Uniunea Europeană

O nouă extindere

O nouă extindere


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

O nouă extindere

Euro este noua monedă de schimb pentru mulți europeni – din ce în ce mai multe țări adoptă această monedă. Data de 11 septembrie 2001 devine sinonimă cu „Războiul împotriva terorii” după ce trei avioane de linie sunt deturnate și îndreptate către clădiri din New York și Washington, iar unul se prăbușește pe un câmp. Țările din UE își intensifică cooperarea în lupta împotriva criminalității. Diviziunile politice dintre estul și vestul Europei sunt, în sfârșit, înlăturate, odată cu aderarea la UE, în 2004, a nu mai puțin de 10 noi țări, urmate de Bulgaria și România în 2007. O criză financiară lovește economia mondială în septembrie 2008. Tratatul de la Lisabona este ratificat de toate statele membre ale UE, înainte de a intra în vigoare în 2009. Acesta îi conferă Uniunii Europene instituții moderne și metode de lucru mai eficiente.

11 septembrie 2001

Avioane deturnate de teroriști intră în turnurile gemene ale World Trade Center din New York și în clădirea Pentagonului din Washington. Se înregistrează aproape 3 000 de victime. Țările UE iau alături de Statele Unite o poziție fermă în lupta împotriva terorismului internațional.

1 ianuarie 2002

Sunt introduse bancnotele și monedele euro în 12 țări ale UE. Tipărirea, baterea și distribuirea acestora constituie o operațiune logistică de mare amploare. Sunt puse în circulație peste 80 de miliarde de monede. Bancnotele sunt identice pentru toate țările. Monedele au o față comună, care indică valoarea, și una individualizată, pe care este imprimată un simbol național. Toate exemplarele circulă liber. În curând, europenilor li se pare absolut normal să folosească monede euro finlandeze (sau orice alte monede euro) pentru a cumpăra, de exemplu, un bilet de metrou la Madrid.

2003

Revoluția în domeniul comunicațiilor continuă. Numeroase școli și locuințe au acum acces la internet de mare viteză. Mulți oameni aleg SMS-urile ca mijloc preferat de comunicare. Mai târziu în cursul acestui deceniu, europenii încep să utilizeze pe scară largă mijloacele de comunicare socială și telefoanele inteligente.

31 martie 2003

În cadrul politicii sale externe și de securitate, UE efectuează operațiuni de menținere a păcii în Balcani, mai întâi în fosta Republică iugoslavă a Macedoniei și apoi în Bosnia și Herțegovina. În ambele cazuri, forțele UE înlocuiesc trupele NATO. Pe plan intern, UE hotărăște să creeze un spațiu de libertate, securitate și justiție pentru toți cetățenii săi, până în 2010.

1 mai 2004

Opt țări din Europa Centrală și de Est (Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria) aderă la UE, punând, astfel, capăt divizării Europei decise de marile puteri la Yalta (Crimeea), în urmă cu 60 de ani. Cipru și Malta devin, la rândul lor, membre ale Uniunii.

Statele membre Statele membre: Germania, Franța, Italia, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Spania, Portugalia, Austria, Finlanda și Suedia.

Noile state membre Noile state membre: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Țările candidate Țările candidate: Bulgaria, România și Turcia.

 Hartă – statele membre ale UE în 2004 © Uniunea Europeană

29 octombrie 2004

Cele 25 de state membre ale UE semnează un Tratat de instituire a unei „Constituții europene”. Scopul său este de a simplifica procesul decizional democratic și modul de funcționare a unei Uniuni cu 25 și chiar mai multe state. Atunci când alegătorii din Franța și din Țările de Jos resping Constituția, în iunie 2005, liderii UE anunță o „perioadă de reflecție”.

 

16 februarie 2005

Intră în vigoare Protocolul de la Kyoto, un tratat internațional care are drept obiectiv să limiteze încălzirea globală și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. UE se află constant în avangarda eforturilor de reducere a impactului schimbărilor climatice. Statele Unite nu au ratificat protocolul.

1 ianuarie 2007

Încă două țări din Europa de Est, Bulgaria și România, aderă la UE, numărul statelor membre ridicându-se, acum, la 27. Croația, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei și Turcia sunt candidate la aderare.

Statele membre Statele membre: Germania, Franța, Italia, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Spania, Portugalia, Austria, Finlanda, Suedia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Noile state membre Noile state membre: Bulgaria și România.

Țările candidate Țările candidate: Croația, Fosta Republică iugoslavă a Macedoniei și Turcia.

Hartă – statele membre ale UE în 2007 © Uniunea Europeană

13 decembrie 2007

Cele 27 de țări membre UE semnează Tratatul de la Lisabona, care modifică tratatele precedente. Acesta este conceput pentru a face ca Uniunea Europeană să devină mai democratică, mai eficientă și mai transparentă și astfel mai capabilă să rezolve provocări globale precum schimbările climatice, securitatea și dezvoltarea durabilă. Tratatul de la Lisabona este ratificat de toate statele membre ale UE, înainte de a intra în vigoare la 1 decembrie 2009.

Septembrie 2008

Economia mondială este lovită de o criză financiară majoră. Problemele încep cu creditele ipotecare din Statele Unite. Mai multe bănci europene se confruntă cu dificultăți. Criza determină o cooperare economică mai strânsă între țările UE.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Alte linkuri
Back to top