Europska unija

Povijest Europske unije - 2013.

Povijest Europske unije - 2013.


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Siječanj

1.

Irska preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a. Tri su prioriteta novog predsjedništva stabilnost, zapošljavanje i rast.

1.

Europska komisija najavljuje početak Europske godine građana koja će biti usmjerena na praktična prava i prednosti koji se stječu građanstvom EU-a.

1.

Na snagu stupa Ugovor o stabilnosti, usklađivanju i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji (koji se naziva i „fiskalni ugovor”). Njime se želi osnažiti fiskalna disciplina u europodručju i to primjenom „pravila o uravnoteženom proračunu” i korektivnog mehanizma.

1.

Marseille (Francuska) i Košice (Slovačka) Europske su prijestolnice kulture za 2013. Ti će gradovi organizirati niz događanja radi promicanja lokalne kulture.

21.

Euroskupina za svog novog predsjednika bira nizozemskog ministra financija Jeroena Dijsselbloema na mandat od dvije i pol godine.

22.

Ministri financija postižu načelan dogovor o uvođenju poreza na financijske transakcije u 11 zemalja europodručja.

Veljača

26.

U okviru paketa prijedlogâ o novoj, reformiranoj ribarstvenoj politici EU-a ministri EU-a postigli su neslužbeni dogovor u Vijeću o zaštiti ugroženih fondova i obustavi tzv. „odbacivanja ulova”, tj. bacanja neželjene ribe natrag u more.

28.

Vijeće je postiglo politički dogovor kojim se preporučuje program „Jamstvo za mlade” namijenjen osobama mlađim od 25 godina. Time će im se osigurati ponuda za zapošljavanje, osposobljavanje, daljnje obrazovanje ili naukovanje u roku od četiri mjeseca nakon što završe školovanje ili ostanu bez posla.

7. – 8.

Na sastanku Europskog vijeća države članice EU-a postižu sporazum o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2014. do 2020. Njime se utvrđuju ograničenja i načela godišnjeg proračuna EU-a za to razdoblje.

14. – 15.

Održan sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu uglavnom posvećen gospodarstvu.

Ožujak

11.

Završava razdoblje postupnog ukidanja ispitivanja kozmetičkih proizvoda na životinjama, što znači da se kozmetički proizvodi ispitivani na životinjama više ne mogu stavljati na tržište u Europskoj uniji.

15.

Čelnici EU-a na sastanku u Europskom vijeću određuju ekonomske prioritete Unije za 2013. i pružili strateške smjernice za nacionalne proračunske politike i strukturne reforme za ovu godinu. To je sastavni dio šestomjesečnog ciklusa usklađivanja politika poznatog pod nazivom „Europski semestar”.

25.

Euroskupina postiže politički sporazum o budućem programu ekonomske prilagodbe za Cipar. Cilj programa konsolidirati je javne financije i financijski sektor te zemlje.

Travanj

19.

Srbija i Kosovo potpisuju sporazum u Bruxellesu nakon pregovora u kojima je posredovala visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton. Time se postavlja temelj za uspostavu normalnih odnosa između ta dva susjeda.

Svibanj

13.

Donesene dvije uredbe EU-a o gospodarskom upravljanju u europodručju, poznate pod nazivom „paket od dvije mjere”. Njima se jača praćenje javnih financija država članica.

21.

Europski parlament odobrava strože sigurnosne standarde za odobalno bušenje nafte i plina. Cilj toga smanjiti je opasnost od teških nesreća odnosno smanjiti njihove posljedice.

22.

Europsko vijeće sastaje se u Bruxellesu kako bi raspravljalo o problemima utaje poreza i porezne prijevare te o energetskim politikama.

Lipanj

27. – 28.

Na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu čelnici EU-a donose sveobuhvatan plan za borbu protiv nezaposlenosti mladih. Donose i odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom i potvrđuju da će Latvija uvesti euro 2014.

Srpanj

1.

Hrvatska pristupa Europskoj uniji, pa Unija sada ima 28 država članica i 24 službena jezika.

Hrvatski političar Neven Mimica postaje povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača.

Litva preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a.

4.

Europski parlament pokreće istragu u vezi s masovnim elektroničkim nadzorom nad građanima EU-a, nakon otkrića špijunskih aktivnosti, među ostalima, tajnih službi SAD-a.

Kolovoz

21.

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a pozvali su na kraj nasilja u Egiptu i na ostvarenje pravog i otvorenog dijaloga među svim političkim strankama radi obnavljanja demokratskog procesa.

Rujan

11.

U godišnjem govoru o stanju Unije predsjednik Europske komisije Barroso pozvao je sve one kojima je stalo do Europe, bez obzira na njihovo političko ili ideološko stajalište i otkuda dolaze, da se zauzmu za Europu.

Listopad

1

Emily O'Reilly preuzima dužnosti Europskog ombudsmana.

15

Donesena pravila o jedinstvenom mehanizmu nadzora banaka i ostalih kreditnih institucija, čime je uspostavljen prvi „stup” europske bankarske unije.

24-25

Europsko vijeće sastaje se kako bi, među ostalim, raspravljalo o digitalnom gospodarstvu te gospodarskoj i socijalnoj politici.

Studeni

13.

Komisija objavljuje Godišnji pregled rasta za 2013. Time se označava početak godišnjeg europskog semestra za koordinaciju gospodarskih politika kojim će se državama članicama EU-a omogućiti da usklade svoje proračunske i gospodarske planove za rast. Sada je najveći izazov za gospodarstvo Europe kako nastaviti započeti gospodarski oporavak.

20.

Malala Yousafzai, pakistanska učenica i aktivistica za prava djevojčica na obrazovanje, prima od Europskog parlamenta godišnju nagradu Sakharov za slobodu mišljenja.

28.-29.

Na sastanku na vrhu Istočnog partnerstva u Vilniusu, Gruzija i Moldova potpisuju s EU-om sporazum o pridruživanju. Odnos između Ukrajine i EU-a nije utvrđen, što je predmet žestoke rasprave unutar države.

Prosinac

2.

Europski sustav za nadzor granica (EUROSUR) započinje s djelovanjem. Cilj mu je odgovoriti na probleme prekograničnog kriminala, migranata stradalih na moru i nezakonite migracije.

2.

Vijeće donosi dugoročni proračun EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. – „Višegodišnji financijski okvir”. Time se označava kraj razdoblja pregovora od dvije i pol godine i omogućuje provedba nove generacije programa potrošnje EU-a od 1. siječnja 2014.

5.

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy izrazili su sućut građanima Južne Afrike u povodu smrti bivšeg predsjednika Nelsona Mandele, nazivajući ga „jednom od najvećih političkih figura našeg doba”.

19.

Europsko vijeće prvi put održava cjelovitu raspravu o zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici. Time će se povećati sigurnost europskih građana i pridonijeti miru i stabilnosti unutar EU-a i šire. Europsko vijeće načelno postiže dogovor o pravilima koja je potrebno utvrditi u pogledu postupanja s bankama u teškoćama u okviru buduće bankarske unije.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018
Vidi također: 
Back to top