Evropska unija

Zgodovina Evropske unije - 2011

Zgodovina Evropske unije - 2011


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Januar

1

Estonija je uvedla evro kot zakonito plačilno sredstvo in s tem postala 17. članica evrskega območja.

1

Turku (Finska) in Talin (Estonija) sta postali evropski prestolnici kulture 2011.

1

Madžarska je prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu Evropske unije. V programu je določila štiri prednostna področja: vključujoča rast in zaposlovanje; odločnejša prehranska, energetska in vodna politika; državljanom prijazna Unija; širitev in sosedska politika.

1

Delovati so začeli trije novi evropski organi finančnega nadzora: evropski bančni organ, evropski organ za zavarovanja in poklicne pokojnine ter evropski organ za vrednostne papirje in trge.

1

Začelo se je leto evropskega prostovoljstva, ki poudarja pomen prostovoljstva in spodbuja mlade k sodelovanju.

18

Začel se je prvi „evropski semester“, šestmesečno usklajevanje gospodarskih politik držav EU, ki naj bi pomagal preprečevati gospodarske krize, kot je bila kriza v letih 2008–2010.

Februar

4

Evropski svet je sosedskim državam južnega Sredozemlja izrazil polno podporo pri miroljubnemu prehodu v demokracijo.

17

Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri je izrazil politično in finančno podporo EU demokratičnim spremembam v Egiptu, poudaril solidarnost z „jasminovo revolucijo“ v Tuniziji in ostro obsodil nasilje, ki je zahtevalo že več človeških žrtev.

Marec

11

Evropska unija je uporabila svoj mehanizem civilne zaščite za usklajevanje pomoči in odziva EU po uničujočem potresu in cunamiju na Japonskem.

17

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in visoka predstavnica EU Catherine Ashton sta v skupni izjavi pozdravila resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov št. 1973 o preprečevanju trpljenja libijskih civilistov, ki so jih prizadeli spopadi z Gadafijevim režimom.

25

Na spomladanskem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju so voditelji držav članic sprejeli obsežen sveženj ukrepov za krepitev evropskega gospodarstva. Sprejeli so tudi pakt „evro plus“ za boljše usklajevanje ekonomske politike v ekonomski in monetarni uniji.

April

7

Evropski parlament je sprejel resolucijo v zvezi s protesti v Bahrajnu, Siriji in Jemnu, v kateri je obsodil uporabo nasilja proti protestnikom in pozval oblasti, naj spoštujejo njihovo željo po večji svobodi.

26

25. obletnica nesreče jedrske elektrarne v Černobilu. EU se bo še naprej zavzemala za krepitev jedrske varnosti.

Maj

25

Evropska unija je dosegla sporazum o novem znaku evropske dediščine, s katerim želi opozoriti na zgodovinske kraje in razvoj Evropske unije. Vsako drugo leto lahko države EU predlagajo kraje, vendar bo znak podeljen le enemu kraju v državi.

26

Srbske oblasti so aretirale osumljenca za vojne zločine in genocid Ratka Mladića in odprle pot Srbiji k pridružitvi EU.

Junij

23

Evropska komisija in Evropski parlament sta združila svoja registra za lobiste in ustanovila skupni register za preglednost. Za področje izboljšanja preglednosti je to izredno pomemben dogodek.

24

Evropski svet je potrdil, da bi se pristopna pogajanja s Hrvaško morala zaključiti do konca junija 2011 ter s tem Hrvaški omogočil, da leta 2013 postane 28. članica EU.

30

Grški parlament je sprejel paket varčevalnih ukrepov in strukturnih reform za zmanjšanje državnega dolga in za večjo konkurenčnost gospodarstva. EU je ponovno zagotovila svojo podporo in solidarnost.

30

Evropska komisija je predlagala večletni načrt javne porabe – proračun EU za obdobje 2014 – 2020, katerega cilj je spodbujanje gospodarske rasti.

Julij

1

Poljska je prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu Evropske unije. Program poljskega predsedstva je v ospredje postavil gospodarsko rast, varnejšo Evropo in tesnejše odnose z vzhodnimi in južnimi sosedami EU.

11

Države evrskega območja so podpisale pogodbo o vzpostavitvi evropskega mehanizma za stabilnost, ki državam evrskega območja v primeru težav lahko posodi do 500 milijard EUR.

