Uniunea Europeană

Istoria Uniunii Europene - 2010

Istoria Uniunii Europene - 2010


2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Ianuarie

1

Spania preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pentru a patra oară. Este prima ţară care deţine preşedinţia după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona şi a noului „sistem al celor trei preşedinţii", prin care Spania colaborează cu următoarele două state care vor îndeplini această funcţie, Belgia şi Ungaria.

1

Regiunea Ruhr (Germania) şi oraşele Pécs (Ungaria) şi Istanbul (Turcia) împart titlul de Capitală europeană a culturii pentru anul 2010.

11-19

Comisiile Parlamentului European realizează audierile celor 26 de candidaţi pentru viitorul colegiu al comisarilor europeni.

20

Nikiforos Diamandouros este reales în funcţia de Ombudsman European.

26

În urma dezastrului provocat în Haiti de un cutremur de 7.0 grade pe scara Richter, UE sprijină eforturile de asistenţă şi de reabilitare cu aproape 400 de milioane de euro.

Februarie

9

Parlamentul European aprobă Comisia Barroso II, cu 488 de voturi pentru, 137 de voturi împotrivă şi 72 de abţineri.

11

În cadrul unei întâlniri informale organizate la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern convin asupra necesităţii de a sprijini guvernul grec în eforturile sale de a îndeplini obiectivele prevăzute de Programul de stabilitate pentru 2010. Preşedintele Barroso prezintă priorităţile strategiei EUROPA 2020, insistând asupra faptului că UE trebuie să îşi definească modalităţile de ieşire din criză, construind, în acelaşi timp, un nou model economic.

Martie

26

La reuniunea Consiliului European, desfăşurată la Bruxelles, liderii europeni adoptă obiectivele strategiei Europa 2020, iar cele 16 state din zona euro aprobă un plan menit să sprijine Grecia în soluţionarea problemei deficitului bugetar.

Aprilie

10

Avionul la bordul căruia se aflau preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, soţia sa şi alte personalităţi din rândul administraţiei publice şi al armatei poloneze s-a prăbuşit în apropiere de Smolensk (Rusia), unde urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Mai

7

Şefii de stat şi de guvern din zona euro au convenit asupra unor măsuri destinate să asigure o mai bună consolidare fiscală, o mai strânsă coordonare economică şi supravegherea bugetară de care este nevoie pentru a garanta stabilitatea monedei euro.

Iunie

17

Consiliul European se întruneşte la Bruxelles şi adoptă o strategie pe zece ani pentru o creştere economică inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, intitulată „Europa 2020”. De asemenea, liderii UE decid să deschidă negocierile de aderare cu Islanda.

21

Instituţiile UE ajung la un acord politic privind structura şi modul de funcţionare al Serviciului european pentru acţiune externă.

Iulie

1

Belgia preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele şase luni. Priorităţile agendei de lucru, printre care se numără economia şi protecţia mediului, au fost stabilite anterior, de comun acord cu Spania şi Ungaria. împreună, aceste trei ţări se află la cârma UE timp de 18 luni.

23

91 de bănci europene sunt supuse unui „test de stres”, menit să le evalueze capacitatea de a rezista la şocuri economice. Doar şapte dintre ele nu reuşesc să treacă testul.

Septembrie

29

UE îşi exprimă sprijinul faţă de populaţia de etnie rromă şi condamnă restricţiile asupra liberei circulaţii a cetăţenilor europeni.

Octombrie

20

Staffan Nilsson este ales în funcţia de preşedinte al Comitetului Economic şi Social European pentru un mandat de doi ani şi jumătate.

29

în cadrul Consiliului European se poartă discuţii privind consolidarea zonei euro şi rezistenţa economiilor europene în faţa unor noi crize.

Noiembrie

12

Liderii G20, reuniţi la Seul, convin asupra unui Plan comun de acţiune pentru a încuraja o creştere economică mai echilibrată în cadrul economiei globale.

15

Liderii G20, reuniţi la Seul, convin asupra unui Plan comun de acţiune pentru a încuraja o creştere economică mai echilibrată în cadrul economiei globale.

28

UE decide să sprijine economia irlandeză, pentru a contribui la menţinerea stabilităţii monedei euro.

Decembrie

11

Conferinţa de la Cancún privind schimbările climatice se încheie cu semnarea unui acord amplu vizând măsurile de combatere a schimbărilor climatice după 2012.

20

Este utilizată pentru prima dată procedura cooperării consolidate (aplicarea unor norme europene iniţial doar în anumite ţări): Consiliul European îşi exprimă acordul cu privire la dreptul cuplurilor internaţionale care locuiesc în UE de a alege ţara a cărei legislaţie s-ar aplica în eventualitatea unui divorţ.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019
Alte linkuri
Back to top