Europska unija

Povijest Europske unije - 2012.

Povijest Europske unije - 2012.


Siječanj

1.

Guimarães (Portugal) i Maribor (Slovenija) postaju Europske prijestolnice kulture za 2012.

1.

Danska preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a. Četiri su prioriteta danskog predsjedanja odgovorna, dinamična, zelena i sigurna Europa.

1.

Počinje Europska godina aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Cilj je podići svijest Europljana o tome kako duže i zdravije živjeti te istaknuti mogućnosti koje iz toga proizlaze.

17.

Za Predsjednika Europskog parlamenta izabran njemački socijalist Martin Schulz.

22.

Hrvati na referendumu glasaju za pristupanje EU-u i time svojoj zemlji otvaraju put da 1. srpnja 2013. postane 28. članica Europske unije.

30.

Na neformalnom sastanku na vrhu Europskog vijeća sve države članice, izuzev Ujedinjene Kraljevine i Češke, usuglašavaju se o novom ugovoru o stabilnosti, koordinaciji te upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji. Ugovorom se nastoji ojačati fiskalna disciplina uvođenjem automatskih sankcija i strožeg nadzora te osobito pravila o uravnoteženom proračunu.

Veljača

2.

Potpisan ugovor o uspostavi Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM). Ta institucija sa sjedištem u Luxembourgu pružat će potporu zemljama europodručja kada je to potrebno radi očuvanja financijske stabilnosti.

14.

Gospodarski odnosi visoko na listi prioriteta na sastanku na vrhu između EU i Kina održanom u Pekingu.

21.

Ministri financija europodručja dogovaraju uvjete drugog programa pomoći kako bi se osigurao ostanak Grčke u europodručju. Dogovor uključuje sporazum o grčkom dugu s vjerovnicima iz privatnog sektora i pojačani nadzor.

Ožujak

1.

Europsko vijeće Srbiji dodjeljuje status države kandidatkinje.

1. – 2.

Europsko vijeće ponovno izabire Hermana Van Rompuya za predsjednika. Na marginama tog sastanka države sudionice potpisuju Ugovor o stabilnosti, koordinaciji te upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji.

29.

Europski parlament donosi zakonski akt o sigurnijoj i transparentnijoj izvanburzovnoj trgovini izvedenicama (OTC trgovina). Općenito se smatra da je trgovina izvedenicama pridonijela globalnoj financijskoj krizi.

Travanj

1.

Europska građanska inicijativa postaje stvarnost. Građani odsada mogu predlagati propise EU-a o posebnim pitanjima. Milijun građana iz najmanje jedne četvrtine država članica EU-a može zatražiti od Europske komisije da iznese prijedloge pravnih akata u područjima u kojima je za to ovlaštena.

27.

Ministri pravosuđa EU-a donose novi zakon kojim se branjenicima jamči pravo na informacije tijekom kaznenih postupaka u drugim državama članicama EU-a. Nakon što taj zakon stupi na snagu, osobe osumnjičene za počinjenje kaznenog djela moraju biti obaviještene o svojim pravima na jeziku koji razumiju.

Svibanj

18. – 19.

Na sastanku skupine G8 u Camp Davidu (SAD) čelnici osam najvećih svjetskih gospodarstava postižu dogovor o poticanju gospodarskog oporavka i stvaranju povjerenja uređenjem javnih financija te istovremenom provedbom mjera za poticanje rasta.

30.

U okviru europskog semestra, Komisija za svaku od 27 država članica EU-a donosi preporuke kojima nudi smjernice za nacionalne proračune za 2012. – 2013. i gospodarske politike. Pri izradi preporuka za svaku pojedinu državu članicu uzima se u obzir njeno gospodarsko stanje i daju se savjeti o poticanju gospodarskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta. Preporuke zatim donosi Europsko vijeće.

30.

Vijeće donosi uredbu kojom se osigurava da korisnici mobilnih telefona ne plaćaju previsoke cijene usluga roaminga kada putuju unutar EU-a.

Lipanj

7.

Vijeće donosi propise na razini EU-a kojima se ubrzavaju postupci prekograničnog nasljeđivanja te se nasljednicima i oporučnim i nužnim nasljednicima omogućuje jednostavnije i jeftinije preuzimanje njihovih dijelova imovine.

28. – 29.

Na sastanku Europskog vijeća čelnici EU-a usuglašavaju mjere za vraćanje povjerenja u gospodarstvo, povećanje ulaganja u rast i stvaranje jačeg jedinstva. Paktom za rast i zapošljavanje odmah će se za ulaganja aktivirati 120 milijardi eura.

Srpanj

1.

Cipar preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a te se obvezuje raditi „Prema boljoj Europi”.

4.

Europski parlament većinom glasova odbacuje Trgovinski sporazum o borbi protiv krivotvorenja (ACTA) nakon što je predloženi sporazum izazvao žustru javnu raspravu o pravima internetskih korisnika. Parlament je ovom prilikom prvi put primijenio pravo koje mu je dano Lisabonskim ugovorom da odbije neki međunarodni trgovinski sporazum.

Kolovoz

13.

Na snagu stupaju poboljšani propisi o prikupljanju i obradi e-otpada. Sukladno cilju utvrđenom direktivom EU-a do 2016. mora se prikupiti 45% prodane elektroničke opreme, koja više nije u upotrebi, radi moguće ponovne upotrebe. Taj će cilj biti pooštren 2019.

Rujan

12.

U svojem godišnjem govoru o stanju Unije predsjednik Europske komisije Barroso iznosi snažne argumente za novi pravac i novi način djelovanja za Europu. Barroso predlaže da EU krene k stvaranju federacije nacionalnih država.

Listopad

4.

Donosi se novi propis EU-a o pravima žrtava zločina. Direktivom se utvrđuju minimalna prava žrtava na cjelokupnom području EU-a.

8.

Na snagu stupa Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), središnji dio takozvanog „vatrozida” čiji je cilj osigurati financijsku stabilnost u europodručju.

18. – 19.

Na sastanku Europskog vijeća raspravlja se o gospodarstvu i rastu te postiže načelan dogovor o zajedničkom nadzoru banaka na europodručju.

Studeni

28.

Komisija objavljuje Godišnji pregled rasta za 2012. Time se označava početak godišnjeg europskog semestra za koordinaciju gospodarskih politika kojim će se državama članicama EU-a omogućiti da usklade svoje proračunske i gospodarske planove za rast. Među prioritetima su fiskalna konsolidacija i ponovna uspostava uobičajenog kreditiranja.

Prosinac

10.

Na svečanosti u Oslu Europskoj uniji dodijeljena Nobelova nagrada za mir za 2012. Nagradom se Uniji odaje priznanje za njen doprinos u promicanju mira i pomirenja, demokracije i ljudskih prava u posljednjih šest desetljeća.

13.

Na Europskom vijeću čelnici EU-a kreću u provedbu bankarske unije načelnom odlukom o stvaranju jedinstvenog nadzornog mehanizma (SSM) kojim se Europskoj središnjoj banci daju ovlasti izravnog nadzora velikih banaka na europodručju.

Vidi također: 
Back to top