15

Objavljeni so bili rezultati testov izjemnih situacij v bankah, s katerimi so preverili odpornost bank na novo recesijo. Test je uspešno opravilo 83 bank od 91.

21

Voditelji držav evrskega območja so se dogovorili o novi pomoči za Grčijo v znesku 109 milijard EUR.

Avgust

1

EU je sprejela omejevalne ukrepe proti Siriji, in tako odgovorila na nasilno zatiranje demonstracij za demokracijo.

24

Evropska unija je demokratični Libiji po padcu Gadafijevega režima ponudila humanitarno in finančno pomoč.

September

12

Evropska unija je z direktivo podaljšala dolžino zaščite avtorskih pravic izvajalcev glasbe v EU s 50 na 70 let.

23

EU je prvič sodelovala v vsakoletni splošni razpravi ZN. Predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy je govoril o odgovornosti mednarodne skupnosti, da Libiji pomaga pri politični tranziciji.

27

EU je naznanila podporo v višini 350 milijonov EUR za države Severne Afrike in Bližnjega Vzhoda, v katerih poteka demokratična preobrazba.

28

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je v svojem govoru o položaju v Uniji predlagal nov davek na transakcije med finančnimi institucijami.

Oktober

14

Evropski parlament je v Bruslju odprl svoj center za obiskovalce Parlamentarium. Obiskovalci od blizu in daleč lahko s številnimi interaktivnimi multimedijskimi orodji spoznajo delo Evropskega parlamenta in drugih institucij EU.

21

EU je z izstrelitvijo prvih dveh satelitov sistema Galileo storila korak naprej k vzpostavitvi lastnega sistema satelitske navigacije. Sistem Galileo bo med drugim izboljšal promet, reševalne akcije, bančne transakcije in oskrbo z električno energijo.

23

Evropski svet se je dogovoril o ukrepih za zagotavljanje gospodarske rasti in novih delovnih mest.

26

Na zasedanju voditeljev držav evrskega območja so sprejeli obsežno strategijo za zagotavljanje proračunske konsolidacije, gospodarske rasti, podpore državam v težavam in trdnejšega upravljanja evrskega območja.

November

1

Mario Draghi, nekdanji guverner Banke Italije, je postal novi predsednik Evropske centralne banke.

3-4

Voditelji 20 najbolj razvitih držav in hitro rastočih gospodarstev so se sestali na vrhu skupine G20 v francoskem Cannesu. Dogovorili so se o odločnih in usklajenih ukrepih za obnovitev svetovnega gospodarstva in odpiranje novih delovnih mest ter ukrepih za reformo finančnega sistema.

8

Svet za ekonomske in finančne zadeve je sprejel sveženj šestih zakonodajnih predlogov, namenjenih krepitvi gospodarskega upravljanja v EU. Med njimi so tudi pravila o odgovornejšem vodenju bank.

11

Vodenje Grčije je prevzela nova koalicijska vlada pod vodstvom ministrskega predsednika Lucasa Papademosa.

16

Italija je dobila novo vlado. Novi ministrski predsednik Mario Monti je napovedal ostro gospodarsko reformo.

23

Evropska komisija je predstavila štiridelni sveženj ukrepov za krepitev EU in gospodarskega upravljanja evrskega območja: letni pregled rasti 2012, v katerem so določene gospodarske prednostne naloge za prihodnje leto, dve uredbi o okrepitvi gospodarskega in proračunskega nadzora v evrskem območju ter zeleno knjigo o obveznicah stabilnosti.

December

9

Na zasedanju Evropskega sveta se je 17 držav članic evrskega območja in nekaj drugih članic EU dogovorilo o sodelovanju v novem fiskalnem paktu in tesnejšem usklajevanju ekonomskih politik.

18

Umrl je Václav Havel, nekdanji predsednik Češkoslovaške in Češke, ki se je za časa komunizma zavzemal za demokratične spremembe. „Bil je pravi Evropejec. Vse življenje se je boril za demokracijo in svobodo. Njegovo ime bo za vedno povezano s ponovnim povezovanjem Evrope in širitvijo evropskih vrednot v Srednjo in Vzhodno Evropo,“ je dejal predsednik Komisije José Manuel Barroso.

19

Lihtenštajn se je pridružil schengenskemu območju brez meja v EU.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018
Glej tudi: 
Back to top