Европейски съюз

Историята на Европейския съюз - 2011 r.

Историята на Европейския съюз - 2011 r.


Януари

1

Естония приема еврото за своя валута и става 17-та страна в еврозоната.

1

Турку (Финландия) и Талин (Естония) стават Европейски столици на културата за 2011 г.

1

Унгария поема шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. В нейната програма има четири приоритетни области: приобщаващ растеж и заетост; по-силна политика в областта на храните, енергетиката и водата; Европейски съюз, стоящ по-близо до гражданите; разширяване и политика на съседство.

1

Започват работа три нови европейски органа за финансов надзор: Европейският банков орган, Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване и Европейският орган за ценни книжа и пазари.

1

Започва Европейската година на доброволчеството - тя изтъква значението на доброволческата дейност и насърчава повече хора да участват в нея.

18

Старт на първия „европейски семестър“ – шестмесечен цикъл на координиране на икономическата политика между държавите от ЕС, с който се цели предотвратяване на икономически кризи като тази от 2008-2010 г.

Февруари

4

Европейският съвет предлага пълна подкрепа за мирен преход към демокрация на своите съседи в южното Средиземноморие.

17

Европейският парламент одобрява резолюция за предоставяне на политическа и финансова помощ за преход към демокрация в Египет и за потвърждаване на солидарността с тунизийската „Жасминова революция“ и осъждане на насилието, отнело живота на няколко души.

Март

11

Европейският съюз задейства механизма си за гражданска защита с цел координация на своята помощ и реакция след опустошителното земетресение и цунами в Япония.

17

В съвместна декларация Херман Ван Ромпой, председател на Европейския съвет, и Катрин Аштън, върховен представител на ЕС, приветстват Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на страданието на либийските цивилни граждани, засегнати от конфликта с правителството на Муамар Кадафи.

25

По време на пролетното заседание на Европейския съвет в Брюксел е приет цялостен пакет от мерки за укрепване на европейската икономика. С цел подобряване на координацията на икономическата политика в Икономическия и паричен съюз е създаден пактът „Евро плюс“.

Април

7

Европейският парламент приема резолюция относно потушаването на протестите в Бахрейн, Сирия и Йемен. В нея се осъжда насилието срещу протестиращите и се призовават властите да се вслушат в техните искания за повече свобода.

26

25-та годишнина от ядрената катастрофа в Чернобил. ЕС потвърждава своя ангажимент за засилване на ядрената безопасност.

Май

25

Постигнато е споразумение за нов Знак за европейско наследство – награда, с която ще бъдат отличавани места, свързани с историята и развитието на Европейския съюз. Държавите от ЕС могат да предлагат такива места на всеки две години: едно място от всяка страна може да бъде удостоено със знака.

26

Заподозреният в извършване на военни престъпления и геноцид Ратко Младич е арестуван от сръбските власти. Това премахва една от пречките пред присъединяването на Сърбия към ЕС.

Юни

23

Комисията и Парламентът дават началото на съвместен Регистър за прозрачност за лобистите пред ЕС, с който двете институции обединяват своите самостоятелни регистри. Той бележи важен етап в подобряването на прозрачността.

24

Европейският съвет се съгласява преговорите за присъединяване с Хърватия да приключат до края на юни 2011 г., което ще позволи страната да стане 28-ия член на ЕС през 2013 г.

30

Гръцкият парламент приема пакет от мерки за съкращаване на разходите и за структурни реформи с цел намаляване на държавния дълг и повишаване на конкурентоспособността на икономиката. ЕС потвърждава своята подкрепа и солидарност.

30

Европейската комисия предлага многогодишен план за разходите – бюджет на ЕС от 2014 г. до 2020 г. – насочен към увеличаване на растежа.

Юли

1

Полша поема шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Неговата програма включва икономически растеж, по-сигурна Европа и по-тесни отношения с източните и южните съседи на ЕС.

