Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2013

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2013


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Ιανουάριος

1

Η Ιρλανδία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Oι προτεραιότητες της προεδρίας είναι τρεις: σταθερότητα, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη

1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών που θα εστιάσει στα πρακτικά δικαιώματα και πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

1

Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (γνωστή ως «δημοσιονομικό σύμφωνο"). Στόχος της είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη με τον «κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού» και με έναν διορθωτικό μηχανισμό.

1

Η Μασσαλία (Γαλλία) και το Κόζιτσε (Σλοβακία) είναι οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2013. Οι δύο πόλεις θα διοργανώσουν διάφορες εκδηλώσεις για να προβάλουν τον πολιτισμό τους.

21

Ορίζεται νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιερούν Ντάισελμπλουμ για μια περίοδο δυόμισι ετών.

22

Οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνούν καταρχήν στην καθιέρωση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε 11 χώρες της Ευρωζώνης.

Φεβρουάριος

7-8

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι χώρες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Το πλαίσιο αυτό καθορίζει τα όρια και τις αρχές του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ γι΄αυτή την περίοδο.

14-15

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες που επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα οικονομίας.

26

Στο πλαίσιο δέσμης προτάσεων για μια νέα πολιτική αλιείας στην ΕΕ, οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών μελών κατέληξαν σε άτυπη συμφωνία για την προστασία των απειλούμενων αποθεμάτων και τον τερματισμό των «απορρίψεων», της πρακτικής δηλαδή του να πετιούνται στη θάλασσα τα ανεπιθύμητα αλιεύματα.

28

Το Συμβούλιο καταλήγει σε πολιτική συμφωνία για έκδοση σύστασης σχετικά με έναν εγγυητικό μηχανισμό για τους νέους κάτω των 25 ετών. Ο μηχανισμός αυτός θα εξασφαλίζει την προσφορά απασχόλησης, κατάρτισης, περαιτέρω εκπαίδευσης ή πρακτικής άσκησης στους νέους αυτούς, εντός τεσσάρων μηνών από την αποφοίτησή τους ή την απώλεια της θέσης εργασίας τους.

Μάρτιος

11

Λήγει η περίοδος σταδιακής κατάργησης των δοκιμών καλλυντικών προϊόντων σε ζώα, που σημαίνει ότι τα καλλυντικά που δοκιμάζονται σε ζώα δεν θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ.

15

Οι ηγέτες της ΕΕ εγκρίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις οικονομικές προτεραιότητες της Ένωσης για το 2013 και παρέχουν στρατηγική καθοδήγηση για τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του έτους. Η δράση αυτή εντάσσεται στον εξαμηνιαίο κύκλο συντονισμού της πολιτικής, γνωστόν ως "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο".

25

Το Eurogroup καταλήγει σε πολιτική συμφωνία για το μελλοντικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Στόχος είναι η αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών και του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.

Απρίλιος

19

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο υπογράφουν σύμφωνο στις Βρυξέλλες, μετά από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν με μεσολάβηση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Κάθριν Άστον. Το σύμφωνο θέτει τα θεμέλια για ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων.

Μάιος

13

Εγκρίνονται δύο κανονισμοί της ΕΕ για την οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του Ευρώ, γνωστοί και ως "δίπτυχο". Ενισχύουν την παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών.

21

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει αυστηρότερα πρότυπα ασφάλειας για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στόχος είναι να μειωθούν οι κίνδυνοι σοβαρών ατυχημάτων και να περιοριστούν οι συνέπειες, αν τελικά συμβούν τέτοια ατυχήματα.

22

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τα προβλήματα της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, καθώς και τις ενεργειακές πολιτικές.

Ιούνιος

27-28

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Αποφάσισαν επίσης να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, και επιβεβαίωσαν ότι η Λετονία θα υιοθετήσει το ευρώ ως νόμισμά της το 2014.

Ιούλιος

1

H Κροατία γίνεται το 28ο κράτος μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ έχει τώρα 24 επίσημες γλώσσες.

Ο Κροάτης Νέβεν Μίμιτσα αναλαμβάνει επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την πολιτική καταναλωτών.

Η Λιθουανία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

4

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκινά έρευνα για την μαζική ηλεκτρονική παρακολούθηση πολιτών της ΕΕ, μετά από δημόσιες αποκαλύψεις για κατασκοπευτικές δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.

Αύγουστος

21

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απηύθυναν έκκληση για τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο και για συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων σε ουσιαστικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατική διαδικασία.

Σεπτέμβριος

11

Στον ετήσιο λόγο του για την κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε έκκληση σε όλους όσους νοιάζονται για την Ευρώπη, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις και απ' όπου κι αν προέρχονται, να υπερασπιστούν την Ευρώπη.

Οκτώβριος

1

Η Έμιλι Ο΄ Ράιλι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

15

Εγκρίνονται κανόνες για τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων, και με τον τρόπο αυτό τίθενται τα πρώτα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης.

24-25

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, την ψηφιακή οικονομία και την οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Νοέμβριος

13

Η Επιτροπή δημοσιεύει την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης 2013. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την έναρξη του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η εναρμόνιση των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ΕΕ υπέρ της ανάπτυξης. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία της Ευρώπης είναι πώς να διατηρηθεί η οικονομική ανάκαμψη που έχει ήδη ξεκινήσει.

20

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται φέτος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

28-29

Στη διάσκεψη κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, η Γεωργία και η Μολδαβία υπέγραψαν συμφωνίες σύνδεσης με την ΕΕ. Η σχέση της Ουκρανίας με την ΕΕ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη στο εσωτερικό της χώρας.

Δεκέμβριος

2

Αρχίζει να λειτουργεί το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων (EUROSUR). Στόχος του είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του διασυνοριακού εγκλήματος, της απώλειας ζωών μεταναστών στη θάλασσα και της λαθρομετανάστευσης.

2

Αρχίζει να λειτουργεί το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων (EUROSUR). Στόχος του είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του διασυνοριακού εγκλήματος, της απώλειας ζωών μεταναστών στη θάλασσα και της λαθρομετανάστευσης.

5

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι υποβάλλουν τα συλλυπητήριά τους στον νοτιοαφρικανικό λαό για τον θάνατο του τέως προέδρου Νέλσον Μαντέλα, χαρακτηρίζοντάς τον ως "μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες της εποχής μας».

19

Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιεί εφ' όλης της ύλης συζήτηση για την άμυνα – την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Στόχος είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ΕΕ, αλλά και πέραν αυτής. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε κατ’ αρχήν ως προς τους κανόνες που πρέπει να θεσπιστούν για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, στα πλαίσια της μελλοντικής τραπεζικής ένωσης.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018
Back to top