Uniunea Europeană

Istoria Uniunii Europene - 2011

Istoria Uniunii Europene - 2011


Ianuarie

1

Estonia adoptă moneda euro, devenind astfel al 17-lea stat membru al zonei euro.

1

Turku (Finlanda) şi Tallinn (Estonia) devin capitalele europene ale culturii în 2011.

1

Ungaria preia, pentru o perioadă de şase luni, preşedinţia Consiliului UE. Programul său are în vedere patru domenii prioritare de acţiune: creşterea economică favorabilă incluziunii şi ocuparea forţei de muncă; consolidarea politicilor în materie de alimente, energie şi apă; Uniunea orientată către cetăţenii săi; extinderea şi politica de vecinătate.

1

Trei noi autorităţi europene de supraveghere financiară îşi încep activitatea: Autoritatea bancară europeană, Autoritatea europeană pentru asigurări şi pensii ocupaţionale şi Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe.

1

Demarează Anul european al voluntariatului, care subliniază importanţa activităţilor de voluntariat şi încurajează participarea unui număr cât mai mare de persoane la astfel de programe.

18

Începe primul „semestru european”, un ciclu de coordonare a politicilor economice naţionale cu durata de 6 luni. Scopul său este de a contribui la evitarea unor crize economice precum cea din perioada 2008-2010.

Februarie

4

Consiliul European îşi declară deschis sprijinul pentru o tranziție pașnică spre democrație în ţările vecine ale UE din regiunea mediteraneeană.

17

Parlamentul European aprobă o rezoluţie care garantează sprijinul politic şi financiar al UE pentru tranziţia Egiptului către democraţie şi îşi reafirmă solidaritatea faţă de „Revoluţia de iasomie” din Tunisia, deplorând actele de violenţă care au costat vieţi.

Martie

11

Uniunea Europeană activează mecanismul de protecţie civilă pentru a-şi coordona acţiunile de asistenţă şi solidaritate din Japonia, afectată de un cutremur şi tsunami devastator.

17

Declaraţia comună a Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy şi a Înaltului Reprezentant al UE, Catherine Ashton, care salută Rezoluţia nr. 1973 a Consiliului de Securitate al ONU privind protejarea populaţiei libaneze împotriva regimului Gaddafi.

25

Consiliul European de primăvară de la Bruxelles adoptă un pachet de măsuri pentru consolidarea economiei europene. Pactul Euro Plus a fost creat pentru a sprijini coordonarea politicii economice în Uniunea Economică şi Monetară.

Aprilie

7

Parlamentul European adoptă o rezoluţie privind represiunea protestelor din Bahrain, Siria şi Yemen, în care condamnă utilizarea violenţei împotriva participanţilor şi îndeamnă autorităţile să fie receptive la apelurile acestora pentru mai multă libertate.

26

Se împlinesc 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobâl. UE îşi menţine angajamentul în favoarea întăririi siguranţei nucleare.

Mai

25

Se ajunge la un acord cu privire la o nouă „Marcă a patrimoniului european”, cu care vor fi distinse siturile care celebrează istoria şi evoluţia Uniunii Europene. Statele membre pot propune situri la fiecare doi ani: marca poate fi acordată unui singur sit pentru fiecare ţară.

26

Autorităţile sârbe îl arestează pe Ratko Mladić, acuzat de crime contra umanităţii şi de complicitate la genocid. Se elimină astfel unul dintre obstacolele aflate în calea aderării Serbiei la UE.

Iunie

23

Comisia şi Parlamentul îşi reunesc registrele reprezentanţilor de interese din UE, lansând Registrul comun de transparenţă. Este un moment decisiv pentru procesul de creştere a gradului de transparenţă.

24

Consiliul European decide ca negocierile de aderare cu Croaţia să fie încheiate până la sfârşitul lunii iunie 2011. Astfel, Croaţia ar putea deveni al 28-lea stat membru al UE în 2013.

30

Parlamentul grec adoptă un pachet de măsuri de austeritate şi reforme structurale menit să reducă datoria ţării şi să conducă spre o economie mai competitivă. UE îşi reafirmă sprijinul şi solidaritatea cu poporul grec.

30

Comisia Europeană propune un plan multianual de cheltuieli (un buget al UE pentru perioada 2014-2020) menit să stimuleze creşterea economică.

Iulie

1

Polonia preia președinția Consiliului UE, pentru o perioadă de șase luni. Programul preşedinţiei poloneze include aspecte precum creşterea economică, securitatea Europei, relaţiile cu ţările din vecinătatea estică şi sudică a UE.