11

Страните от еврозоната подписват договор за създаването на Европейски механизъм за стабилност, по линия на който могат да бъдат предоставени до 500 млрд. евро на намиращи се в криза страни от еврозоната.

15

Публикувани са резултатите от стрес тестовете на банките, показващи тяхната способност да устоят на нова рецесия. Около 83 от 91 банки издържат теста.

21

Лидерите на страните от еврозоната се споразумяват за нови мерки в подкрепа на Гърция, възлизащи на 109 млрд. евро.

Август

1

ЕС приема рестриктивни мерки по отношение на Сирия в отговор на жестоките репресии срещу демонстрациите за демокрация.

24

Европейският съюз предлага хуманитарна и финансова помощ за демократична Либия след падането на режима на Кадафи.

Септември

12

Периодът на защита на правата върху музикални записи в ЕС се удължава от 50 на 70 години с приемането на директива на ЕС.

23

ЕС участва в годишния общ дебат на ООН за пръв път. Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой говори за отговорността на международната общност да подпомогне политическия преход в Либия.

27

Обявена е помощта на ЕС в размер на 350 млн. евро за страни в процес на демократични преобразувания в Северна Африка и Близкия изток.

28

В своята годишна реч за състоянието на Съюза председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу предлага нов данък върху трансакциите между финансови институции.

Октомври

14

Европейският парламент в Брюксел отваря своя център за посетители – Парламентариум. Набор от интерактивни мултимедийни инструменти дава на туристите и местните жители поглед отвътре към дейността на Европейския парламент и другите институции на ЕС.

21

Изстрелването на първите два сателита „Галилео“ доближава ЕС с една стъпка към създаването на негова собствена навигационна спътникова система. „Галилео“ ще помогне за подобряване на транспорта, на дейността на спасителните служби, на банковите трансакции и електроснабдяването.

23

Европейският съвет се споразумява за серия мерки за гарантиране на растеж и създаване на работни места.

26

На среща на държавните и правителствени ръководители от еврозоната е поставено начало на мащабна стратегия, гарантираща фискална консолидация, растеж, помощ за страните в затруднено положение и по-силно управление на еврозоната.

Ноември

1

Бившият управител на италианската централна банка Марио Драги поема управлението на Европейската централна банка (ЕЦБ).

3-4

Лидерите на 20 големи страни с развита и развиваща се икономика се събират на срещата на върха на Г-20 в Кан, Франция. Те се споразумяват за решителни и координирани действия за световно икономическо възстановяване и създаване на работни места и предприемат стъпки за финансова реформа.

8

Съветът по икономически и финансови въпроси приема пакет от шест законодателни предложения, насочени към засилване на икономическото управление в ЕС. Той включва правила за по-отговорно управление на банките.

11

Властта в Гърция се поема от нова коалиция начело с министър-председателя Лукас Пападимос.

16

Смяна на правителството в Италия. Новият министър-председател Марио Монти ще извърши решителни икономически реформи.

23

Комисията представя четиристранен пакет от мерки за задълбочаване на икономическото управление в ЕС и еврозоната: годишен обзор на растежа за 2012 г., в който се определят икономическите приоритети за следващата година, два регламента за по-строг икономически и бюджетен надзор в еврозоната и зелена книга, посветена на облигациите за стабилност.

Декември

9

На Европейския съвет 17 страни от еврозоната и няколко други държави от ЕС се съгласяват да участват в нов „фискален пакт“ и да координират по-тясно икономическите си политики.

18

Почива бившият президент на Чехословакия и Чешката република Вацлав Хавел, борил се за свобода по време на комунистическото управление. „Той беше истински европеец и защитник на демокрацията и свободата през целия си живот. Името на Вацлав Хавел ще остане завинаги свързано с обединението на Европа и с разширяването на обхвата на нейните ценности в Централна и Източна Европа“, заяви председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу.

19

Лихтенщайн се присъединява към Шенгенското пространство.

Вижте също: