Evropska unija

Nadaljnja širitev

Nadaljnja širitev


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Nadaljnja širitev

Evro je postal nova valuta za številne Evropejce. V tem desetletju je vse več držav uvedlo evro kot svojo valuto. 11. septembra 2001 so se ugrabljena letala zaletela v stavbe v New Yorku in Washingtonu in ta datum je postal sinonim za boj proti terorizmu. Države EU so začele tesneje sodelovati v boju proti kriminalu. Leta 2004 se je EU pridružilo 10 novih držav članic, leta 2007 pa še Bolgarija in Romunija in tako je dokončno izginila politična razdelitev na vzhodno in zahodno Evropo. Septembra 2008 je svetovno gospodarstvo pretresla finančna kriza. Leta 2009 je začela veljati Lizbonska pogodba, potem ko so jo ratificirale vse države EU. Evropska unija je z njo dobila modernejše institucije in učinkovitejše metode dela.

11. september 2001

Ugrabljena letala so se zaletela v nebotičnika Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku in v stavbo Pentagona v Washingtonu. Umrlo je skoraj 3 000 ljudi. Države EU so se pridružile Združenim državam Amerike v boju proti mednarodnemu terorizmu.

1. januar 2002

Evrski bankovci in kovanci so postali uradna valuta v 12 državah EU. Tiskanje bankovcev, kovanje kovancev in njihova distribucija je bila velika logistična operacija, saj je zajela več kot 80 milijard kovancev. Bankovci so za vse države enaki. Sprednja stran kovancev je pri vseh državah oblikovana enako in prikazuje vrednost kovanca, na zadnji strani pa je nacionalni simbol države. Kovanci so v prostem pretoku. Kmalu je postalo samoumevno, da vozovnico za madridsko podzemno kupimo s finskim (ali katerim koli drugim) evrskim kovancem.

2003

Nadaljevala se je komunikacijska revolucija. Mnoge šole in domovi so se povezali na visokohitrostni Internet. Tekstovna sporočila so postala najpriljubljenejši način za ohranjanje stikov. Pozneje v tem desetletju so se ljudje začeli povezovati tudi prek družbenih medijev in uporabljati pametne telefone.

31. marec 2003

V okviru svoje zunanje in varnostne politike je EU začela z mirovnimi operacijami na Balkanu, najprej v Makedoniji in nato še v Bosni in Hercegovini. V obeh primerih so mirovne sile EU nadomestile enote NATO. Države EU so se dogovorile, da bodo do leta 2010 oblikovale območje svobode, varnosti in pravice za vse državljane.

1. maj 2004

S pridružitvijo osmih držav srednje in vzhodne Evrope – Češke, Estonije, Madžarske, Latvije, Litve, Poljske, Slovaške in Slovenije – se je končno končala razdelitev Evrope, o kateri so se pred 60 leti velesile dogovorile na konferenci v Jalti na Krimskem polotoku. Članici sta postala tudi Ciper in Malta.

Države članice Države članice: Nemčija, Francija, Italija, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Danska, Irska, Združeno kraljestvo, Grčija, Španija, Portugalska, Avstrija, Finska in Švedska.

Nove države članice Nove države članice: Češka, Ciper, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Poljska, Slovenija in Slovaška.

Države kandidatke Države kandidatke: Bolgarija, Romunija in Turčija.

 Zemljevid – države članice EU 2004 © Evropska unija

29. oktober 2004

25 držav članic je podpisalo pogodbo o ustavi za Evropo. Pogodba je bila namenjena racionalizaciji demokratičnega sprejemanja odločitev in upravljanja v Evropski uniji 25 držav članic ali več. Ko so jo junija 2005 volivci v Franciji in Nizozemski zavrnili, so se voditelji EU odločili za obdobje razmisleka.

 

16. februar 2005

Začel je veljati Kjotski protokol, mednarodna pogodba za omejitev globalnega segrevanja in zmanjševanje emisij toplogrednih plinov. EU je vodila prizadevanja, da se zmanjša učinek podnebnih sprememb. Protokola niso podpisale Združene države.

1. januar 2007

S pristopom še dveh držav iz vzhodne Evrope – Bolgarije in Romunije – se je število držav članic EU povzpelo na 27. Hrvaška, Makedonija in Turčija so bile kandidatke za prihodnje članstvo.

Države članice Države članice: Nemčija, Francija, Italija, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Danska, Irska, Združeno kraljestvo, Grčija, Španija, Portugalska, Avstrija, Finska, Švedska, Češka, Ciper, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Poljska, Slovenija in Slovaška.

Nove države članice Nove države članice: Bolgarija in Romunija.

Države kandidatke Države kandidatke: Hrvaška, nekdanja jugoslovanska republika Makedonija in Turčija.

Zemljevid – države članice EU 2007 © Evropska unija

13. december 2007

Lizbonsko pogodbo, ki spreminja predhodne pogodbe, je podpisalo 27 držav članic. Pogodba je namenjena oblikovanju bolj demokratične, učinkovitejše in transparentnejše EU, ki bo sposobna reševati vprašanja globalnih sprememb, denimo podnebnih sprememb, varnosti in trajnostnega razvoja. Lizbonsko pogodbo so pred začetkom veljavnosti 1. decembra 2009 ratificirale vse države EU.

September 2008

Svetovno gospodarstvo je prizadela velika finančna kriza. Sprožile so jo težave s stanovanjskimi posojili v Združenih državah Amerike. V težavah se je znašlo tudi več evropskih bank. Kriza je okrepila ekonomsko sodelovanje med državami EU.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Glej tudi
Back to top