11

Ţările din zona euro semnează un tratat privind crearea unui mecanism european de stabilitate, capabil să împrumute până la 500 de miliarde de euro ţărilor din zona euro aflate în criză.

15

Publicarea rezultatelor testelor de stres la care au fost supuse câteva bănci, care demonstrează capacitatea acestora de a face faţă unei eventuale noi recesiuni. Dintr-un total de 91 de bănci, 83 au trecut testul.

21

Liderii ţărilor din zona euro convin asupra adoptării de noi măsuri de sprijin în favoarea Greciei, în valoare de 109 miliarde de euro.

August

1

UE adoptă măsuri restrictive la adresa Siriei, drept răspuns la represiunea violentă a demonstraţiilor pentru democraţie.

24

Uniunea Europeană oferă asistenţă umanitară şi financiară pentru a asigura democraţia în Libia, după căderea regimului Gaddafi.

September

12

Adoptarea directivei europene care prevede extinderea protecţiei drepturilor de autor în domeniul muzical în UE, de la 50 la 70 de ani.

23

Pentru prima dată, UE participă la dezbaterea generală anuală a ONU. În discursul său, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vorbeşte despre responsabilitatea comunităţii internaţionale de a sprijini Libia în perioada de tranziţie politică.

27

UE anunţă că va acorda un sprijin financiar în valoare de 350 de milioane de euro pentru ţările Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu care trec printr-o perioadă de tranziţie către democraţie.

28

În discursul anual privind starea Uniunii, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, propune aplicarea unei taxe pentru tranzacţiile dintre instituţiile financiare.

Octombrie

14

Deschiderea, la Bruxelles, a centrului pentru vizitatori (Parlamentarium) al Parlamentului European. Turiştii şi toţi cei interesaţi dispun de o diversitate de instrumente multimedia interactive, care oferă o imagine de ansamblu asupra activităţilor Parlamentului European şi ale celorlalte instituţii europene.

21

Lansarea primilor doi sateliţi Galileo este un nou pas către crearea sistemului de navigaţie prin satelit al UE. Galileo va contribui la ameliorarea transporturilor, a serviciilor de salvare, a tranzacţiilor bancare şi a distribuţiei de energie.

23

Consiliul European convine asupra unor măsuri destinate să asigure creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

26

În cadrul unei reuniuni a şefilor de stat şi de guvern din zona euro, este stabilită o strategie care vizează consolidarea bugetară, creşterea economică, sprijinul în favoarea ţărilor aflate în dificultate şi o guvernanţă mai solidă în zona euro.

Noiembrie

1

Mario Draghi, fostul guvernator al Băncii Centrale Italiene, preia preşedenţia Băncii Centrale Europene (BCE).

3-4

Summitul G20 de la Cannes (Franţa) reuneşte liderii celor mai avansate economii şi ai ţărilor emergente. Aceştia convin asupra adoptării de acţiuni decisive şi coordonate în favoarea redresării economiei globale şi a creării de locuri de muncă. De asemenea, sunt luate măsuri privind reforma financiară.

8

Consiliul Afaceri Economice şi Financiare adoptă un pachet de şase propuneri legislative destinate să consolideze guvernanţa economică în UE, inclusiv norme pentru o gestiune mai responsabilă a băncilor.

11

În Grecia este instalat un nou guvern de coaliţie, în frunte cu prim-ministrul Lucas Papademos.

16

Remaniere guvernamentală în Italia. Noul prim-ministru, Mario Monti, va aplica reforme economice majore.

23

Comisia prezintă un pachet de măsuri structurat în patru părţi, menit să întărească guvernanţa economică aUE şi a zonei euro. Acesta conţine: analiza anuală a creșterii pentru 2012 (prezentând priorităţilor economice pentru anul viitor), două regulamente privind întărirea supravegherii economice și bugetare în zona euro şi o carte verde privind obligațiunile de stabilitate.

Decembrie

9

La Consiliul European, 17 ţări din zona euro şi alte câteva state membre ale UE au decis să participe la un nou pact fiscal şi să-şi coordoneze mai mult politicile economice.

18

A murit Václav Havel, fost preşedinte al Cehoslovaciei şi, ulterior, al Cehiei, care a luptat pentru libertate în perioada comunistă. Preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a declarat: „A fost un european adevărat, un campion al democraţiei şi al libertăţii, pe tot parcursul vieţii. Václav Havel va rămâne pentru totdeauna un simbol al reunificării Europei şi al extinderii valorilor sale către Europa Centrală şi de Est.”

19

Liechtenstein devine membru al spaţiului Schengen.

Alte linkuri: