Europska unija

Povijest Europske unije - 2011.

Povijest Europske unije - 2011.


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Siječanj

1.

Estonija uvodi euro i time postaje 17. članica europodručja.

1.

Turku (Finska) i Tallinn (Estonija) postaju Europske prijestolnice kulture za 2011.

1.

Mađarska preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a. Program mađarskog predsjedanja ima četiri prioritetna područja: sveobuhvatan rast i zapošljavanje, snažnija prehrambena, energetska i vodna politika, Unija bliska građanima te proširenje i politika susjedstva.

1.

S radom počinju tri nova europska tijela za financijski nadzor: Europsko tijelo za nadzor banaka, Europsko tijelo za nadzor osiguranja i mirovinskog osiguranja te Europsko tijelo za nadzor vrijednosnica i financijskog tržišta.

1.

Počinje Europska godina volontiranja – ističe se važnost volontiranja za napredak društva i potiče brojnije sudjelovanje.

18.

Pokreće se prvi europski semestar – šestomjesečni ciklus koordinacije gospodarskih politika država EU-a u cilju sprečavanja gospodarske krize kakva se dogodila 2008. – 2010.

Veljača

4.

Europsko vijeće izražava punu podršku mirnim demokratskim promjenama u susjednim državama južnog Mediterana.

17.

Europski parlament donosi rezoluciju o pružanju političke i financijske potpore EU-a demokratskim promjenama u Egiptu, ponovno ističe svoju solidarnost s revolucijom jasmina u Tunisu i osuđuje nasilje u kojemu je izgubljeno nekoliko života.

Ožujak

11.

Europska unija pokreće svoj mehanizam civilne zaštite kako bi koordinirala pomoć i izraze solidarnosti EU-a nakon razornog potresa i tsunamija u Japanu.

17.

U zajedničkoj izjavi predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i visoka predstavnica Unije Catherine Ashton pozdravljaju Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a br. 1973 o zaustavljanju patnje libijskih civila pogođenih sukobom s Gadaffijevom vladom.

25.

Na proljetnom sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu donesen sveobuhvatan paket mjera za jačanje europskog gospodarstva. Uspostavljen Pakt euro plus za poboljšanje koordinacije gospodarskih politika u ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Travanj

7.

Europski parlament donosi rezoluciju o suzbijanju prosvjeda u Bahreinu, Siriji i Jemenu u kojoj osuđuje uporabu nasilja protiv prosvjednika i poziva vlasti tih zemalja da uvaže njihove zahtjeve za većom slobodom.

26.

25. godišnjica nesreće u nuklearnoj elektrani u Černobilu. EU i dalje predan jačanju nuklearne sigurnosti.

Svibanj

25.

Postignut dogovor o novoj oznaci europskog kulturnog nasljeđa koja se dodjeljuje mjestima važnima za povijest i razvoj Europske unije. Države EU-a mogu predložiti mjesta svake dvije godine, jedno mjesto iz svake države može dobiti oznaku.

26.

Srpske vlasti uhićuju Ratka Mladića, osumnjičenog za ratne zločine i genocid. Time je otklonjena prepreka ulasku Srbije u EU.

Lipanj

23.

Komisija i Parlament spajaju svoje registre lobista u EU-u i stvaraju zajednički registar transparentnosti. Time je postignut bitan korak u povećanju transparentnosti.

24.

Europsko vijeće potvrđuje zatvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja 2011. Hrvatska će time 2013. postati 28. država članica EU-a.

30.

Europska komisija predlaže višegodišnji plan potrošnje, proračun EU-a za razdoblje od 2014. do 2020., u cilju poticanja rasta.

30.

Grčki parlament donosi paket proračunskih rezova i strukturnih reformi radi smanjenja državnog duga i poticanja konkurentnosti grčkog gospodarstva. EU potvrđuje svoju podršku i solidarnost s Grčkom.

Srpanj

1.

Poljska preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a. Program poljskog predsjedanja uključuje gospodarski rast, veću sigurnost Europe te tješnje odnose s istočnim i južnim susjedima.

11.

Zemlje europodručja potpisuju ugovor o osnivanju Europskog stabilizacijskog mehanizma iz kojeg se državama pogođenima krizom može posuditi do 500 milijardi eura.

