European Union website, the official EU website

O nouă extindere


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

O nouă extindere

Euro este noua monedă de schimb pentru mulţi cetăţeni europeni. Data de 11 septembrie 2001 devine sinonimă cu „Războiul împotriva terorii” după ce două avioane de linie sunt deturnate şi se prăbuşesc pe clădiri din New York şi Washington. Ţările din UE îşi intensifică cooperarea în lupta împotriva criminalităţii. Diviziunile politice dintre estul şi vestul Europei sunt, în sfârţit, înlăturate, odată cu aderarea la UE, în 2004, a nu mai puţin de 10 noi ţări, urmate de încă două în 2007. O criză financiară lovește economia mondială în septembrie 2008, ceea ce determină o mai strânsă cooperare economică între ţările UE. Tratatul de la Lisabona este ratificat de toate statele membre ale UE, înainte de a intra în vigoare, la 1 decembrie 2009. Acesta îi conferă Uniunii Europene instituţii moderne şi metode de lucru mai eficiente.

La 11 septembrie 2001, avioanele deturnate lovesc turnurile gemene ale World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului din Washington. Se înregistrează aproape 3 000 de victime. Statele membre ale UE se menţin, cu fermitate, alături de Statele Unite în lupta împotriva terorismului internaţional.

1 ianuarie 2002

Sunt introduse bancnotele şi monedele euro. Tipărirea, baterea şi distribuirea acestora în 12 ţări constituie o operaţiune logistică de mare amploare. Sunt puse în circulaţie peste 80 de miliarde de monede. Bancnontele sunt la fel pentru toate ţările. Monedele au o faţă comună, cea care indică valoarea şi una pe care figurează emblema naţională. Toate circulă liber. Folosirea monedei euro finlandeze (sau a oricărei alte monede euro) pentru a cumpăra un bilet de metrou la Madrid a devenit ceva banal.

31 martie 2003

În cadrul politicii sale externe şi de securitate, UE efectuează operaţiuni de menţinere a păcii în Balcani, mai întâi în fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi apoi în Bosnia şi Herţegovina. În ambele cazuri, forţele UE înlocuiesc trupele NATO. Pe plan intern, UE decide să creeze un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie pentru toţi cetăţenii săi până în 2010.

1 mai 2004

Opt ţări din Europa Centrală şi de Est - Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovenia şi Slovacia - aderă la UE, punând, astfel, capăt divizării Europei decise de marile puteri la Yalta, în urmă cu 60 de ani. Cipru şi Malta devin, la rândul lor, membre ale Uniunii.

State membre Statele membre: Germania, Franţa, Italia, Ţările de Jos, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Spania, Portugalia, Austria, Finlanda şi Suedia.

Noile state membreNoile state membre: Republica Cehă, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia şi Slovacia.

Ţările candidateŢările candidate: Bulgaria, România şi Turcia.

Hartă - statele membre ale UE 2004 © Stefan Chabluk

29 octombrie 2004

Cele 25 de state membre ale UE semnează un Tratat de instituire a unei Constituţii pentru Europa. Scopul său este acela de a simplifica procesul de decizie democratic şi modul de funcţionare a unei Uniuni cu 25 şi chiar mai multe state. De asemenea, prevede şi crearea unui post de ministru european al afacerilor externe. Tratatul trebuie să fie ratificat de toate cele 25 de state înainte de a putea intra în vigoare. Când atât cetăţenii din Franţa şi cei din Olanda au votat împotriva Constituţiei la referendumurile din 2005, liderii europeni au decis să introducă o „perioadă de reflecţie".

 

Intră în vigoare Protocolul de la Kyoto, un tratat internaţional destinat limitării încălzirii globale şi reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. UE a fost întotdeauna un exemplu în ceea ce priveşte eforturile depuse pentru reducerea impactului schimbărilor climatice. Statele Unite nu au ratificat protocolul.

În domeniul comunicaţiilor, revoluţia continuă. Un număr mare de şcoli şi locuinţe dispun de conexiuni Internet de mare viteză. Tinerii folosesc mesajele tip text şi SMS-urile pentru a fi în permanentă legătură unii cu ceilalţi. Ecranele mari şi plate şi DVD-urile asigură divertisment la domiciliu.

1 ianuarie 2007

Încă două ţări din Europa de Est, Bulgaria şi România, aderă la UE, numărul statelor membre ridicându-se, acum, la 27. Croaţia, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi Turcia sunt, şi ele, candidate la aderare.

Map – member states of the EU 2007 © Stefan Chabluk

13 decembrie 2007

Cele 27 de ţări membre UE semnează Tratatul de la Lisabona, care modifică Tratatele precedente. Noul act este conceput pentru a aduce un plus de democraţie, eficienţă şi transparenţă în cadrul UE, şi astfel, capacitatea de a rezolva probleme globale precum modificarea climei, securitatea şi dezvoltarea durabilă. Tratatul de la Lisabona este ratificat de toate statele membre ale UE, înainte de a intra în vigoare, la 1 decembrie 2009.

Septembrie 2008

O criză financiară majoră lovește economia mondială. Problemele încep cu creditele ipotecare din Statele Unite. Mai multe bănci europene se confruntă și ele cu dificultăţi. Criza determină o mai strânsă cooperare economică între ţările UE.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Alte linkuri: