Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2011

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2011


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Ιανουάριος

1

Η Εσθονία υιοθετεί το ευρώ ως νόμισμά της και γίνεται το 17ο μέλος της ευρωζώνης.

1

Οι πόλεις Τούρκου της Φινλανδίας και Τάλιν της Εσθονίας ανακηρύσσονται «Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης» για το 2011.

1

Η Ουγγαρία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει τέσσερις τομείς προτεραιότητας: οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και απασχόληση, αποτελεσματικότερες πολιτικές στον τομέα των τροφίμων, της ενέργειας και των υδάτων, μια Ένωση φιλική προς τους πολίτες και μια πολιτική διεύρυνσης και γειτονίας.

1

Αρχίζουν να λειτουργούν τρεις νέες ευρωπαϊκές αρχές χρηματοοικονομικής εποπτείας: η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.

1

Ξεκινά το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, το οποίο προβάλλει τη σημασία του εθελοντισμού και ενθαρρύνει ολοένα περισσότερους πολίτες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία.

18

Ξεκινά το πρώτο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»: ένας εξάμηνος κύκλος συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών της ΕΕ. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αποφυγή οικονομικών κρίσεων όπως αυτή που σημειώθηκε την περίοδο 2008-10.

Φεβρουάριος

4

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει πλήρως τους γειτονικούς λαούς της νότιας περιοχής της Μεσογείου για ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία.

17

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει ψήφισμα για την παροχή πολιτικής και χρηματοδοτικής στήριξης από την ΕΕ με στόχο τη μετάβαση της Αιγύπτου στη δημοκρατία, διαβεβαιώνοντας την αλληλεγγύη του προς την "Επανάσταση των Γιασεμιών" της Τυνησίας και εκφράζοντας τη λύπη του για τις πράξεις βίας που στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους.

Μάρτιος

11

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιεί τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για να συντονίσει την ευρωπαϊκή βοήθεια μετά τον καταστρεπτικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία.

17

Σε κοινή δήλωσή τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Άστον χαιρετίζουν την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης στη σύγκρουση με την κυβέρνηση του Καντάφι.

25

Ολοκληρώνεται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνολική δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το "Διευρυμένο Σύμφωνο για το Ευρώ" δημιουργήθηκε για τον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Μάιος

25

Επετεύχθη συμφωνία για τη θέσπιση ενός νέου Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα απονέμεται σε τόπους στενά συνδεδεμένους με την ιστορία και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να προτείνουν τόπους κάθε δύο χρόνια: το σήμα θα μπορεί να απονέμεται σε έναν τόπο ανά χώρα.

26

Συνελήφθη από τις σερβικές αρχές ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία Ράτκο Μλάντιτς. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

Ιούνιος

23

H Επιτροπή και το Κοινοβούλιο θέτουν σε λειτουργία ένα κοινό Μητρώο Διαφάνειας για τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων (λομπίστες), συγχωνεύοντας τα ξεχωριστά μητρώα που διατηρούσαν μέχρι τώρα. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στη βελτίωση της διαφάνειας.

24

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για να γίνει η χώρα αυτή το 28ο μέλος της ΕΕ το 2013.

30

Το ελληνικό Κοινοβούλιο εγκρίνει μια δέσμη μέτρων για περικοπή των δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν το χρέος της χώρας και θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερη την οικονομία της. Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη στήριξη και την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα.

30

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα πολυετές σχέδιο δαπανών, δηλ. έναν προϋπολογισμό για το διάστημα 2014-2020, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

Ιούλιος

1

Η Πολωνία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει την οικονομική ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ευρώπη και τη σύσφιγξη των σχέσεων με τις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά και νότια της ΕΕ.

11

Οι χώρες της Ευρωζώνης υπογράφουν συνθήκη για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα μπορεί να δανείζει έως και 500 δισ. ευρώ σε χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

15

Δημοσιεύονται τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών, τα οποία δείχνουν την ικανότητα αντοχής τους σε μια νέα ύφεση. Από τις 91 τράπεζες πέρασαν με επιτυχία οι 83.

21

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφωνούν σε μια νέα σειρά μέτρων στήριξης της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ.

Αύγουστος

1

Η ΕΕ θεσπίζει περιοριστικά μέτρα κατά της Συρίας, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

24

Η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι.

Σεπτέμβριος

12

Με την έκδοση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, η περίοδος προστασίας των δικαιωμάτων για μουσικές ηχογραφήσεις επεκτείνεται στην ΕΕ από 50 σε 70 χρόνια.

23

Η ΕΕ συμμετέχει για πρώτη φορά στην ετήσια γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι τονίζει το χρέος της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει τη μεταπολίτευση στη Λιβύη.

27

Η ΕΕ ανακοινώνει ότι θα στηρίξει με βοήθεια ύψους 350 εκατ. ευρώ τη διαδικασία εκδημοκρατισμού των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

28

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προτείνει ένα νέο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην ετήσια ομιλία του για την πορεία της Ένωσης.

Οκτώβριος

14

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινιάζει στις Βρυξέλλες το Κέντρο Επισκεπτών "Parlamentarium". Χάρη σε διάφορα διαδραστικά πολυμέσα, οι τουρίστες και οι κάτοικοι της πόλης μαθαίνουν πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

21

Η εκτόξευση των δύο πρώτων δορυφόρων Galileo φέρνει την ΕΕ ακόμη πλησιέστερα στο στόχο της, δηλαδή του να αποκτήσει δικό της σύστημα πλοήγησης μέσω δορυφόρου. Το σύστημα "Galileo" θα συμβάλει στη βελτίωση των μεταφορών, των υπηρεσιών διάσωσης, των τραπεζικών συναλλαγών και της ηλεκτροδότησης.

23

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει σειρά μέτρων υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

26

Στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης αποφασίζεται η χάραξη σφαιρικής στρατηγικής που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση, την ανάπτυξη και τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, καθώς και μια ισχυρότερη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.

Νοέμβριος

1

Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

3-4

Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων προηγμένων και αναδυόμενων οικονομιών συναντώνται στη διάσκεψη κορυφής του G20 στις Κάννες. Συμφωνούν στην ανάληψη αποφασιστικής και συντονισμένης δράσης για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και λαμβάνουν μέτρα για την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

8

Το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων εγκρίνει δέσμη έξι νομοθετικών προτάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει κανόνες για μια πιο υπεύθυνη διαχείριση των τραπεζών.

11

Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.

16

Αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία. Ο νέος προωθυπουργός Μάριο Μόντι αναγγέλλει την εφαρμογή σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

23

Η Επιτροπή παρουσιάζει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, που αποτελείται από τέσσερα μέρη: την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης-2012, στην οποία καθορίζονται οι οικονομικές προτεραιότητες για το επόμενο έτος, δύο κανονισμούς για την αυστηροποίηση της οικονομικής και δημοσιονομικής επιτήρησης της Ευρωζώνης και μια Πράσινη Βίβλο για τα Ομόλογα Σταθερότητας.

Δεκέμβριος

9

Με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 17 χώρες της Ευρωζώνης και αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ συμφωνούν να συμμετάσχουν σε ένα νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο» και να συντονίζουν με αποτελεσματικότερο τρόπο τις οικονομικές πολιτικές τους.

18

Πεθαίνει ο Βάτσλαβ Χάβελ, τελευταίος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και πρώτος πρόεδρος της Τσεχίας, που είχε αγωνιστεί υπέρ της ελευθερίας την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος. "Υπήρξε σε όλη του τη ζωή ένας πραγματικός Ευρωπαίος και ένας αγωνιστής της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Το όνομα του Βάτσλαβ Χάβελ θα θυμίζει για πάντα την επανένωση της Ευρώπης και τη διάδοση των αξιών της στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

19

Το Λιχτενστάιν προσχωρεί στον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018
Back to top