15.

Objavljeni rezultati stres testova kojima se utvrđuje sposobnost banaka da se odupru novo recesiji. Uspješno prolaze 83 banke od njih 91.

21.

Čelnici europodručja dogovaraju nove mjere za potporu Grčkoj u iznosu od 109 milijardi eura.

Kolovoz

1.

EU donosi restriktivne mjere prema Siriji kao odgovor na nasilno gušenje prodemokratskih prosvjeda.

24.

Europska unija nudi humanitarnu i financijsku pomoć demokratskoj Libiji nakon pada Gadaffijeva režima.

Rujan

12.

EU donosi direktivu o produženju zaštite autorskih prava glazbenih izvođača i diskografa s 50 na 70 godina.

23.

EU prvi put sudjeluje u godišnjoj općoj raspravi UN-a. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy govori o odgovornosti međunarodne zajednice da pomogne Libiji u političkoj tranziciji.

27.

EU objavljuje potporu u iznosu od 350 milijuna eura za zemlje sjeverne Afrike i Bliskog istoka koje prolaze kroz demokratske promjene.

28.

Predsjednik Komisije José Manuel Barroso u svom godišnjem govoru o stanju Unije predlaže novi porez na transakcije među financijskim institucijama.

Listopad

14.

U Bruxellesu Europski parlament otvara centar za posjetitelje Parlamentarium. Brojni interaktivni multimedijski programi turistima i lokalnim stanovnicima pružaju uvid u rad Europskog parlamenta i ostalih institucija EU-a.

21.

Lansiranjem prvih dvaju satelita Galileo EU se približava ostvarivanju vlastitog sustava za satelitsku navigaciju. Sustavom Galieo unaprijedit će se promet, službe spašavanja, bankovne transakcije i opskrba električnom energijom.

23.

Europsko vijeće dogovara mjere za osiguranje gospodarskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta.

26.

Na sastanku na vrhu šefovi država ili vlada europodručja donose sveobuhvatnu strategiju za osiguranje fiskalne konsolidacije, gospodarskog rasta, potpore zemljama u poteškoćama i čvršćeg upravljanja europodručjem.

Studeni

1.

Mario Draghi, bivši guverner talijanske središnje banke, postaje predsjednik Europske središnje banke (ESB).

3. – 4.

U Cannesu (Francuska) održan sastanak na vrhu čelnika 20 najvećih razvijenih i rastućih gospodarstava G20. Dogovorene odlučne i usklađene mjere za oporavak globalnog gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta te reformu financijskog sustava.

8.

Vijeće za ekonomska i financijska pitanja donosi paket od šest zakonodavnih prijedloga u cilju jačanja gospodarskog upravljanja u EU-u. Paket između ostalog uključuje pravila o odgovornijem upravljanju bankama.

11.

U Grčkoj na vlast dolazi nova koalicijska vlada na čelu s premijerom Lucasom Papademosom.

16.

Smjena vlasti u Italiji. Novi premijer Mario Monti želi provesti snažnije gospodarske reforme.

23.

Komisija predstavlja novi četverodijelni paket mjera za jačanje gospodarskog upravljanja EU-om i europodručjem. Paket sadržava Godišnji pregled rasta za 2012., kojim se određuju ekonomski prioriteti za sljedeću godinu, dvije uredbe o strožem gospodarskom i proračunskom nadzoru u europodručju te Zelenu knjigu o obveznicama stabilnosti.

Prosinac

9.

Na sastanku Europskog vijeća 17 članica europodručja i nekoliko ostalih država EU-a pristaju na sudjelovanje u novom fiskalnom sporazumu i tješnju koordinaciju ekonomskih politika.

18.

Umire Václav Havel, bivši predsjednik Češke i Čehoslovačke te borac za slobodu za vrijeme komunističke vladavine. U govoru povodom njegove smrti predsjednik Komisije José Manuel Barroso rekao je "Cijelog svog života bio je istinski Europljanin te prvak demokracije i slobode. Ime Václava Havela ostat će zauvijek povezano s ponovnim ujedinjenjem Europe i širenjem njezinih vrijednosti na srednju i istočnu Europu."

19.

Lihtenštajn pristupa Schengenskom prostoru.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018
Vidi također
Back to top