Европейски съюз

Историята на Европейския съюз - 2010 r.

Историята на Европейския съюз - 2010 r.


Януари

1

Испания поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз за четвърти път. Това е първата страна, поемаща председателството след влизането в сила на Лисабонския договор и на новата „система на председателска тройка", съгласно която Испания ще работи заедно със страните, поемащи председателството след нея – Белгия и Унгария.

1

Районът на Рур (Германия), Печ (Унгария) и Истанбул (Турция) си поделят титлата Европейска столица на културата за 2010 г.

11-19

Комисиите на Европейския парламент провеждат изслушвания на 26 номинирани за членове на следващата Европейска комисия.

20

Никифорос Диамандурос е избран за втори път за европейски омбудсман.

26

Сумата, предоставена от ЕС за възстановяването на Хаити след земетресението с магнитуд 7 по скалата на Рихтер, нараства до 400 млн. евро.

Февруари

9

Европейският парламент одобрява втората Комисия на Барозу: резултатът е 488 гласа „за", 137 „против" и 72 „въздържали се".

11

На неофициална среща в Брюксел държавните и правителствени ръководители се споразумяват да подкрепят усилията на гръцкото правителство за постигане на целите на Програмата за стабилност за 2010 г. Председателят Барозу представя приоритетите си за стратегията „Европа 2020", описвайки как ЕС трябва да излезе от кризата, докато създава нов икономически модел.

Март

26

На заседание на Европейския съвет в Брюксел лидерите на ЕС определят целите на стратегията „Европа 2020“ и всички 16 страни от еврозоната подкрепят план за подпомагане на Гърция да се справи с дефицита си.

Април

10

Полският президент Лех Качински, съпругата му и други обществени и военни дейци загиват в самолетна катастрофа на път за Смоленск, Русия, за отбелязване на 70-та годишнина от Катинското клане.

Май

7

Държавните и правителствени ръководители от еврозоната се споразумяха за задълбочаване на фискалната консолидация, по-тясна икономическа координация и бюджетен контрол в защита на еврото.

Юни

17

На заседание на Европейския съвет в Брюксел лидери на ЕС приемат 10-годишна стратегия за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж: „Европа 2020“. Освен това те вземат решение за започване на преговори за присъединяване с Исландия.

21

Институциите на ЕС постигат споразумение за структурата и начина на функциониране на Европейската служба за външна дейност.

Юли

1

Белгия поема шестмесечното председателство на Съвета на Европейския съюз. Приоритетите, включително в областта на икономиката и околната среда, са определени по-рано съвместно с Испания и Унгария (страните, които председателстват Съюза преди и след Белгия.)

23

91 европейски банки са подложени на стрес тестове за оценяване на устойчивостта им на икономически шокове. Всички, с изключение на седем, издържат тестовете.

Септември

29

ЕС изразява подкрепа за ромското население в Европа, като се обявява против всякакви ограничения за свободното движение на граждани на Съюза.

Октомври

20

Стафан Нилсон е избран за председател на Европейския икономически и социален комитет за период от две години и половина.

29

Европейският съвет обсъжда мерки за укрепване на еврозоната и подобряване на устойчивостта на икономиките на кризи.

Ноември

12

На срещата на върха в Сеул лидерите от Г-20 се ангажират с изпълнението на съвместен план за действие с цел насърчаване на по-балансиран растеж в рамките на световната икономика.

15

Аун Сан Су Чи, борец за демокрация, свобода и човешки права в Мианмар, е освободена след седем години домашен арест.

28

ЕС постига споразумение за предоставяне на помощ за ирландската икономика с цел запазване на стабилността на еврото.

Декември

11

Конференцията за климата в Канкун приключва с подписването на всеобхватно споразумение за действия в областта на климата след 2012 г.

20

Процедурата за засилено сътрудничество (законите на ЕС първоначално се прилагат само в някои страни от Съюза) се използва за пръв път, като Европейският съвет се споразумява за правата на международните двойки, живеещи в ЕС, да избират правилата на коя страна ще важат, ако решат да се разделят.

Вижте също: 
Back to top