care provin, îndemnându-i să susțină cauza Europei.

Octombrie

1

Emily O'Reilly preia funcția de Ombudsman European.

15

Sunt adoptate normele prin care se instituie un mecanism unic de supraveghere a băncilor și a altor instituții de creditare. Se creează, astfel, primul pilon al uniunii bancare a Europei.

24-25

Consiliul European se reunește pentru a dezbate, printre altele, pe marginea economiei digitale și a politicii sociale și economice.

Noiembrie

13

Comisia publică Analiza anuală a creșterii pentru anul 2013. Aceasta dă startul Semestrului european pentru coordonarea politicii economice, menit să garanteze că țările UE își aliniază planurile bugetare și economice privind creșterea. Cea mai mare provocare cu care se confruntă economia Europei în prezent este găsirea celor mai bune metode de sprijinire a redresării economice.

20

Malala Yousafzai, tânăra pakistaneză care militează pentru dreptul la educație al fetelor în țara sa, primește Premiul Sakharov pentru libertatea de gândire, decernat în fiecare an de Parlamentul European.

28-29

La summitul Parteneriatului estic de la Vilnius, Georgia și Republica Moldova au semnat acorduri cu UE. Relația dintre Ucraina și UE este neclară și foarte controversată în Ucraina.

 

Decembrie

2

Sistemul european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR) devine operațional. Acesta are scopul de a combate criminalitatea transfrontalieră, pierderea de vieți în rândul imigranților pe mare și imigrația ilegală.

2

Consiliul adoptă „cadrul financiar multianual”, bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2014-2020. Această decizie marchează sfârșitul a doi ani și jumătate de negocieri și permite implementarea unei noi generații de programe de cheltuieli începând de la 1 ianuarie 2014.

5

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, transmit condoleanțe poporului sud-african la decesul fostului președinte Nelson Mandela, „una dintre cele mai mari personalități politice ale timpurilor noastre”.

19

Pentru prima dată, Consiliul European organizează o dezbatere amplă privind politica de securitate și apărare comună. Această dezbatere va permite o ameliorare a securității cetățenilor europeni și va contribui la asigurarea păcii și stabilității în UE și în alte părți ale lumii. De asemenea, Consiliul European și-a exprimat acordul de principiu cu privire la regulile care trebuie puse în aplicare pentru băncile aflate în dificultate, în cadrul viitoarei uniuni bancare.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019
Alte linkuri
Back to top