Europska unija

Europska unija prima Nobelovu nagradu za mir za 2012.

Europska unija prima Nobelovu nagradu za mir za 2012.

Za promicanje mira, pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi, EU-u je 2012. pripala Nobelova nagrada za mir.

EU odlučio je novčana sredstva Nobelove nagrade za mir pokloniti djeci kojima je uskraćena prilika za odrastanje u miru te je sredstva udvostručio čime je iznos od 930 000 EUR povećao na 2 milijuna EUR. Zahvaljujući tomu više od 28 000 djece sudjelovalo je u četiri odabrana obrazovna projekta u zadnjoj godini dana.

EU će i u sljedećim godinama nastaviti s razvijanjem ove inicijative koja je poprimila oblik dugotrajnog političkog naslijeđa Nobelove nagrade za mir i alata pomoći usmjerenog poticanju obrazovanja u područjima pogođenima sukobima. U 2013. EU je ponovno udvostručio sredstva i dodijelio novih 4 milijuna EUR postojećim i novim projektima.

Nobelova nagrada za mir za 2012.

Prilikom dodjele Nobelove nagrade za mir Norveški odbor za dodjelu nagrade obrazložio je kako je njegova odluka utemeljena na stabilizirajućoj ulozi EU-a kojom se doprinijelo da se veći dio Europe iz kontinenta rata pretvori u kontinent mira.

Odbor smatra da je najvažnije postignuće EU-a „uspješna borba za mir, pomirenje, demokraciju i ljudska prava”.

Rad EU-a zastupa „bratstvo među narodima”, što predstavlja određeni oblik „kongresa mira” koje je Alfred Nobel u svojoj oporuci 1895. naveo kao kriterij za Nagradu za mir.

Europska je unija 21. međunarodna organizacija kojoj je pripala nagrada nakon 1901.

Svečana dodjela nagrade

Nagrada je dodijeljena u Oslu 10. prosinca. Kao i svim dobitnicima i EU-u je nagradu uručio predsjednik Norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade. Europsku uniju predstavljali su predsjednik Europskog vijeća, predsjednik Europske komisije i predsjednik Europskog parlamenta. Tradicionalni govorodržali su u ime EU-a predsjednici Van Rompuy i Barosso. Četiri mlada Europljana, pobjednika natjecanja na internetu koje je organizirao EU (vidi ispod), pridružila su se delegaciji EU-a u Oslu kako bi primili nagradu.

Natjecanje

Kako bi se obilježila dodjela nagrade, institucije EU-a i Forum europske mladeži organizirali su natjecanje i pitali mlade ljude što mir u Europi znači za njih.

Djeca u dobi od 8 do 12 godina trebala su svoje odgovore poslati u obliku crteža; mladi u dobi od 13 do 24 godine u obliku kratkog teksta. Poslano je 5400 prijava. Pobjednike je odabrao žiri kojim je predsjedavao autor stripova Jean Van Hamme i javnost koja je glasovala na Facebooku.

Pobjednici

Četiri pobjednika bila su dio službene delegacije Europske unije u Oslu na dodjeli Nagrade za mir 2012. Prisustvovali su svečanoj dodjeli 10. prosinca i koncertu povodom dodjele Nobelove nagrade za mir 11. prosinca.

„Nobelove nagrada za mir za 2012. nije samo priznanje za postignuća EU-a u prošlosti, već i pogled u budućnost”, riječi su čelnika institucija EU-a. „Zato želimo da europska mladež koja nasljeđuje kontinent mira i koja će biti odgovorna za budućnost Europe bude ovdje s nama u Oslu”.

Pročitajte čitav tekst ankete

Back to top