Uniunea Europeană

Uniunea Europeană, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2012

Uniunea Europeană, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2012

În 2012, UE a primit Premiul Nobel pentru Pace ca recompensă pentru susținerea unor cauze majore precum pacea, reconcilierea, democrația și drepturile omului în Europa.

UE a decis să doneze banii primiți odată cu Premiul unor copii cărora nu li s-a oferit șansa de a trăi în pace. De fapt, a suplimentat cu mult suma primită (930 000 de euro), donând 2 milioane de euro. Astfel, peste 28 000 de copii au beneficiat până acum de cele patru programe educaționale de urgență selectate anul trecut.

În spiritul Premiului Nobel pentru Pace, UE va continua să furnizeze programe educaționale în zonele de conflict. În 2013, UE a dublat din nou resursele, furnizând încă 4 milioane de euro pentru a finanța proiectele noi și în curs de desfășurare.

Premiul Nobel pentru Pace 2012

La decernarea Premiului, Comitetul Nobel norvegian a declarat că decizia sa s-a bazat pe rolul de factor de stabilitate jucat de UE, care „a făcut ca o mare parte din Europa să se transforme dintr-un continent al războiului într-un continent al păcii”.

Potrivit Comitetului, cea mai importantă realizare a UE a fost „lupta reușită pentru pace, reconciliere, democrație și drepturile omului”.

UE acționează pentru „înfrățirea dintre popoare” și pentru „organizarea de congrese ale păcii” - două dintre criteriile stabilite de Alfred Nobel, în testamentul său din 1895, pentru acordarea Premiului pentru Pace.

Uniunea Europeană este cea de-a 21-a organizație internațională căreia i-a fost acordat premiul, din 1901 și până în prezent.

Ceremonia de decernare a premiilor

Premiul a fost înmânat la Oslo, la data de 10 decembrie. La fel ca și ceilalți laureați, UE a primit premiul de la președintele Comitetului Nobel norvegian. UE a fost reprezentată de președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European. Discursul tradițional a fost rostit, în numele UE, de către președinții Van Rompuy și Barroso. Patru tineri europeni, câștigători ai unui concurs on-line organizat de UE (a se vedea mai jos), au mers la Oslo pentru a se alătura delegației UE care a primit premiul.

Concurs

Pentru a marca acest moment istoric, instituțiile UE și Forumul European al Tineretului au organizat un concurs în care tinerii au avut posibilitatea să explice ce înseamnă pentru ei pacea în Europa.

Copiii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani au fost invitați să-și ilustreze răspunsul prin intermediul unui desen, în timp ce tinerii între 13 și 24 de ani au putut participa la concurs trimițând un text scurt. În competiție au intrat circa 5400 de lucrări. Câștigătorii au fost desemnați de un juriu prezidat de autorul de benzi desenate Jean Van Hamme și de publicul care a votat pe Facebook.

Câştigători

Cei patru câștigători au făcut parte din delegația oficială a Uniunii Europene care s-a deplasat la Oslo pentru a primi Premiul. Ei au participat la ceremonia oficială din 10 decembrie, precum și la concertul din 11 decembrie dedicat Premiului Nobel pentru Pace.

„Premiul Nobel pentru Pace 2012 nu este doar o recunoaştere a realizărilor din trecut ale Uniunii Europene: acesta va influența și viitorul”, au declarat liderii instituțiilor UE. „De aceea dorim ca tinerii din Europa, care moștenesc un continent al păcii și care vor fi responsabili pentru viitorul Europei, să fie cu noi la Oslo.”

Consultați sondajul integral

Back to top