Európai Unió

Az Európai Unió története - 2011

Az Európai Unió története - 2011


Január

1.

Észtország bevezeti az eurót, és az euróövezet 17. tagjává válik.

1.

Európa két kulturális fővárosa 2011-ben: Turku (Finnország) és Tallinn (Észtország).

1.

Magyarország 6 hónapra átveszi az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét. Programja az alábbi négy kiemelt területre összpontosul: inkluzív növekedés és foglalkoztatás, erősebb élelmiszer-, energia-, és vízügyi politikák, polgárbarát Unió, bővítés és szomszédságpolitika.

1.

Megkezdi működését az alábbi három európai pénzügyi felügyeleti hatóság: az Európai Bankhatóság, az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság, és az Európai Értékpapír-piaci Hatóság.

1.

Megkezdődik az önkéntesség európai éve, amely rámutat az önkéntes munka fontosságára és arra ösztönöz, hogy minél többen próbáljanak változtatni a társadalmon.

18.

Elkezdődik az első „európai szemeszter”: az uniós tagállamok közötti hat hónapos gazdaságpolitikai koordináció azt hivatott elősegíteni, hogy megelőzhetők legyenek a 2008/2010-eshez hasonló gazdasági válságok.

Február

4.

Az Európai Tanács teljes körű támogatást nyújt a demokratikus kormányzás békés megteremtéséhez a földközi-tengeri régió déli térségében.

17.

Az Európai Parlament állásfoglalást hagy jóvá, amelynek értelmében az EU politikailag és pénzügyileg is támogatja az egyiptomi demokratikus átmenetet. A Parlament emellett ismét szolidaritásáról biztosítatja a tunéziai „jázmin-forradalom” résztvevőit és elítéli a számos emberi életet követelő erőszakos cselekedeteket.

Március

11.

A japán földrengést és szökőárat követően az Európai Unió az uniós segítségnyújtás összehangolása érdekében működésbe hozza polgári védelmi mechanizmusát.

17.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Catherine Ashton, az EU főképviselője közös nyilatkozatban üdvözli az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának 1973. határozatát. A dokumentum a Kadhafi-kormánnyal konfliktusban álló civilekkel szemben elkövetett erőszakos cselekedetek beszüntetésére szólít fel.

25.

A Brüsszelben megrendezett tavaszi Európai Tanácson az állam-, illetve kormányfők az európai gazdaság megerősítése érdekében átfogó intézkedéscsomagról állapodnak meg. Létrejön az Euró Plusz Paktum, amelynek célja a gazdaságpolitikai koordináció megerősítése a gazdasági és monetáris unióban.

Április

7.

Az Európai Parlament állásfoglalást fogad el a bahreini, szíriai és jemeni tüntetések elfojtásával kapcsolatosan. A Parlament elítéli a tüntetők ellen alkalmazott erőszakot, és felszólítja a hatóságokat, hogy hallgassák meg a nép kérését, és biztosítsanak nagyobb szabadságot országukban.

26.

Pontosan 25 év telt el a csernobili atomerőmű balesete óta. Az EU továbbra is elkötelezetten küzd a nukleáris biztonság javításáért.

Május

25.

Megállapodás születik az új Európai Örökség cím létrehozásáról. A cím az Európai Unió történelmének és fejlődésének emléket állító helyekre hivatott ráirányítani a figyelmet. Az uniós tagállamok kétévente jelölhetnek helyszíneket – a címet országonként egy helyszín nyerheti el.

26.

A szerb hatóságok letartóztatják a háborús bűnökkel és népirtással vádolt Ratko Mladicsot. Ezzel elhárul az egyik akadály Szerbia uniós csatlakozásának útjából.

Június

23.

A Bizottság és a Parlament beindítja a közös átláthatósági nyilvántartást. A két intézmény eddig külön-külön adatbázist tartott fenn az Európai Uniónál tevékenykedő lobbistákról. A két nyilvántartás egybeolvasztása mérföldkőnek tekinthető az átláthatóság felé vezető úton.

24.

Az Európai Tanács egyetért abban, hogy a Horvátország csatlakozásával kapcsolatos tárgyalásoknak 2011. június végéig be kell fejeződniük. A tervek szerint Horvátország 2013-ban az Európai Unió 28. tagállamává válik.

30.

A görög parlament a költségvetési hiány csökkentésére irányuló és strukturális reformokat bevezető csomagot fogadott el, hogy csökkentse az ország adósságát, és versenyképesebbé tegye a gazdaságot. Az Európai Unió támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja az országot.

30.

Az Európai Bizottság többéves pénzügyi keretet terjeszt elő – az EU a 2014–2020-as költségvetését –, melynek célja a növekedés előmozdítása.

Július

1.

Lengyelország 6 hónapra átveszi az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét. Programján szerepel egyebek között a növekedés, a biztonságosabb Európa és az EU keleti és déli szomszédaival fenntartott kapcsolatok szorosabbra fűzése.

11.

Az euróövezet országai aláírják az európai stabilitási mechanizmus létrehozásáról szóló szerződést, amely mintegy 500 milliárd euró hitelezését teszi lehetővé a válságban lévő országok számára.

15.

Nyilvánosságra hozzák annak a banki stressztesztnek az eredményét, amely szerint a bankok képesek átvészelni egy újabb recessziót. A 91 bankból mintegy 83 átmegy a vizsgán.

21.

Az euróövezet vezetői megállapodnak a Görögországnak nyújtandó újabb támogatási csomagról, amelynek összege 109 milliárd euró.

Augusztus

1.

A demokráciáért folyó tüntetések erőszakos elfojtására válaszul az EU megszorító intézkedéseket fogad el Szíriával szemben.

24.

Az Európai Unió humanitárius és pénzügyi segítséget nyújt Líbiának annak érdekében, hogy a Kadhafi-rezsim elbukását követően területén demokrácia alakuljon ki.

Szeptember

12.

Az Európai Unió irányelvet fogad el, amellyel 50 évről 70 évre hosszabbítják a zenei producerek és előadók szerzői jogainak védelmét.

23.

Az EU első ízben vesz részt az ENSZ-közgyűlés éves általános vitáján. Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke beszédében úgy fogalmaz, hogy a nemzetközi közösségnek „felelőssége, hogy támogassa” Líbiát politikai átalakulási folyamatában.

27.

A demokratikus átalakulási folyamatot átélő észak-afrikai és közel-keleti országok megsegítésére az Európai Unió 350 millió euró támogatást ígér.

28.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetét értékelő éves beszédében új adó kivetését javasolja a pénzintézetek közötti tranzakciókra.

Október

14.

Az Európai Parlament Brüsszelben megnyitja látogatóközpontját, a Parlamentáriumot. A turisták és helyi lakosok számos multimédiás interaktív eszköz segítségével nyerhetnek betekintést az Európai Parlament és a többi uniós intézmény munkájába.

21.

A két Galileo műhold kilövése egy lépéssel közelebb viszi az Uniót ahhoz, hogy kiépítse saját műholdas navigációs rendszerét. A Galileo-projekt révén javulnak majd a mentőszolgálatok, a banki tranzakciók, a közlekedés és a villamosenergia-ellátás.

23.

Az Európai Tanács intézkedéseket fogad el a növekedés és munkahelyteremtés érdekében.

26.

Az euróövezet állam-, illetve kormányfőinek csúcsértekezletén átfogó stratégia kidolgozására kerül sor, amely lehetővé teszi a költségvetési konszolidációt, a növekedést, a nehézségekkel küzdő országoknak nyújtandó támogatást, valamint az euróövezet irányításának megerősítését.

November

1.

Az olasz központi bank korábbi elnöke, Mario Draghi veszi át az Európai Központi Bank (EKB) elnöki tisztét.

3-4.

A 20 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság vezetője találkozik a franciaországi Cannes-ban megrendezett G20-csúcstalálkozón. A résztvevők a gazdaság globális élénkítését és a munkahelyteremtést célzó határozott és összehangolt intézkedésekről állapodnak meg, továbbá lépéseket tesznek a pénzügyi reform terén.

8.

A Gazdasági és Pénzügyi Tanács hat jogalkotási javaslatból álló intézkedéscsomagot fogad el, amely az uniós gazdasági kormányzás megerősítését célozza. A csomag a bankok felelősségteljesebb irányítására vonatkozó szabályokat is tartalmaz.

11.

Görögországban Lukasz Papademosz miniszterelnök vezetésével megalakul az új koalíciós kormány.

16.

Kormányváltás Olaszországban. Mario Monti új miniszterelnök szigorú gazdasági reformok végrehajtását tervezi.

23.

A Bizottság négy részből álló intézkedéscsomagot terjeszt elő az integráció elmélyítésére és az euróövezet gazdasági kormányzására: a következő év gazdasági prioritásait meghatározó 2012. évi éves növekedési jelentés, az euróövezeten belüli gazdasági és költségvetési felügyelet szigorítását célzó két rendelet, valamint a stabilitási kötvényekről szóló zöld könyv.

December

9.

Az Európai Tanács alkalmával az euróövezet 17 tagja és számos más uniós ország megállapodik arról, hogy részt vesz az új költségvetési paktumban, és szorosabban összehangolja gazdaságpolitikáit.

18.

Meghal Václav Havel volt csehszlovák és cseh elnök, aki a kommunista rezsimben harcolt a szabadságért. „Havel igazi európai volt, aki egész életén át a demokrácia és a szabadság bajnokaként küzdött. Václav Havel neve örökre Európa újraegyesítéséhez és az európai értékek Közép- és Kelet-Európában való elterjesztéséhez fűződik majd” – mondta a Bizottság elnöke, José Manuel Barroso.

19.

Liechtenstein csatlakozik az Európai Unió határoktól mentes schengeni térségéhez.

Kapcsolódó weboldalak: